Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Un gos ensinistrat troba exemplars de bernat marbrejats amagats a l'església de Castellfollit de la Roca.

Acció Climàtica engega un pla pilot per detectar els refugis hivernals del bernat marbrejat amb gossos ensinistrats

query_builder   23 novembre 2022 13:32

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica engega un pla pilot per detectar els refugis hivernals del bernat marbrejat amb gossos ensinistrats

  1. El Departament estudia a través d’una entitat especialitzada amb ensinistrament de gossos localitzar els refugis hivernals de la perillosa plaga del bernat marbrejat (Halyomorpha halys) propers als camps afectats. L’entitat ha seleccionat exemplars canins i els ha ensinistrat amb aquesta finalitat.
  2. Segons les dades recollides pel Servei de Sanitat Vegetal, les ADVs i l’IRTA, aquest anyla plaga ha tingut una incidència més baixa que anys anteriors a causa principalment de les condicions meteorològiques d’enguany i en els conreus no s’han registrat danys importants causats per aquest plaga.


Un gos ensinistrat detecta un bernat marbrejat amagat a l'interior de l'església vella de Castellfollit de la Roca.
Un gos ensinistrat detecta un bernat marbrejat amagat a l'interior de l'església vella de Castellfollit de la Roca.
{"name":"2022/11/23/12/57/575a4787-7d6a-4788-b96e-1485413fde7d.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":3386489}


El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) ha engegat un pla pilot amb gossos ensinistrats per detectar els refugis hivernals de bernat marbrejat, propers als camps agrícoles i que solen ser de difícil accés i localització.

Des del Servei de Sanitat Vegetal del DACC s’han començat a fer les primeres proves aquesta tardor amb els gossos detectors, primer en laboratori, i després en camps de les comarques de Girona amb l’objectiu d’implementar-lo a altres comarques en el futur. Els resultats de les primeres proves que s’estan fent sobre el terreny estan donant resultats prometedors.

El projecte s’està treballant amb una unitat especialitzada en educació canina que ha estat fent una selecció dels exemplars a utilitzar tenint en compte les seves característiques físiques, mentals i operatives. La dimensió i la ubicació dels refugis hivernals del bernat marbrejat exigeix que els gossos siguin àgils i lleugers per poder arribar fins el refugi on s’amaguen per hibernar.

Segons els resultats que s’obtinguin, s’estudiarà ampliar l’estudi a altres plagues invasores en el futur.

Balanç de la campanya 2022

Segons les dades recollides pel Servei de Sanitat Vegetal i les ADVs, aquest any la incidència de l’insecte ha estat més baixa que els darrers anys i no s’han registrat danys importants als conreus. Sols destacar les deteccions de l’insecte a la demarcació de Girona.

A les comarques gironines és on s’han detectat les poblacions més elevades hi ha hagut danys compatibles amb aquesta plaga en plantacions de fruita. Els danys no han estat molt elevats no sols degut a la climatologia de l’any sinó també a les informacions facilitades pel DACC i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) als agricultors de com actuar per evitar la plaga, les prospeccions ADVs i els estudis i assaigs realitzats per l’IRTA, entre ells sistemes de captura de l’insecte, de l’eficàcia de diferent productes fitosanitaris o xarxes protectores, entre altres.

Què hem de fer els ciutadans si trobem un bernat marbrejat?

És durant la tardor, que aquest bernat busca refugi dins les construccions (cases, edificis, magatzems, etc.) per passar l’hivern. Tot i que no afecta a les persones ni als animals, resulta molest i comporta una certa alarma. Cal conèixer que si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència en els habitatges és aspirar-los i submergir-los en aigua, recorda el Servei de Sanitat Vegetal del DACC. Cal evitar que s’escapi i pugui afectar als cultius a la primavera i estiu.

L’insecte s’assembla a altres espècies de bernats autòctons; per això, els experts indiquen que per identificar-lo cal fixar-se en les antenes, que tenen dues franges blanques cadascuna. A la part dorsal del cos, tenen un patró de color marró marbrejat.

Una nova campanya per demanar la col·laboració de la ciutadania

Al portal www.elbernatesaqui.cat i al web del Departament d'Acció Climàtica, hi ha informació relacionada amb la plaga i una secció oberta a la ciutadania perquè reporti observacions d’individus de bernat marbrejat per ajudar els experts a fer-ne un seguiment. Aquesta campanya està impulsada pel DACC, l’IRTA i el Parc Agrari del Baix Llobregat de la Diputació de Barcelona. Aquesta és una nova campanya que fa una crida específicament perquè la ciutadania col·labori en el control de la plaga i elimini els exemplars que trobi en les seves vivendes. La campanya també rep el suport de la Diputació de Girona perquè és una de les zones de risc envers possibles danys potencials originats per aquesta plaga i s’hi sumen també la Diputació de Tarragona i de Lleida per fer difusió de manera preventiva.

Un 20% dels municipis catalans conviu amb l’insecte

L’insecte, que és originari de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees, es va trobar per primera vegada a Girona el 2006 i ja s’ha detectat a 185 municipis de Catalunya. Aquesta informació se sap gràcies als seguiments de la plaga que fa el Servei de Sanitat Vegetal, en col·laboració amb l’IRTA i les ADVs i als avisos que fa la ciutadania a través de les fotos al web del projecte de ciència ciutadana ‘Hhwanted’ dins del portal Natusfera, a través de l’app o el web (https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted.mobile). Els experts revisen les fotos que s’envien a la plataforma i, un cop verificades, es publiquen en un mapa virtual que serveix com a informació complementària molt valuosa per dissenyar les estratègies de control.

4  

Imatges

Un gos ensinistrat troba exemplars de bernat marbrejat dins l'església vella de Castellfollit de la Roca.

Un gos ensinistrat troba exemplars de bernat marbrejat dins l'església vella de Castellfollit de la Roca. 3386489

Exemplar de bernat marbrejat trobat per un gos ensinistrat.

Exemplar de bernat marbrejat trobat per un gos ensinistrat. 1035037

Exemplars de bernat marbrejat detectats a l'església vella de Castellfollit de la Roca.

Exemplars de bernat marbrejat detectats a l'església vella de Castellfollit de la Roca. 2563119

Gos ensinistrat rastrejant els racons de l'església vella de Castellfollit de la Roca.

Gos ensinistrat rastrejant els racons de l'església vella de Castellfollit de la Roca. 2679738

Acció climàtica
Biodiversitat
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia