Drets Socials

Un moment de la intervenció de la directora al fòrum d'Amman.

Catalunya, convidada a un fòrum internacional amb països àrabs sobre protecció a la infància immigrada

query_builder   28 novembre 2022 18:09

event_note Nota de premsa

Catalunya, convidada a un fòrum internacional amb països àrabs sobre protecció a la infància immigrada

La directora general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de la Generalitat, Ester Cabanes, hi comparteix l’experiència catalana sobre l’atenció als joves migrats sols


“MENA regional children on the move cross-border continuum of protection and care” és el títol del fòrum internacional que s’ha organitzat a Amman sobre protecció i cura de la infància immigrada, amb la participació de països àrabs. Concretament, hi ha Jordània (l’amfitriona), Egipte, Djibouti, Aràbia Saudita, Kuwait, Líbia, Marroc i Sudan. També hi ha representants de l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), UNICEF (Fons de les Nacions Unides per a la Infància), l’Organització Mundial per a les Migracions (OIM) i l’Internatinoal Detention Coalition (IDC).

Catalunya hi assisteix en qualitat de convidada, juntament amb Turquia. L’equip de la direcció general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA), amb la directora Ester Cabanes al capdavant, hi ha compartit l’experiència de Catalunya amb els joves emigrats sols que han arribat els darrers anys i que han estat atesos al sistema de protecció.

Un moment de la intervenció de la directora al fòrum d'Amman.{"name":"2022/12/13/15/53/52070a94-77d2-4a8d-876e-c4b4077d1f72.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":595719}


Un dels temes que s'ha tractat més abastament és què és i quins estàndards han de tenir els equipaments residencials d’acollida. Els participants al fòrum -entre els quals hi havia ministres, jutges o fiscals- també van mostrar preocupació pel tràfic d’infants i sobre com atendre i ajudar les víctimes, així com la necessitat d'abordar el reintegrament a seves famílies d’origen. Ha sigut, en definitiva un espai on compartir bones pràctiques en aquesta matèria.

El que és significatiu d’aquest fòrum és que hi participin països àrabs, però no és la primera vegada que Catalunya és convidada a trobades internacionals per compartir la seva experiència en atenció als joves emigrats. Fa una mica més d’un any, Ester Cabanes, en nom de la DGAIA, va visitar Brussel·les per participar en l’elaboració de l’estratègia d’atenció als joves que emigren sols encarregada per l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Un document que va rebre les aportacions dels sistema de protecció a la infància català i de l’Estratègia catalana per a l’acollida i la inclusió dels joves emigrats sols.


Els joves emigrats sols al sistema d’infància de Catalunya

L’Estratègia Catalana per a l’acollida i la inclusió dels joves emigrats sols es va presentar públicament en una jornada el gener de 2019, amb l’objectiu d’esdevenir una eina per acollir, incloure i apoderar els infants i adolescents que emigren sols.

Aquesta estratègia s’ha anat desplegant i concretant en accions, d’acord amb 5 eixos: atenció immediata i acollida; emancipació i acompanyament als majors d’edat; coordinació i treball en xarxa; planificació, innovació, eficiència i sostenibilitat del sistema de protecció; i sensibilització i canvi de mirada en positiu.

El sistema de protecció a la infància de Catalunya ha donat acollida a més d’11.000 joves emigrats sols des del 2017. Actualment, se n’hi atenen prop de 3.500 en centres i 1.700 es troben sota el paraigua de l’àrea de suport al jove tutelat i extutelat (ASJTET), que dona cobertura amb els seus programes a nois i noies emigrats amb 18 anys o més. Per tant, entre centres d’infància i l’ASJTET s’estan atenent més de 5.200 nois i noies migrats.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia