- L’actualització de l’IRSC repercutirà en les diferents prestacions socials de la Generalitat, entre les quals, la Renda Garantida de Ciutadania, que s’apujarà fins als 717,12 euros mensuals en el seu tram més baix.
- En una compareixença davant la Comissió de Drets Socials al Parlament, el conseller ha destacat que “més famílies se’n beneficiaran” i estaran “més ben protegides”.
- La pobresa energètica és també un dels reptes que s’abordarà amb una estratègia compartida de tot el Govern: “Condonarem el deute de 41.000 famílies en uns dies.la nostra voluntat és anar més enllà del bo social”, ha manifestat.
- Carles Campuzano també ha fixat que un dels objectius prioritaris del Departament és aprovar un pla de xoc que redueixi les llistes d’espera en els àmbits de la discapacitat i la dependència
- Campuzano ha anunciat l’avançament en les convocatòries de subvencions que publica anualment Drets Socials per facilitar la tasca d’empreses i entitats que atenen el col·lectiu de persones vulnerables
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadès, ha explicat aquest matí al Parlament de Catalunya que la prioritat del Departament és “abordar els problemes estructurals del sistema social català”. Ho ha fet en una compareixença davant la Comissió de Drets Socials en què ha explicat les línies d’actuació principals de la conselleria.
Segons Campuzano, “la situació actual del país és el resultat de diverses crisis concatenades, que han posat de manifest les febleses del nostre sistema de protecció social. Avui existeix un increment del cost de la vida que erosiona i empetiteix les classes treballadores i professionals i empobreix encara més els mes vulnerables i fràgils econòmicament. Tot plegat provoca malestar social i patiment.
Escut social
Davant d’aquest context, el conseller Carles Campuzano ha posat en valor “l’acord històric dels interlocutors socials i econòmics, singularment, els sindicats i també la Taula del Tercer Sector, amb el Govern per tal d’actualitzar el 8% de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC). Ha estat congelat durant 12 anys.”
Aquest augment “té una enorme repercussió” en les prestacions socials de la Generalitat, entre d’altres, la prestació per a joves tutelats i extutelats en procés d’emancipació i la Renda Garantida de Ciutadania, que s’apujarà fins als 717,12 euros mensuals en el seu llindar mínim i fins als 1.304 euros. És la segona renda més alta de l’Estat, només per darrere del País Basc. “Se’n beneficiaran més famílies i estaran més ben protegides”.
“Tornarem a condonar el deute energètic de les famílies”, ha avançat el conseller. “Assumirem el deute de 41.000 famílies corresponent a 2021 en uns dies” i s’està treballant en el d’aquest any. “El nostre propòsit és anar mes enllà del bo social”.
Un sistema d’atenció a la dependència del segle XXI
Campuzano ha remarcat la tendència a l’envelliment de la població i els reptes que això suposa. “A Catalunya les persones de més de 65 anys avui representen el 19% de la societat. El 2030, 1 de cada 4 catalans estarà en aquesta franja d’edat. Aquesta dinàmica demogràfica necessàriament comportarà una reflexió a nivell estatal i català per gestionar unes necessitats que creixeran i a les quals voldrem donar garanties en làmbit de la salut, les pensions i les cures de llarga durada o atenció a la dependència.
En aquest sentit, el conseller s’ha referit al temps d’espera per accedir als serveis per a persones en situació de dependència: “Cal aplicar amb urgència un pla de xoc per reduir les llistes d’espera”. Campuzano ha lamentat que es tracta d’un problema que “no és nou i que està enquistat”. El pla de xoc que ha apuntat fa referència, entre d’altres, a millorar els sistemes d’informació i gestió d’expedients; avançar cap a un tràmit únic; posar ordre a les discrepàncies entre les xifres del Departament i les de l’Imserso pel que fa a persones sol·licitants i beneficiàries, o cercar la complicitat del món local amb una planificació territorial més concreta.
“Per descomptat, el pla de xoc també inclourà un increment de places residencials i d’atenció diürna per a gent gran, que enguany serà de 800. Una xifra que esperem poder continuar augmentant significativament a l’espera de l’aprovació de pressupostos”, ha anunciat Campuzano.
Pel que fa al finançament, el conseller ha denunciat que “ens cal articular un sistema d’atenció a la dependència del segle XXI, orientat a les necessitats de les persones. Aquesta tasca no pot recaure econòmicament gairebé en exclusiva en la Generalitat, com passa avui”. En aquest sentit, ha recordat l’infrafinançament de la dependència per part de l’Estat espanyol, que “des de l’aprovació de la LAPAD aboca la responsabilitat i la sostenibilitat financera a Catalunya”.
Avançament de les convocatòries de subvencions (COSPE i IRPF)
Campuzano ha anunciat també l’avançament en les convocatòries de subvencions que impulsa Drets Socials per facilitar la tasca d’empreses i entitats del tercer sector. “El calendari de subvencions actual suposa molts maldecaps per les entitats, que no saben fins ben entrat l’any amb quin pressupost compten per dur a terme els seus projectes. Cal optimitzar els terminis perquè els diners que el Govern inverteix siguin el més profitosos possible pel teixit social i, per tant, per les persones que atén”, ha destacat.
Amb aquesta finalitat, el Departament avançarà la convocatòria ordinària de subvencions de l’any que ve perquè a la primavera les entitats coneguin els imports que rebran. Pel que fa a les subvencions amb càrrec al 0,7% de l’IRPF, la convocatòria d’aquest any quedarà resolta durant el primer trimestre de 2023. L’objectiu és que, de cara a 2024, les entitats socials que hagin presentat projectes a qualsevol de les dues convocatòries coneguin el mes de gener de quants diners disposaran per a tot l’exercici.
Accelerem la posada en marxa de 13 Barnahus
Durant el 2023 el Departament preveu que estiguin en funcionament arreu del territori 13 unitats integrades d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals, Barnahus. Campuzano ha explicat que els fons Next Generation EU serviran per construir els equipaments que prestaran aquest servei, “però qualsevol obra pública vol temps i no podem condicionar a un calendari de licitació l’atenció als nens i nenes que han patit abusos. Per això ubicarem en espais provisionals els serveis Barnahus”. El conseller ha recordat que aquest és el model que es va implementar a Tarragona, el primer servei d’aquestes característiques de l’Estat espanyol. “Des de 2020 la Barnahus de Tarragona ha atès més de 500 casos en unes instal·lacions provisionals, mentre no s’enllesteixen les obres del nou edifici, que preveiem posar en marxa cap a la primavera. Durant aquests dos anys, ha demostrat amb escreix que aquest servei és un èxit i per això cal estendre’l al conjunt del país el més aviat possible, encara que inicialment ho fem en instal·lacions temporals”.
Millors condicions laborals dels professionals per millorar l’atenció a les persones
En el decurs de la compareixença, el conseller ha anunciat que les properes setmanes es farà efectiu l’increment de tarifes dels serveis dels àmbits de la dependència, la discapacitat, la salut mental, la infància i l’adolescència, l’acolliment i l’adopció, l’atenció precoç, el suport a l’autonomia, les drogodependències, VIH/sida i les tuteles. “L’increment d’un 3% de l’import que destinem als serveis d’atenció a les persones suposarà una inversió directa en les condicions laborals de les professionals”, ha detallat Campuzano. ”Aquest és l’acord al qual va arribar el Govern amb una dotzena de patronals representants de les entitats proveïdores de la xarxa de serveis socials d’atenció pública, que han assumit el compromís que l’augment repercuteixi en el sou de les treballadores. Es tracta d’una millora de les condicions laborals que ha de permetre més estabilitat al personal i situar l’atenció a les persones com un dels pilars fonamentals de l’estat del benestar”.
El conseller ha recordat que l’augment en les tarifes serà retroactiu des de l’1 de gener del 2022 i representarà una inversió de 45 milions d’euros per part de la conselleria.
Pel que fa a les 72 subvencions directes que les entitats tenen pendents de cobrar pels sobrecostos de la Covid-19, el titular de Drets Socials ha avançat que es resoldran abans de Nadal.