Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Premis Ruralapps 2022

Una plataforma per seguir el consum de biomassa i un robot intel·ligent que esdevé un laboratori digital, guanyadors dels premis Ruralapps 2022

query_builder   28 novembre 2022 11:34

event_note Nota de premsa

Una plataforma per seguir el consum de biomassa i un robot intel·ligent que esdevé un laboratori digital, guanyadors dels premis Ruralapps 2022

La plataforma en línia Forest HEAT ha estat la guanyadora en la modalitat Ciència Ciutadana, i el robot intel·ligent Honey.AI el guanyador en la modalitat Professional

Premis Ruralapps 2022{"name":"2022/11/28/11/20/4d76a6de-5372-4a70-a42f-cb095d47a5a3.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":22578}

La plataforma Forest HEAT per seguir el consum de biomassaen línia i extreure’n indicadors, gràfics i informes personalitzats, i Honey.AI, un robot intel·ligent que esdevé un laboratori digital per anàlisis pol·líniques i de qualitat de la mel per al sector de l’apicultura, són les solucions tecnològiques guanyadores del Premis Ruralapps 2022. Aquest guardó l’atorga el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya amb el suport del centre tecnològic Eurecat.

El jurat, presidit per Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC, i constituït per representants d’aquest Departament i d’Eurecat, ha seleccionat les candidatures guanyadores per a les dues modalitats del premi d'entre les tretze solucions presentades en aquesta novena edició, vuit en la categoria Professional i cinc en la de Ciència Ciutadana.

En la modalitat de Ruralapps Professional:

La guanyadora ha estat Honey.IA, un robot intel·ligent per a l’aplicació en l’apicultura que mitjançant un equip d’Internet de les Coses permet fer anàlisis pol·líniques i de qualitat de la mel de forma automàtica i autònoma, mitjançant microscòpia, robòtica, visió per computador i eines d'aprenentatge profund.

L’eina és fàcil d’usar i redueix el temps del personal, fa anàlisis in situ, disminueix el cost i permet autenticar la font botànica i origen de la mel per incentivar la producció local de qualitat. Aquesta solució de Sonicat Systems està dirigida a l’apicultor professional, a envasadors i a cooperatives d’apicultors.

En aquesta modalitat, la finalista ha estat l’aplicació Dosaviña per a la determinació de la dosi òptima de fitosanitaris a la vinya, desenvolupada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’aplicació recomana als usuaris la quantitat de producte fitosanitari que han d’utilitzar als seus conreus de vinya i com aplicar-lo, segons l’estructura de la seva vegetació, la maquinària de què disposen i el producte que utilitzen. Amb la utilització de l’aplicació, es pot aconseguir una reducció en l’ús de fitosanitaris d’entre un 15 i un 40 %.

En la modalitat de Ruralapps Ciència Ciutadana:

La guanyadora ha estat Forest HEAT, una aplicació d’accés multiplataforma per fer seguiment i gestionar en línia els consums de biomassa, així com els consums d’energia de les calderes d’instal·lacions de municipis o persones usuàries de la plataforma, desenvolupada en el marc d'un conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya. Aquesta plataforma ofereix també diversos indicadorsgràfiques i informes de les instal·lacions.

Els agents que intervenen al sistema són ajuntaments i particulars propietaris o titulars d’instal·lacions, els subministradors d’estellaempresesinstal·ladores i empreses de serveis energètics que fan el seguiment de consum d’energia de les instal·lacions de biomassa.

La finalista ha estat el programari de comerç electrònic i l’aplicació Som la Bomba, de l’empresa Bomba Bomba, que ajuda els petits productors a vendre tant en el canal directe amb els consumidors com en el professional amb els distribuïdors. L’eina de gestió permet mostrar el catàleg de productes i les tarifes, i gestionar les comandes dels dos canals de forma diferenciada. Aquesta solució tecnològica ajuda a petits productors locals i distribuïdors del sector de l’alimentació a digitalitzar el seu negoci mitjançant Data Intelligence i automatització.

El Premi Ruralapps distingeix les empreses desenvolupadores de solucions tecnològiques innovadores que contribueixen a la millora dels processos de producció i de gestió, l'eficiència interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat de les empreses i professionals dels sectors agroalimentari, forestal o del medi rural; o bé que faciliten l'accés a la informació a la ciutadania en aquests àmbits.

Més d’un centenar de projectes han participat en les diverses edicions dels Premis Ruralapps amb solucions i aplicacions innovadores que afavoreixen la transformació digital del sector agroalimentari, forestal i del medi rural.

Trobareu tota la informació de les candidatures al web del DACC i al portal Ruralcat.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia