Acció Exterior i Unió Europea

EXT

Serret encapçala l'acte de presentació del nou delegat del Govern davant la UE, Ignasi Centelles Santana, a l'Espai Catalunya Europa

Consellera Serret, des de Brussel·les: "La prioritat de l'acció exterior de Catalunya és Europa i per això la feina d'aquesta delegació és clau"

query_builder   28 novembre 2022 20:35

event_note Nota de premsa

Serret encapçala l'acte de presentació del nou delegat del Govern davant la UE, Ignasi Centelles Santana, a l'Espai Catalunya Europa

Consellera Serret, des de Brussel·les: "La prioritat de l'acció exterior de Catalunya és Europa i per això la feina d'aquesta delegació és clau"

“Europa té un aliat en Catalunya, però també un actor disposat a contribuir en la superació dels reptes globals que ens cal afrontar”, ha dit la consellera Serret

EXT{"name":"2022/11/28/20/32/a6d79e4c-3664-447c-981a-d22787e23466.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":61512}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha iniciat aquest dilluns un viatge de treball a Brussel·les, on està mantenint una agenda de reunions amb representants polítics i xarxes europees.“El projecte europeu és una prioritat pel Govern de Catalunya, i per tant la Delegació del Govern davant la Unió Europea és estratègica, és un dels pilars de la nostra acció exterior”, ha afirmat Serret. Ho ha fet en el marc de l’acte de presentació del nou delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles Santana, que s’ha celebrat aquest vespre a l’Espai Catalunya Europa encapçalat per la consellera i en el qual hi ha assistit més d’un centenar de persones.

“Catalunya té un paper estratègic dins de la Unió Europea que el Govern de la Generalitat pretén reforçar encara més consolidant-se com un soci creïble i útil”, ha asseguratSerret, que ha remarcat que “el projecte europeu té en Catalunya un ferm creient, però també un actor disposat a aportar i compartir la seva pròpia perspectiva”. La consellera ha assenyalat que,“sota el lideratge d’Ignasi Centelles”, la Unió Europea trobarà “un aliat” a la Delegació del Govern a Brussel·les. “Som i volem continuar sent un soci actiu i proactiu del projecte europeu”, ha insistit.

Demà al matí la consellera Serret assistirà a l’audiència sobre Espanya de la de la Comissió d’Investigació encarregada d’examinar l’ús del programa espia de vigilància Pegasus i altres programes equivalents del Parlament Europeu. “Cal conèixer a fons el CatalanGate, què va passar amb les escoltes il·legals del cas Pegasus a Catalunya i a Espanya”, ha declarat la titular d’Acció Exterior del Govern, “perquè”, ha dit,“és necessari que s’aclareixin els fets i es creïn els marcs que permetin donar més garanties als ciutadans davant d’aquests casos d’espionatge i ajudin a preservar els drets fonamentals de tota la ciutadania”.

En el seu discurs inaugural, Ignasi Centelles ha recordat que “Catalunya té presència institucional a Brussel·les des de fa 40 anys” i que“a dia d’avui, som i continuem sent un soci creïble, fiable, rigorós i amb una forta vocació europeista”. “Ens comprometem a continuar construint aliances i a treballar colze a colze amb antics i nous aliats per fer avançar la democràcia, els drets humans i la pau a la Unió Europea”, ha declarat Centelles, que ha explicat que “tenim objectius ambiciosos en matèria de transició ecològica, drets digitals i diversitat cultural i lingüística”

Durant la primera jornada a la capital europea, la consellera Serret, acompanyada del delegat Ignasi Centelles Santana, s’ha reunit amb Pascal Smet, secretari d’Estat de la regió de Brussel·les-Capital, amb qui ha explorat vies de col·laboració entre els dos governs en els àmbits culturals i metropolitans, entre d’altres.

A la tarda, la consellera Serret s’ha trobat amb la Xarxa per la Promoció de la Diversitat Lingüística, una xarxa europea creada l’any 2008 que treballa en l’àmbit de la política lingüística al continent europeu. Amb el seu president, Miquel Àngel Sureda, que també és secretari d’Universitat, Recerca i Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Serret ha parlat de la voluntat deteixir xarxes per fer valer el català i el seu nombre de parlants a Europa.


Catalunya, més activa al Comitè de les Regions

Com a titular del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, la consellera Meritxell Serret és la representant de Catalunya al Comitè de les Regions (CdR), l’òrgan consultiu de la Unió Europea que reuneix autoritats locals i regionalscomunitàries. Aquesta tarda, Serret s’ha reunit amb el president del Grup Aliança Europea al CdR, Karl Vanlouwe, i el secretari general del grup, MichealO’Conchuir.

A la reunió han coincidit en la voluntat de treballar conjuntament al Comitè de les Regions per enfortir-lo i donar resposta als reptes comuns.Serret els ha traslladat la voluntat del Govern de Catalunya de ser actius en les accions del Comitè i ha exposat els principals eixos de treball del Departament en l’acció exterior catalana, com ara la sobirania digital, la transició energètica, la cooperació transfronterera o la iniciativa Regions for EU Recovery, una iniciativa que té el suport de més de trenta regions de deu estats membres de la Unió Europea amb l’objectiu de reforçar el paper de les regions en la gestió i la distribució dels fons europeus NextGeneration.

En l’àmbit de la sobirania digital, la consellera Serret ha compartit amb els membres del Comitè de les Regions la Declaració de Ginebra, una iniciativa impulsada pel Govern de Catalunya i l’ONG Access Now per avançar cap a la regulació internacional de les tecnologies de vigilància.

3  

Imatges

El delegat Ignasi Centelles amb la consellera Serret

El delegat Ignasi Centelles amb la consellera Serret 104148

La consellera Serret i el delegat Centelles

La consellera Serret i el delegat Centelles 110874

Serret i Centelles

Serret i Centelles 156053

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia