Elena Fuses: “Cada vegada hi ha més dones que deixen de tenir por i decideixen fer el pas de denunciar delictes contra la llibertat i indemnitat sexual”


Acte 25-N 2022 Lleida
Imatge de l'acte de commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Vers les Dones, a la plaça de la Paeria de Lleida
{"name":"2022/11/29/15/13/19cd0456-d8fc-4abb-94ca-26e82697425e.jpeg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":179135}


Els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran han atès entre els mesos de gener i octubre d’aquest any 953 dones víctimes de violència masclista, 27 de les quals són adolescents de 16 a 18 anys, una xifra que ha anat en augment. Aquestes atencions han augmentat l’últim any, fins i tot han superat en alguns casos les xifres prepandèmia. Des del departament d’Igualtat i Feminismes s’apunten com a factors que han contribuït a aquest increment de denúncies el fet que des del desembre del 2020 ja no és necessari el consentiment dels progenitors per interposar les denúncies i també la major visibilització de la violència i dels recursos que es tenen a disposició per lluitar-hi en contra.

En aquest sentit, la directora dels serveis territorials d'Igualtat i Feminismes a Lleida, Elena Fuses, ha incidit en què cada vegada hi ha més dones que "deixen de tenir por" i denuncien aquests casos perquè volen sentir-se "més acompanyades". Fuses també ha assenyalat que l’augment de denúncies per delictes contra la llibertat i indemnitat sexual registrat a les terres de Lleida segueix la “mateixa tendència” que el del conjunt de Catalunya, on, des de gener fins al setembre d’enguany, s'han comptabilitzat 1.404 denuncies, en un 43,3% de les quals les víctimes són menors d'edat, concretament el 17% són menors de 13 anys i un 26% tenen entre 13 i 17 anys. El 2021 es van presentar 2.602 denúncies a Catalunya per delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, un 41% més que les de l'any 2020, marcat per la pandèmia. A més, Fuses ha subratllat que, del total de les denúncies fetes el 2021, la meitat les van posat dones de menys de 25 anys i que en un 5% dels casos tenien enter 16i 17 anys.

Pel que fa al telèfon d’emergències 112, entre els mesos de gener i octubre ha atès un total de 202 trucades per violència sexual a les comarques lleidatanes, un 38% més que al mateix període del 2021, quan se’n van atendre 146. En el conjunt de Catalunya, l’augment ha estat del 29,6%. En aquests deu primers mesos de l’any s’han registrat 3.041 trucades per violència masclista a la demarcació de Lleida, un 7,45% més que en el mateix període de l’any passat.

Fuses ha participat a l'acte institucional de commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones que s'ha fet davant de la Paeria de Lleida, promogut per Igualtat i Feminismes, a través de l’Institut Català de les Dones, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació, la subdelegació del Govern central, el Consell Comarcal del Segrià i la Universitat de Lleida. A la commemoració hi ha assistit representants de totes les institucions, dels cossos i forces de seguretat i d’entitats que treballen en l’àmbit de la violència masclista. En el transcurs de l’acte, que serà conduït per Mar Fillat, neurocientífica i science manager a la Fundació Catalunya La Pedrera, es farà la lectura de la ‘Declaració institucional del 25 de novembre de 2022, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Vers les Dones’, a càrrec d’Anna Maria Gallardo (graduada en Educació Social-UdL i guanyadora del IV Premi Aurèlia Pijoan Querol al millor Treball de Final de Grau amb perspectiva de gènere de la UdL "Disseny d'intervenció socioeducativa per a dones consumidores") i d’Iman El Haddaji Barmoussa, estudiant del cicle formatiu de Grau Superior d’Animació Sòciocultural i Turística de l’IES Ronda. El duet de flautes integrat per Ona Roure Sendra i Josep Lluis Boix Alberich, del Conservatori Municipal de Música, clourà l’acte amb la interpretació de la peça “Air” de Johann Sebastian Bach.

La commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones s’ha centrat enguany en la visibilització de les violències sexuals i la sensibilització sobre aquest fenomen.