1. La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha presidit la segona edició dels premis que fomenten la recerca i la investigació en matèria de violència masclista.
  2. La violència masclista “només es pot revertir si fem canvis integrals des de tots els àmbits de la societat” ha reivindicat Ubasart.
  3. S’ha reconegut la trajectòria professional de l’advocada i jurista Angelina Hurios Calcerrada.

La tesi doctoral Jóvenes tuteladas: el capital social un recurso empoderante frente a las violencias machistas y otras formas de vulnerabilidad ha guanyat el premi a la tesi doctoral no publicada que atorga l’Observatori de Justícia en Violència Masclista del Departament de Justícia.

La premiada, Mireia Foradada Villar, ha rebut aquesta tarda el guardó de mans de la directora general d’Execució Penal a la Comunitat, Gisela Torns. El treball ha estat premiat en la categoria A -subcategoria A- dotada amb 6.000 euros.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González ha clos l’acte reconeixent el problema que la violència masclista representa en la societat actual i que “només es pot revertir si fem canvis integrals des de tots els àmbits de la societat.” També ha esmentat la feina que es fa des del Departament, així com la important funció d’acompanyament i suport de les oficines d’atenció a les víctimes del delicte o el paper de les unitats de valoració forense integral que valoren el risc de patiment de violències masclistes.

Finalment, la consellera Ubasart, ha agraït la feina de “tots els col·lectius, de les professionals, dels operadors jurídics, i totes les persones en general que acompanyen les dones supervivents de violència masclista i els donen suport.”

Els premis de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista consten de tres categories i reconeixen els millors treballs d’investigació, iniciatives i pràctiques destinades a lluitar contra la violència de gènere en l’àmbit de la justícia duts a terme durant l’any 2021.

En la tesi guanyadora s’aborda un col·lectiu, com és el de les joves tutelades, del que es desconeix les seves necessitats específiques socioeducatives i socioemocionals, principalment per la tímida producció d’estudis que se centren en la realitat d’aquestes noies des d’una perspectiva feminista. La mostra es va recollir de 59 dones joves (29 tutelades i 30 no tutelades).

Els principals resultats mostren que la percepció sobre la violència masclista és bastant semblant entre ambdós grups, però les diferències afloren respecte del capital social. Les joves tutelades tindrien una percepció baixa o nul·la sobre el suport que poden arribar a rebre d’aquest i s’arriben a sentir soles en situacions adverses en comparació amb les no tutelades, les quals semblen sentir-se més segures. El treball proposa el femtoring (mentoría feminista) com a eina socioeducativa empoderant, un tipus d’intervenció que promogui la (re-)construcció del capital social de suport de les joves tutelades.

En la mateixa categoria A -subcategoria B- i amb un premi de 3.000 €, el jurat ha premiat com a millor treball de final de grau o màster Mujeres migradas en Barcelona. Complicidades entre violencia machista, epistémica e institucional dut a terme per Laura García Díaz.

Aquest treball aporta una mirada crítica sobre la violència epistèmica i institucional en els àmbits estatal i autonòmic que pateixen les dones migrades i els seus fills. Davant la manca de registres, l’autora recalca la necessitat d'investigar de quina manera l'Estat espanyol i, en aquest cas, Catalunya projecten en les seves lleis i polítiques públiques aquells compromisos recollits en diversos instruments internacionals i regionals relatius a la protecció dels drets de les dones i, més concretament, d'aquelles que transiten per diversos sistemes de dominació en els seus processos de recuperació de la violència.

Per últim, dins la categoria A -la subcategoria C- el millor treball de recerca ha estat per Aprenem juntes: respostes a les violències sexuals i de gèneres a les universitats catalanes i mexicanes dels autores Barbara Biglia i Jordi Bonet Martí. L’objectiu d’aquest projecte és visibilitzar les violències sexuals i de gènere (SGRV), sensibilitzar la comunitat i l’administració universitària sobre aquesta problemàtica que afecta greument la vida i la llibertat de les dones i la comunitat LGTBIQ+ i identificar exemples de bones pràctiques de resposta a les situacions de SGRV als campus universitaris catalans i mexicans.

Dins de la categoria B -subcategoria A- s’ha premiat com a millor iniciativa o pràctica impulsada per una administració pública, ens o entitat pública el projecte Consell per a la igualtat al Servei Interior de Presons, del Departament de Justícia, concretament de la Subdirecció General de Centres i Gestió penitenciària.

Encara en la mateixa categoria -subcategoria B- i amb una dotació de 3.000 euros, el premi a la millor iniciativa duta a terme per institucions, organitzacions o empreses privades ha estat per al treball Guia jurídica contra les violències sexuals de la l’associació Assistència Dones Agredides Sexualment (AADAS).


Premi a la trajectòria professional

La categoria C premia una llarga trajectòria professional pionera amb un mínim de 10 anys en la lluita per a l’erradicació de les violències masclistes. La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González,ha lliurat el premi a la reconeguda Angelina Hurios Calcerrada.

Advocada, jurista i doctora en Dret, des dels seus inicis, va passar a formar part de la Fédération Internationale des Femmes des Carrières Juridiques (FIMCJ), on va ser una persona clau en l'organització, en la qual va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat. Va començar en la secretaria tècnica executiva i, posteriorment, va ser escollida presidenta i presidenta honorària d'aquesta federació. Membre de l'Il·lustre Col·legis d'Advocats de Barcelona, formava part del grup d'advocats i advocades que es reunien clandestinament per a defensar les llibertats i la justícia durant la dictadura franquista.

Va ser una de les fundadores de l'associació catalana Dones Juristes amb la qual ha participat en la comissió que té per objecte l'estudi de la legislació internacional aprovada en matèria de gènere, així com el seguiment de totes les iniciatives i projectes que es puguin desenvolupar a nivell internacional. El seu paper ha estat molt important en la visibilització de les violències masclistes en l'àmbit jurídic, especialment en la construcció de la formació de l'advocacia contra les violències masclistes.


Observatori Català de Justícia en Violència Masclista

Aquesta és la segona edició dels premis de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista que, adscrit al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia, és un fòrum d’anàlisi i reflexió en matèria de violència masclista a Catalunya.

Creat pel Govern l’any 2019, l’Observatori vol ser un instrument que ajudi a millorar la resposta de l’Administració de justícia i de l’execució penal davant d’aquest fenomen per contribuir a erradicar-lo. Des de la posada en marxa ha dut a terme més de 200 activitats relacionades amb la formació, la recerca i el debat sobre la violència de gènere.

5  

Imatges

.

. 120498

.

. 121710

.

. 139046

.

. 91355

.

. 139087