1. La posada en marxa del programa suposa la incorporació de 7 efectius durant tres anys


El Govern ha aprovat avui la creació del Programa temporal per al desplegament i la implementació de l’estratègia d’erradicació de l’amiant a Catalunya. El Programa té per objecte desplegar i implementar les principals línies i actuacions estratègiques acordades per la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya (CEAC), com són:

  1. L’elaboració i aprovació del Pla Nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya.
  2. El suport i l’assessorament tècnic per a l’elaboració del Projecte de llei per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya.
  3. L’elaboració del Cens d’amiant i de materials que contenen amiant (MCA) a tot el territori de Catalunya.

La posada en marxa del programa suposa la incorporació de 7 efectius durant tres anys, atès que no existeixen unitats especialitzades que puguin executar les accions determinades per la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya. La seva funció serà desplegar i implementar les principals línies i actuacions estratègiques acordades per la Comissió.

El president Pere Aragonès va recordar aquest cap de setmana, durant la convenció “Per un país lliure d’amiant”, que l’erradicació de l’amiant “és un repte de país i una prioritat del Govern”, i va afegir que a la propera llei de pressupostos hi haurà un fons específic amb una dotació inicial de 10 milions d’euros per fer desaparèixer aquest material tòxic a Catalunya.

L’eliminació de l’amiant requereix la implicació de totes les administracions catalanes, institucions i sectors socioeconòmics, així com de la ciutadania, ja que afecta directament les persones i abraça múltiples àmbits, com la salut pública, la salut laboral, els residus, les empreses, les infraestructures, els equipaments públics i privats, el medi ambient, els subministraments, els transports, etc.

En aquest sentit, cal recordar que el portal web “amiant.gencat.cat”, amb la participació de diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya, vol ser una eina per ajudar els ciutadans a conèixer tot allò relacionat amb l’amiant a Catalunya.