Drets Socials

D'esquerra a dreta, Sergi Asensio, Xavier Molina i Roc Morella, durant la seva compareixença.

El Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya es fa sentir al Parlament

query_builder   29 novembre 2022 17:52

event_note Nota de premsa

El Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya es fa sentir al Parlament

Una representació del CNIAC compareix a la comissió de la Infància per explicar la seva tasca en defensa dels drets dels infants i donar la seva visió sobre temes com la pobresa, l’educació, el clima i la salut mental


Una representació del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) ha comparegut avui davant la comissió de la Infància del Parlament de Catalunya per parlar amb veu pròpia de les polítiques que afecten els infants.

Per començar, han explicat qui són i què fan. El CNIAC és un òrgan col·legiat de consulta, format per infants i adolescents de 8 a 17 anys nomenats pels diferents consells territorials que existeixen a Catalunya, que representen els interessos i punts de vista dels nens, nenes, nois i noies. Entre les seves missions hi ha promoure la participació dels infants i els adolescents, millorar les seves condicions de vida, demostrar la seva capacitat per exercir els drets de ciutadania o fer visibles les seves contribucions a la societat.

Els representants del CNIAC també han exposat les activitats en què han participat. N’han destacat la visita que van fer a Ginebra, convidats pel Comitè de Drets dels Infants de l’ONU i arran de la qual han redactat un informe sobre l’estat dels drets de la infància a Espanya en quatre aspectes: pobresa, salut mental, desenvolupament sostenible i escola.

I què en pensen els infants i adolescents del CNIAC? Sobre pobresa infantil, han constatat les desigualtats socials, que encara s’ha visualitzat més arran de la pandèmia, també les desigualtats de gènere i han defensat la diversitat. L’educació ha centrat gran part de la seva intervenció perquè és un tema que els preocupa molt, on es produeixen molts canvis que els afecten directament i se’ls pregunta poc. Específicament sobre el confinament, han lamentat que els adults decidissin per ells les mesures a prendre i han reivindicat el temps de joc que van perdre.

Sobre emergència climàtica, han denunciat que afecta la salut de nens i nenes de tot el món i han explicat que una de les accions que han organitzat ha estat una sortida per recollir brossa a la platja. Quant a salut mental, pensen que no se’n parla prou, que molts infants se senten pressionats per les notes o per l’excés de tasques i que hi hauria d’haver un sistema de salut mental públic i universal.

El Roc, el Xavi i el Sergi també han compartit amb els diputats i diputades informació sobre la seva diada que va tenir lloc el passat 20 de novembre coincidint amb el Dia Mundial dels Drets dels Infants. En el marc de la jornada, es va premiar la il·lustradora Pilarín Bayés, es va fer lectura del manifest i es va celebrar el primer Congrés dels Infants i Adolescents de Catalunya, amb més d’un centenar de participants, i amb l’escola i l’educació com a tema central.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia