. L’entramat criminal estava format per nou personesque s’encarregaven de buscar pisos buits, ocupar-los i simular amb nens que es tractava d’una ocupació vulnerable. Passats uns dies els llogava a famílies que buscaven allotjament

. Els investigadors els relacionen amb dotze ocupacions d’immobles i dotze intents durant els darrers quatre mesos tot i que la seva activitat delinqüencial comença el 2020

. Durant aquest període, s’estima que haurien obtingut ingressos per valor d’una mitjana de 24.000 euros al mes

. La investigació es va iniciar fa uns mesos després que la Regió Policial Metropolitana Barcelona establís en el seu Pla Estratègic la investigació de grups mafiosos especialitzats en aquest tipus d’ocupacions

. Els líders del grup supervisaven en tot moment el procés que comportava l’ocupació d’un immoble, ja sigui de manera presencial o telefònicament. Donaven instruccions perquè l’immoble ocupat tingués l’aparença que s'hi vivia de feia dies

. Els Mossos han comprovat que, en algunes ocasions, els caps de l’organització pactaven amb el propietari real de l’immoble ocupat per fer fora les persones a qui acabaven de llogar el pis. A canvi d’entre 8.000 i 10.000 euros iniciaven el procés per a fer-los fora


Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Barcelona i de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sants- Montjuïc de Barcelona han desarticulat una organització criminal especialitzada en ocupar pisos buits que després llogaven a terceres persones que es trobaven en situació irregular a l’Estat espanyol per treure’n un benefici econòmic. Els membres de l’organització es distribuïen les tasques per dur a terme les seves accions. Utilitzaven menors d’edat per realitzar les ocupacions, principalment a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat i d’aquesta manera evitaven un possible desallotjament policial. Un cop assentaven l’ocupació, llogaven i/o venien l’immoble a terceres persones.

El passat 15 de novembre, els Mossos d’Esquadra van dur a terme un dispositiu policial que va acabar amb la detenció de nou integrants d’aquesta organització criminal, entre els quals els caps de l’organització, i van fer entrades i escorcoll a tres immobles, un a Barcelona i dos a l’Hospitalet de Llobregat. Els detinguts estan relacionats amb els delictes d’estafa, usurpació de bens immobles i defraudació de fluït elèctric. Els investigadors van localitzar documentació on s’acreditava la gestió dels immobles ocupats, documentació manipulada, eines i panys que utilitzaven en les diferents ocupacions, marihuana i eines per a la seva manipulació.

Els investigadors han pogut acreditar que en els darrers quatre mesos haurien ocupat dotze pisos a Barcelona i a l’Hospitalet de Llobregat i que haurien intentat accedir a dotze immobles més. Durant aquest període, s’estima que haurien obtingut ingressos per valor d’una mitjana de 24.000 euros al mes.

Arran de les gestions d’investigació i a partir de la documentació intervinguda, s’ha comprovat que aquesta organització criminal ha estat portant a terme ocupacions almenys des de l'any 2020. Entre les víctimes que s’han pogut localitzar, n’hi ha dues de considerades vulnerables.


Detectar màfies especialitzades en ocupacions

La investigació policial es va iniciar fa uns mesos després que la Regió Policial Metropolitana Barcelona establís en el seu Pla Estratègic la investigació de grups mafiosos especialitzats en aquest tipus d’ocupacions per posteriorment treure’n un benefici econòmic amb el lloguer a famílies, de vegades vulnerables, amb o sense engany. Fruit d’aquesta acció es va detectar l’existència d’aquesta organització criminal investigada i es va crear un equip conjunt amb investigadors de la DIC i de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sants Montjuïc.

En els darrers anys, s’ha detectat que existeixen grups organitzats darrera d’ocupacions que, d'una manera organitzada i perfectament estructurada, han constituït un entramat delinqüencial que portaria a terme ocupacions amb la finalitat d'obtenir beneficis econòmics. Les investigacions sobre aquests grups té un alt nivell de dificultat ja que sovint les víctimes no els denuncien donada la seva situació de vulnerabilitat i perquè disposen d’un lloc per dormir.

Els membres que conformaven la trama criminal estaven altament organitzats i estructurats per portar a terme amb èxit els seus objectius. Uns forçaven l’accés i accedien a l'interior de l’immoble amb menors mentre que d'altres feien funcions de vigilància de l'entorn per evitar ser descoberts. Un cop assolida aquesta primera fase, arribaven les persones que ocupaven els domicilis i es quedaven uns dies per a poder consumar l'ocupació amb èxit. Posteriorment el llogaven a terceres persones i/o venien la possessió del pis per un import simbòlic.

Els líders del grup supervisaven en tot moment el procés que comportava l’ocupació d’un immoble, ja fos de manera presencial o telefònicament. Donaven instruccions sobre què s’havia de fer perquè un immoble tingués l’aparença de domicili on s'hi vivia de feia dies per evitar una acció policial i el conseqüent desallotjament. També utilitzaven nens i nenes per a dissuadir la policia un cop acabaven d’ocupar el pis, posant -los darrera de la porta i fent-los plorar per fer creure que es trobaven en situació de vulnerabilitat. Un cop l’ocupació es consolidava, buidaven el pis i el llogaven a famílies que buscaven un allotjament. En alguna ocasió havien, fins i tot, venut l’immoble a terceres persones.

L’organització criminal actuava de tres maneres diferents per obtenir guanys amb l’ocupació dels habitatges:

-Ocupava els pisos i oferia habitacions a terceres persones que necessitaven un domicili i que com no estaven regulars a Espanya, tenien dificultats perquè algú els el llogués. Els hi oferien habitacions entre 200 i 500 euros al mes.

-Un cop assentada l’ocupació i, per tant, quan descartaven que podien ser desallotjats, trobaven famílies que buscaven allotjament i els oferien el pis per entre 3.500 i 4.500 euros

-En algunes ocasions, també havien venut el pis a terceres persones. És a dir, l’ocupaven i després de canviar el pany, el lliuraven a qui volgués viure en aquell domicili, ja despreocupant-se d’aquesta ocupació, a canvi d’entre 8.000 a 10.000 euros.

Els investigadors han pogut acreditar que l’organització funcionava a tres nivells. En el primer hi hauria els caps de l’entramat criminal. Eren els encarregats de donar les directrius i ordres als següents nivells de l'escala jeràrquica. S’encarregaven de gestionar tota la infraestructura necessària per dur a terme l’ocupació. Utilitzaven menors per dissuadir la policia i aconseguir l’èxit de l’acció i activaven persones per canviar els panys i fer la instal·lació de cablejat per realitzar la defraudació de llum i/o aigua. També contactaven amb famílies que acabaven d’arribar al nostre país i que estaven buscant allotjament.

L'organització també rebia peticions de persones que buscaven un pis o una habitació on viure. Així, al rebre una petició, si no hi havia cap pis disponible, ràpidament n'ocupaven un de nou.

Al segon nivell s’hi situaven els col·laboradors necessaris. Eren persones de confiança dels caps i s’encarregaven de buscar immobles buits per perpetrar les ocupacions. Feien funcions de suport i ajuda per arreglar els domicilis ocupats i preparar-los per a la seva posterior venda o lloguer.

Pel que fa al tercer nivell hi havia les persones que ocupaven físicament el domicili i es quedaven uns dies al seu interior per realitzar l'ocupació amb èxit. Normalment, actuaven acompanyats de menors (fills o nebots dels membres de l’entramat) que utilitzaven en cas de que arribés la policia per fer-los creure que es trobaven en situació greu de vulnerabilitat i, d’aquesta manera, aconseguir quedar-se al pis. Passats un dies, abandonaven el pis i el posaven a disposició dels caps de la màfia perquè gestionessin el lloguer o la venda a famílies que estaven buscant un lloc per anar a viure.

Les persones que finalment llogaven el pis han estat considerades com a víctimes d’aquesta organització criminal tot i que eren conscients que estaven pagant preus de lloguer per sota del mercat i que l’immoble tenia les connexions de l’aigua i llum punxades.


Després de llogar l’immoble promovien la desocupació a canvi de diners

Arran de la investigació, els mossos han comprovat que en algunes ocasions, els caps de l’organització pactaven amb el propietari real de l’immoble per fer fora els ocupants a qui acabaven de llogar el pis. A canvi d’entre 8.000 i 10.000 euros iniciaven el procés per fer-los fora i els compensaven amb una petita quantitat de diners. Sovint un cop cobraven de la propietat i els llogaters marxaven del domicili, deixaven passar un temps i quan veien que la propietat no prenia mesures de seguretat per evitar una nova ocupació, el tornaven a ocupar i demanaven, novament, diners per retornar-lo al seu legítim propietari.

Els membres d’aquesta organització criminal actuaven majoritàriament en pisos que eren propietat d'entitats bancàries o entitats immobiliàries, raó per la qual en la majoria de casos es renunciava a l'acció penal en benefici de l'acció civil que permetia que els immobles estiguessin en mans d'aquest grup durant un període de temps llarg. En algunes ocasions acabava amb una compensació econòmica de les entitats immobiliàries a canvi que les persones que els ocupaven marxessin del domicili.

Els detinguts, després de passar a disposició judicial, van quedar en llibertat.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 29 de novembre de 2022