Direcció General de Comunicació

El Departament de la Presidència publica la biografia de Victòria Pujolar Amat

query_builder   24 novembre 2022 13:34

event_note Nota de premsa

El Departament de la Presidència publica la biografia de Victòria Pujolar Amat

El Departament de la Presidència, a través de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions (EADOP) i l’Institut Català de les Dones, acaba d’editar Victòria, la irreductible. Victòria Pujolar Amat, la biografia d’aquesta lluitadora antifeixista i antifranquista, escrita per Elvira Altés.

La trajectòria de Victòria Pujolar Amat (Barcelona 1921- Madrid 2017) és apassionant. En el seu periple vital travessa guerres i revolucions, passa per la presó i l’exili, pareix i cria quatre fills, és la veu femenina i catalana de l’emissora de ràdio La Pirenaica, la ràdio antifranquista, i tot això ho fa treballant sempre per a un món més just i mantenint la fidelitat a les seves idees i a la seva vocació artística.

La seva vida ha estat una autèntica aventura. Republicana, antifeixista, comunista i lluitadora convençuda per un món més just, ha viscut la guerra, la resistència, l’exili, la militància i la clandestinitat, sempre canviant de casa, de poble i de país. En tot aquest periple, mentre vivia a Bucarest, encara va trobar el temps per estudiar la carrera de Belles Arts, aconseguint finalment el seu somni, poder pintar tot allò que vivia.

L’autora relata les peripècies de la vida de Victòria Pujolar emmarcades en el context històric en què van transcorre, la República, la Guerra Civil, l’exili i els refugiats espanyols, la Segona Guerra Mundial, la resistència al franquisme, les turbulències polítiques de la Guerra Freda, la Transició espanyola i la Democràcia.

Conèixer el camí que va recórrer Pujolar al llarg de les complexitats del segle XX, ens convida a emular el seu mestratge de lluita resilient, tot recuperant el llegat de compromís amb els valors republicans de solidaritat, democràcia i llibertat.

En definitiva, Victòria, la irreductible ens ofereix el transcurs d’una vida individual, amb les esperances que es van estroncar, les sofrences que va haver d’encaixar, però també la força en què Victòria hi va transitar, en alguns moments, cavalcant per damunt de la història i, en d’altres acceptant que la història li passés pel damunt.

Pujolar{"name":"2022/11/24/12/40/3651c7c4-5247-4ce3-991d-16a7dca06c90.png","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":983289}

Cada capítol compta amb un recull de fotografies i un apartat final reprodueix dibuixos i pintures de Victòria Pujolar.

Pujolar
{"name":"2022/11/24/13/27/33008f27-88cd-4e77-b790-c918088992ae.png","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":1284198}


L’autora

Elvira Altés, periodista feminista, professora de periodisme i investigadora especialitzada en comunicació i gènere, va exercir el comissariat del Centenari del naixement de Victòria Pujolar Amat, l’any 2021.

Els seus crèdits acadèmics passen per la història i l’Antropologia i, els professionals, pel Periodisme, que ha practicat a la ràdio i a la premsa.

Feminista des dels anys 70, ha estat fundadora de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i membre de la Junta de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere. Ha exercit la docència a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, i paral·lelament s’ha dedicat a la recerca en comunicació i gènere, camp en el qual ha produït diversos treballs en coautoria, com El sexe de la notícia i La prensa por dentro. Ha publicat Les periodistes en el temps de la república i Dones a les ones.


altes{"name":"2022/11/24/13/29/66b5a1a7-5390-46d8-a45d-1020497cb81f.jpg","author":"Sergio Ruiz","type":"0","location":"0","weight":63290}


Per ampliar aquesta informació o demanar exemplars de premsa, si us plau contacteu amb: publicacions.eadop@gencat.cat

Per a entrevistes amb l'autora, si us plau contacteu amb:Elvira.Altes@uab.cat


(S'adjunta invitació a l'acte de presentació, que tindrà lloc el proper dimarts 29 de novembre)

1  

Fitxers adjunts

Acte de presentació

Acte de presentació
PDF | 106169

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia