- Les propostes finançades en la convocatòria AgroHealth 2022 se centren en temes com la seguretat alimentària, l’anèmia, i l’obesitat
- Els projectes tindran una durada de dos anys i un finançament de 45.000 euros cadascun

query_builder 25 novembre 2022 11:56
event_note Nota de premsa
El secretari d’Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, juntament amb el director de la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio, Ignasi Romagosa, i el director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), Diego Arango, han presentat avui, a Lleida, tres projectes de recerca conjunts sobre agroalimentació i salut, que s’iniciaran al desembre. També ha participat en la presentació Miquel Aran, gerent del Parc Agrobiotech Lleida.
AgroHealth 2022 compta amb una dotació econòmica de 135.000 euros, que es repartirà en 45.000 euros per projecte. Els fons provenen tant del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que col·labora amb la iniciativa, com dels mateixos centres de recerca. Així mateix, i per avaluar la seva idoneïtat i impacte, cada proposta ha estat avaluada per l’Agència Estatal d’Investigació (AEI) del Ministeri de Ciència i Innovació.
AgroHealth 2022 és la primera convocatòria d’aquests centres CERCA de Lleida per a investigar en la resolució dels reptes relacionats amb la nutrició. Concretament, les iniciatives finançades es dedicaran a indagar en temes tals com la seguretat alimentària, l’anèmia i l’obesitat.
Així, el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, ha remarcat que "per al Departament és important que centres d'excel·lència com Agrotecnio i IRBLleida iniciïn col·laboracions en recerca, ja que els seus avanços ajudaran a fer una Catalunya més innovadora i saludable". En aquest sentit, Mòdol ha afegit que “la crida conjunta d’Agrotecnio i l’IRBLleida és un bon exemple de com s’ha de tenir en compte el primer sector en la recerca multidisciplinària, ja que aquest és la base d’un model econòmic més sostenible i eficient”.
Per la seva banda, Ignasi Romagosa, director d’Agrotecnio, i Diego Arango, director de l’IRBLleida, han explicat que “l’objectiu d’aquesta crida és crear un model de treball multidisciplinari que pugui continuar desenvolupant-se al llarg del temps i ajudi a visibilitzar la importància de la innovació agroalimentària i el seu impacte en la salut”.
En aquesta primera convocatòria s’han finançat els següents projectes:
Agrotecnio i IRBLleida, centres integrats per personal investigador de la Universitat de Lleida (UdL), pertanyen a la Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (I-CERCA), que s'organitza segons un model de bon govern i de funcionament que permet assegurar l'eficiència, la flexibilitat de gestió, la captació i promoció del talent, la planificació estratègica, i la capacitat executiva dels centres de recerca de Catalunya.