● Les dades delinqüencials per violències sexuals durant l’estiu (juny-setembre) pugen un 28’6% en comparació amb el 2019, i des de principis d’any i fins l’octubre pugen un 25,05%
● La franja horària on hi ha un major nombre de fets vinculats amb la violència sexual és la de 23 hores a 7 hores. El 50,7% es produeixen en l’inici i durant el cap de setmana, des de divendres al diumenge
● En el marc del Pla d’acció contra les violències sexuals en entorns d’oci, s’han destinat 11.339 hores. Els Mossos d’Esquadra han fet 86 presentacions, tallers i col·loquis sobre violències sexuals
● En el transcurs de la roda de premsa s’ha presentat un mapping creat per l’artista Nirvana Jiménez que vol simbolitzar la capacitat de resiliència i superació de les dones víctimes de la violència masclista. La projecció es podrà veure a la façana del Departament d’Interior fins aquest divendres de 18 a 22h
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, juntament amb la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i la portaveu dels Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, ha fet balanç dels primers mesos del pla contra les violències sexuals en entorns d’oci del cos de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra.
Elena ha anunciat que aquest pla d’acció “s’ampliarà a la resta d’àmbits” de la nostra societat. “El cos de Mossos d’Esquadra passarà a tenir, per tant, un pla global de lluita contra les violències sexuals”, ha dit.
El pla, posat en marxa a principis del mes de juny a tot Catalunya, té com a objectiu donar una resposta policial eficaç davant aquest fenomen, garantir la seguretat en entorns de risc i reduir les victimitzacions en aquest àmbit.
Alhora, ha comportat la implementació de noves accions i la reordenació, homogeneïtzació i millora de les actuals per minimitzar l’impacte que aquest tipus de delictes tenen sobre les persones que els pateixen. El pla està establert sobre cinc eixos estratègics: la prevenció, l’atestat policial, l’atenció a les víctimes, la investigació i la formació dels agents implicats.
En declaracions a la premsa, Elena ha destacat que “la seguretat és molt més que la tasca estricta dels cossos policials: la seguretat és llibertat. Només quan les persones se senten segures poden ser lliures”, ha dit.
El conseller ha remarcat que el fet que “la seguretat incorpori el feminisme no passa tan sols per incorporar més dones en els espais de decisió, sinó també per un canvi de paradigma que doni espai a les diferents realitats que no han tingut quotes de poder”.
Respecte al pla contra les violències sexuals, el titular d’Interior ha ressaltat que “Mossos d’Esquadra ha destinat 11.339 hores aquests mesos en la prevenció de violències masclistes en entorns d’oci, un 84% de les quals fetes per unitats de seguretat ciutadana”.
Elena ha afegit que els Mossos d'Esquadra han realitzat aquests mesos un total de 856 contactes en la prevenció de violències sexuals amb institucions, associacions i entitats, a més de 86 tallers i formacions.
Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha deixat clar durant l’acte que "les violències masclistes no són un fenomen individual i puntual, són el principal problema de seguretat pública i constitueixen una greu vulneració dels drets humans de les dones".
En aquest context, Verge ha destacat la presentació, la setmana passada, del Model d’Abordatge de les Violències Sexuals, "suposa un canvi radical per fer més i millor reparació i més i millor prevenció". En aquest sentit, la consellera ha detallat algunes de les mesures que ja estan en marxa, “hem començat ja a reforçar les polítiques de reparació, creant nous serveis d’atenció 24 h, tant telefònica com presencial o ampliant el nombre de professionals dels serveis i dotant de major especialització els serveis existents”.
A més, Verge ha explicat que en tractar-se de noranta accions a desenvolupar en el període 2022-2025 impliquen al conjunt de departaments de la Generalitat i als ens locals i agents comunitaris "El Model reforça la coordinació interdepartamental dins la Generalitat i amb altres administracions, per garantir que es proporcioni una reacció ràpida i adequada a les diferents formes de violència sexual i per garantir que no es produeixi violència institucional en les intervencions, és a dir, que no és revictimitza a les dones".
Verge ha assegurat que el pla d’acció de Mossos està dins d’aquest model d’abordatge: "són accions centrals en la col·laboració entre el Departament d’Interior i el Departament d’Igualtat i Feminismes, algunes de les quals ja s’anticipaven en el Pla contra les violències sexuals en entorns d’oci que es va presentar conjuntament el mes de juny passat. Un Pla que forma part del Model d’Abordatge de les Violències Sexuals i del què avui se’n presenta un primer balanç”.
La portaveu del cos de Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé, ha destacat que “cal incorporar en les polítiques públiques de seguretat la perspectiva de gènere però també s'ha d'incloure la perspectiva de les dones”.
“Tot i que les denúncies per violència sexual representen el 0,67% del total de fets que instrueix el cos de Mossos d’Esquadra són un tipus de violències que tenen un impacte greu en les persones que les pateixen, majoritàriament dones, un 86,3%”, ha ressaltat.
Com a activitat policial, Escudé ha exposat que “els Grups d'Atenció a la Víctima han realitzat seguiment a 764 víctimes en l'àmbit de les violències sexuals de les quals 332 tenen acordada una mesura judicial de protecció vigent a dia d'avui”.
Per acabar, la portaveu de Mossos “ha refermat el compromís del cos a seguir treballant per l'eradicació de totes les violències sexuals”.
En el transcurs de la roda de premsa s’ha presentat un mapping creat per l’artista Nirvana Jiménez que vol simbolitzar la capacitat de resiliència i superació de les dones víctimes de la violència masclista. La projecció es podrà veure a la façana del Departament d’Interior fins aquest divendres de 18 a 22h.
Un 28’6% més de denúncies durant l’estiu
Durant els mesos d’estiu (juny- setembre), s’ha detectat un increment del 28,6% dels fets denunciats en l’àmbit de les violències sexuals respecte el 2019 (1.453 fets denunciats l’estiu d’enguany respecte els 1.130 de l’any 2019). Al voltant del 90% dels fets denunciats són abusos i agressions sexuals i el 63,18% han passat a Barcelona i al seu l’entorn metropolità.
Durant aquest període, s’han detingut/investigat un total de 1.130 persones, un 28% més que l’any 2019 (883). Les persones detingudes per delictes sexuals en el període del mes de juny al mes de setembre han estat de 568, un 25,4% més que en el mateix període de l’any 2019 (453).
Des de principis d’any i fins a finals d’octubre, Mossos d’Esquadra ha instruït 3.204 fets relacionats amb la violència sexual. Aquesta xifra representa un increment del 25,05% respecte el mateix període de l’any 2019. Les denúncies per fets relacionats en aquest àmbit ocupen el 0,67% de la totalitat de les denúncies de qualsevol àmbit delictiu.
Durant aquest període, la mitjana percentual de resolució en delictes contra la llibertat sexual se situa en el 79,83% dels casos, la qual arriba al 80,91 % en la tipologia dels abusos sexuals i al 82,32% en les agressions sexuals.
La franja horària on s’aglutina un major nombre de fets coneguts relacionats amb violència sexual és la de 23 hores a 7 hores (nit) i al voltant de la meitat es produeixen en l’inici i durant el cap de setmana, des del divendres al diumenge (1.623 de 3.204 fets)
Respecte al tipus de punt on es produeixen les agressions i els abusos sexuals, en un 48,3% dels casos es registren en un domicili, la qual cosa suposa que en moltes ocasions, aquestes violències sexuals es donen a dins l’àmbit intrafamiliar o quan l’autor pertany d’alguna manera a l’entorn de la pròpia víctima o aquesta la coneix. El següent lloc més freqüent per aquestes tipologies delictives és la via pública (22,6%). La resta d’ubicacions queda disseminada en diferents escenaris concentrant-se en els espais d’oci (4’6%), espais de pública concurrència com per exemple platges, transport públic, restauració i hostalatge.
De gener a octubre, les agressions grupals han representat el 1,6% de la violència sexual amb 51 casos registrats. Durant el període d’estiu s’han instruït 12 casos. En aquest àmbit, el lloc on es produeixen més agressions d’aquest tipus delictiu són espais vinculats a l’oci nocturn, ja sigui a la via pública o a l’interior dels locals. La franja d’edat on es concentra més aquest tipus delictiu és la compresa entre els 20 i els 29 anys, amb un 58%, seguida de la dels 10 als 19 anys, i especialment entre els 17 als 19 anys.
Anàlisi de les violències sexuals durant el període gener-octubre
Aquest 2022, els Mossos d’Esquadra han atès 3.776 víctimes denunciants de fets relacionats amb violència sexual. Pel que fa al perfil de l’autor dels fets, el 95,9% de les persones autores són homes (2.336). Les dades policials mostren que la majoria de fets que es denuncien en l’àmbit de les violències sexuals es produeixen per part d’autors desconeguts (un 60% del total), seguit d’autors coneguts en l’àmbit de la parella, ex-parella, familiars o entorn més proper de la víctima.
De l’estudi de les violències sexual registrades des del gener fins a l’octubre es desprèn que el perfil de la denunciant és el d’una dona en un 86,3% dels casos (3.258). Segons els grups d’edat, el 60,25% són víctimes majors d’edat (un 0,8% dels quals correspon a víctimes majors de 65 anys) i un 39,75% són víctimes menors d’edat. En aquest sentit, destaca la franja d’edat d’entre 13 i 17 anys, que representen un 22,7% de la totalitat de les víctimes.
De les metodologies recollides i utilitzades pels autors per apropar-se a les víctimes, la més utilitzada és aquella que l’autor s’aprofita de la vulnerabilitat de la víctima causada pel consum voluntari de substàncies inhibitòries (estupefaents, alcohòliques i farmacològiques). Aquest tipus d’autor que utilitza aquesta metodologia sol ser desconegut per a la víctima, és a dir, que es tracta d’una persona que amb anterioritat al fet no tenia una relació amb la víctima.
En termes generals, el tipus de violència sexual registrada durant aquest any és:
●Els abusos sexuals representen el 57,5 % de la totalitat de fets delictius denunciats en l’àmbit de la violència sexual (1.841 de 3.204 fets)
●Les agressions sexuals representen el 32,5% (1.041 de 3.204 fets)
●L’exhibicionisme representa el 2,9% (92 de 3.204 fets)
●El contacte amb menors per sol·licitar material pornogràfic (grooming) representa el 2% (63 de 3.204 fets).
●L’assetjament sexual representa el 1,6% (51 de 3.204 fets)
●Altres fets delictius representen el 3,5% (116 de 3.204 fets), com serien per exemple el delicte de pornografia de menors o persones amb discapacitats, venda/difusió/exhibició de material pornogràfic a menors o persones amb discapacitat, etc.
El modus operandi mitjançant vulnerabilitat química és el més freqüent en l’oci nocturn
Les dades policials relacionades amb la violència sexual per submissió química o vulnerabilitat química s’han obtingut a partir de la manifestació de les víctimes. La violència sexual per submissió química / vulnerabilitat química representa el 7,1% de la totalitat de fets denunciats en l’àmbit de la violència sexual durant aquest estiu (4 fets per submissió química i 223 fets per vulnerabilitat química). En aquest cas, l’autor era conegut per la víctima en el 50% dels casos de violència sexual per submissió química i en el 35% dels casos per vulnerabilitat química.
Respecte al fenomen de les punxades, en el període objecte d’estudi s’han registrat 206 denúncies registrades en l’àmbit de l’oci nocturn. El punt d’agressió més habitual és a l’interior de les discoteques (50,97%) i principalment els fets s’han concentrat a la Regió Policial Metropolitana Barcelona i a la Regió Policial Girona. El mes d’agost ha estat el que ha tingut més incidència, amb un 67% dels casos.
Davant aquesta situació, els Mossos d’Esquadra van sol·licitar informació respecte a aquest fenomen a altres països de l’àmbit europeu, com Regne Unit i França, que presentaven una situació similar a la que s’estava vivint a Catalunya. Fins a dia d’avui, cap dels fets s’ha relacionat amb la comissió d’un delicte sexual. En cap cas ha quedat provat que la motivació per a realitzar una punxada tenia com a objectiu sotmetre a la víctima per després abusar sexualment d’ella.
Des del primer moment en què es va tenir coneixement del primer fet, els Mossos d’Esquadra van posar en funcionament el dispositiu ACUS que ha permès una recollida d’informació quantitativa i qualitativa d’aquesta modalitat de violència sexual vinculada amb l’oci nocturn.
Durant el mesos de juliol i agost es va detectar un augment de casos de manera esglaonada. Cap dels casos s’ha pogut relacionar amb la comissió d’un delicte sexual.
El perfil genèric de la víctima és el d’una noia (85,92%) jove, entre els 10 i els 19 anys (46,60%), i que en el moment de l’agressió es trobaria a l’interior d’una discoteca (58,24%). La franja d’edat de les víctimes ha anat variant al llarg dels mesos d’estiu i s’ha anat concretat en una jove d’edat d’entre 16-19 anys.
11.339 hores destinades a la prevenció de les violències sexuals
En el marc de les accions impulsades en el Pla d’acció contra les violències sexuals en entorns d’oci, la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra ha fomentat la coordinació i l’intercanvi d’informació amb els punts d’informació i atenció en l’àmbit de les violències sexuals (punts lila o similars) de les diferents festes, festivals de música i celebracions en entorns d’oci públics, amb aglomeració de persones.
Aquesta coordinació s’ha materialitzat amb dispositius policials específics de prevenció i vigilància a l’interior i exterior de les celebracions i amb el contacte permanent amb els organitzadors i amb els punts liles a través d’un telèfon directe amb el cap de torn del dispositiu policial.
Els Mossos d’Esquadra han destinat un total de 11.339 hores a serveis dirigits a la prevenció de les violències sexuals en espais i franges horàries on s’ha detectat major incidència delictiva, patrullatge a peu, punts estàtics, vigilància de nuclis urbans, espais d’oci nocturn, festivals, festes majors i fires. El 84% del temps emprat en la prevenció de la violència sexual ha estat per part de les Unitats de Seguretat Ciutadana i el 16% per part d’equips d’Ordre Públic
El 55,8% de les hores destinades a serveis policials de prevenció de violència sexual s’han realitzat en l’àmbit de l’oci nocturn (6.322 hores en serveis)i principalment a la via pública (20,9%) seguit de discoteques/bars musicals (11,4%) i espais d’oci a l’estiu com les platges i els aparcaments (6,7%), relacionant aquests espais amb la presència de botellots.
Formació al personal de discoteques durant els propers mesos
Les Oficines de Relacions amb la Comunitat i els Grups d’atenció a la víctima de la PG-ME han fet difusió del consells de seguretat i prevenció de les violències sexualsamb associacions, entitats,institucions i serveis públics o privats que treballen en l’àmbit municipal i comarcal en els esdeveniments, festes i fires. S’han realitzat un total de 856 contactes en l’àmbit de la prevenció de les violències sexuals.
Durant els propers mesos, estan previstes i planificades diverses formacions amb les quatre principals federacionsde l’oci nocturna Catalunya (FECASARM, FECALON, Associació de sales de concert de Catalunya iGremi de discoteques de Barcelona). Aquestes formacions es realitzaran els propers mesos i estan dirigides al personal del servei amb l’objectiu de sensibilitzar i facilitar informació per detectar situacions de violència sexual, pautes perfer la primera atenció a la víctima i conèixer quin es el procediment a seguir en cas que es detecti que s’ha produït una violència sexual, ja sigui en l’àmbit delictiu o bé administratiu.
Fins ara, s’han realitzat un total 86 presentacions, tallers i col·loquis sobre les violències sexualsamb un total de 2.000 assistents. Aquestes presentacions s’hanrealitzat en l’àmbit de l’oci nocturn, principalment en discoteques, bars musicals i Ajuntaments (en motiu de l’iorganització d’esdeveniments).