Drets Socials

Pilarín Bayés fent un dibuix en l'acte

Pilarín Bayés, als infants del CNIAC: "Fareu un món més habitable i millor, n'estic segura"

query_builder   20 novembre 2022 19:09

event_note Nota de premsa

Pilarín Bayés, als infants del CNIAC: "Fareu un món més habitable i millor, n'estic segura"

Carles Campuzano: “Darrere de qualsevol dret hi ha hagut algú que ha lluitat”

El Consell Nacional dels Infants i els Adolescents celebra el seu primer congrés, amb més d’un centenar de participants

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadès, ha lliurat aquest diumenge el premi del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNICAC) a la dibuixant Pilarín Bayés i de Luna, com a president honorífic. Amb motiu del Dia Mundial dels Drets dels Infants i els Adolescents, el CNIAC ha celebrat avui el primer Congrés de la Infància i l’Adolescència de Catalunya, amb més d’un centenar de participants, que s’ha tancat amb l’acte d’entrega del Premi anual al Reconeixement a la Infància i l’Adolescència, escollit per la seva implicació en els drets dels nens i les nenes.

El conseller Campuzano amb la dibuixant Bayés{"name":"2022/11/20/19/03/fe12607e-d907-4a88-954e-59f19fe9f22c.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":106974}

“Fareu, n’estic segura, un món molt més habitable i millor. Allà on no hem pogut arribar, segur que vosaltres hi arribareu”, ha afirmat Bayés, que ha agraït que hagin pensat en ella pel guardó. La il·lustradora, que s’ha volgut expressar dibuixant una persona jove amb un món a la mà, ha animat als infants a pensar en els seus avis i àvies i en la gent gran: “Si encara tenim alè és perquè us volem ajudar a fer aquest món millor”.

Campuzano ha celebrat el reconeixement a la trajectòria de Bayés i ha alabat la seva generositat. Dirigint-se als infants i adolescents, ha fet valer la feina que han realitzat aquesta jornada, i els ha animat a seguir lluitant pels seus drets: “S’ha de lluitar pels drets i la llibertat, sabent que van acompanyats de responsabilitats i obligacions”. El conseller ha recordat les assemblees que realitzava a l’escola, on va aprendre a escoltar les opinions de les altres persones i a “entendre que la veritat no la té ningú, sempre està molt repartida”. També ha rememorat que van muntar una vaga perquè es va prohibir el carnaval, i van aconseguir recuperar-lo: “Darrere de qualsevol dret hi ha hagut algú que ha lluitat”, i ha emplaçat als infants i adolescents a una reunió amb la Generalitat per estudiar les seves demandes.

Lectura del manifest{"name":"2022/11/20/19/04/5110093d-b00c-42b8-aeaf-9540fbe9f719.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":128089}

Membres del CNIAC han llegit el Manifest 20N, en commemoració del Dia Mundial, que enguany han volgut dedicar a l’educació i l’entorn escolar. Sobre aquesta temàtica han versat activitats com debats i dinàmiques que s’han celebrat durant el congrés, al llarg de la jornada.

El president del CNIAC, Roc Morella Gorchs, ha explicat que se senten “molt orgullosos de crear un espai com el congrés que faciliti la posada en comú de molts punts de vista diferents en l’àmbit d’educació”, després de la jornada celebrada a l’Edifici Centre Esplai de Fundesplai, al Prat de Llobregat. La secretària Laia Farràs Coll ha explicat que han escollit Bayés per haver il·lustrat un miler de llibres infantils i perquè “apropa la cultura catalana a la infància i l’adolescència”, a més de participar i impulsar campanyes i iniciatives solidàries amb els infants i adolescents.

Ha participat en l’acte la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol, i l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler i Martínez. També han estat presents la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes Vall; la directora general de l’Alumnat, Anna Chillida Fibla; la directora general de Planificació en Salut i Recerca, Aina Plaza Tesías, i la directora general de Fundesplai, Cristina Rodríguez Portillo, juntament amb infants i adolescents participants al congrés.

El CNIAC amb les autoritats{"name":"2022/11/20/19/06/31365a3a-9219-4195-83a4-6307cd805fdc.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":132883}

La secretària d’Infància i Adolescència, Núria Valls, ha enumerat algunes de les reivindicacions que han sortit del congrés: “Amb seriositat i compromís, ens heu donat moltes coses per reflexionar i aprendre. Ens heu dit que no us sentiu prou escoltats i que us sentiu massa pressionats per les notes, i que no teniu prou tems per jugar i descansar. I també heu dit que necessitem més psicòlegs a les escoles; en prenem nota”, ha dit. I ha afegit la reflexió dels infants i adolescents sobre que “els adults no són prou contundents davant del bullying” i són massa permissius amb les persones assetjadores. “Junts sí que podem canviar les coses, ens tindreu al vostre costat”, ha assegurat, animant als participants a realitzar més activitats com el congrés.

En l’acte, l’alcalde d’El Prat de Llobregat ha qualificat de “fonamentals” els actes com el d’aquest diumenge: “Teniu molt a dir. Us hem d’escoltar perquè ens inspireu i ajudeu a veure perspectives en les quals els adults no hi pensem”.

Infants en una dinàmica al centre de Fundesplai{"name":"2022/11/20/19/07/b528845a-0dd1-4c5b-9843-656771da1c3d.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":261456}


El Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) és un òrgan col·legiat consultiu i de participació infantil i adolescent de la Generalitat de Catalunya que representa els interessos i els punts de vista dels infants i els adolescents de Catalunya i vetlla pels seus drets. En formen part infants i adolescents de 8 a 17 anys que han estat escollits pels Consells territorials d’infants i adolescents dels quals formen part.

2  

Imatges

Lliurament del premi

Lliurament del premi 106974

Fotografia de família

Fotografia de família 132883

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia