Educació

El Departament d'Educació destina 8,3 milions d'euros a millorar l'eficiència energètica i el confort tèrmic de 29 centres educatius del camp de Tarragona

query_builder   1 desembre 2022 12:48

event_note Nota de premsa

El Departament d'Educació destina 8,3 milions d'euros a millorar l'eficiència energètica i el confort tèrmic de 29 centres educatius del camp de Tarragona

·Es tracta d’actuacions finançades amb fons europeus REACT-EU de recuperació econòmica i que han de permetre millorar les infraestructures de serveis a la ciutadania, com ho són els edificis escolars

·L’objectiu és fer edificis més sostenibles, habitables, saludables i allargar-ne la vida útil

·Es millorarà l’aïllament dels edificis per combatre la calor i el fred i se substituiran calefaccions. L’impuls dels fons europeus permetrà actuar de cop en 294 centresi dur a terme en un any el que a través de les inversions ordinàries del Departament s’ha dut a terme en un termini de 7 anys anteriors per aquest concepte

·Les actuacions s’emmarquen en el Pla director d’infraestructures educatives


El Departament d'Educació destinarà 8.372.368 euros a millorar l’eficiència energètica i el confort tèrmic dels centres educatius del camp de Tarragona. Aquest seguit d’obres es finançaran amb els fons europeus REACT-EU de recuperació econòmica que han de fer possible millorar les infraestructures que donen servei a la ciutadania, en aquest cas, escoles i instituts.


Les obres que es duran a terme amb aquesta inversió inclouen un seguit d’actuacions amb l’objectiu de fer els edificis escolars més sostenibles, més confortables i més saludables per al professorat i l’alumnat. Així, es canviaran els envolupants, és a dir, els elements de la façana que actuen com a aïllants tant del fred com de la calor i que separen la part interior de la part exterior de l’edifici –s’inclourien la façana, les finestres, les portes o el sostre de l’edifici, entre d’altres-. Un bon aïllament dels edificis millora l’eficiència energètica d’escoles i instituts i redueix les despeses per fugues de temperatura i en millora el confort.


Al mateix temps, les obres permetran substituir calefaccions actuals per d’altres més eficients energèticament, amb menor impacte ambiental i que millorin la confortabilitat dels centres.


L’objectiu final de totes aquestes millores és aconseguir que els edificis propietat del Departament d'Educació es converteixin en infraestructures de màxima eficiència energètica. Els 8,3 milions d’euros d’inversió als serveis territorials de Tarragona amb els fons europeus permetran dur a terme actuacions en 29 centres: en 1 centre se substituiran les calefaccions, en 26 es millorarà els envolupants i en 2 s’hi durà a terme tant obres de calefacció com en envolupants. A tota Catalunya es destinaran 102 milions d’euros per obres en un total de 294 centres educatius. El Departament ja duu a terme anualment aquestes millores, però la inversió finançada amb els Fons Europeus permetrà fer en un any el què a través de les inversions ordinàries del Departament s’ha dut a terme en els 7 anys anteriors per aquest concepte.


El detall dels centres segons el tipus d’obres i segons la inversió econòmica és el següent:Municipi

Centre educatiu

Import total

Actuació

Cambrils

Institut Cambrils

315.000

Envolupant

Cambrils

Institut Ramon Berenguer IV

575.000

Envolupant

Constantí

Escola Centcelles

230.000

Envolupant

Constantí

Escola Mn Ramon Berguedà

280.000

Envolupant

Falset

Institut Priorat

575.000

Envolupant i calefacció

Montblanc

Institut Martí l'Humà

345.000

Envolupant

Mont-roig del Camp

Institut Antoni Ballester

155.000

Envolupant

Reus

Escola Marià Fortuny

103.982

Envolupant

Salou

Escola Santa Maria del Mar

230.606

Envolupant

Salou

Institut Jaume I

102.500

Envolupant

Santa Coloma de Queralt

Institut Joan Segura i Valls

105.000

Envolupant

Tarragona

Escola de Pràctiques

209.629

Envolupant

Tarragona

Escola Sant Salvador

155.063

Envolupant

Tarragona

Institut Antoni Martí i Franquès

345.000

Envolupant

Tarragona

Institut Cal·lípolis

210.000

Envolupant

Tarragona

Institut Camp Clar

340.000

Envolupant

Tarragona

Institut Pons d'Icart

315.000

Envolupant

Tarragona

Institut Torreforta

115.000

Envolupant

Torredembarra

Institut Torredembarra

115.000

Envolupant i calefacció

Valls

Institut Jaume Huguet

192.500

Envolupant

Valls

Institut Serra de Miramar

94.000

Calefacció

Vila-seca

Institut Ramon Barbat i Miracle

155.000

Envolupant

Vila-seca

Escola Sant Bernat Calbó

155.000

Envolupant

Cambrils

Escola d'Hoteleria i Turisme

568.108

Envolupant

Reus

Institut d'Horticultura i Jardineria

568.095

Envolupant

Reus

Institut Gaudí

568.068

Envolupant

Reus

Institut Josep Tapiró

568.055

Envolupant

Reus

Institut Lluís Domènech i Montaner

568.081

Envolupant

Tarragona

Escola Serrallo

113.680

Envolupant


Les actuacions en centres formen part del Pla director d’infraestructures educatives i el Pla de confort tèrmic que han posat en marxa el Departament d'Educació i que inclou diferents línies de treball:


1.Construcció de centres per tal de donar resposta a les necessitats d’escolarització obligatòria.


-Aquestes noves construccions es duen a terme en base a criteris d’eficiència energètica i confort tèrmic. Els nous centres tenen un disseny pensat amb criteris ambientals, energètics i de confort per a l’alumnat i el professorat. I que inclou també la tecnologia i els materials pensats per aquesta finalitat.


-Els nous centres, a més, es conceben com un espai al servei de l’aprenentatge. Enguany el Departament d’Educació ha presentat una nova Guia per als projectes de construcció i transformació de centres públics que implica la concepció dels espais del centre com una eina més d’aprenentatge. Els criteris de sostenibilitat mediambiental, l’eficiència energètica i el confort tèrmic d’una nova construcció són requisits tècnics i al mateix temps una eina d’aprenentatge.


2.Rehabilitació i reformes de les infraestructures per tal de fer els centres més sostenibles i fer front a l’emergència climàtica.


-Reforma, amb dotació de fons europeus, per actuacions de millora d’aquells elements que incideixen en el confort tèrmic i l’eficiència energètica -com ara les calefaccions i els aïllaments tèrmics.- Al mateix temps, s’inclou aquest criteri en les actuacions que el Departament realitza anualment a través de les obres RAM (Reforma, ampliació i millora).


-Anàlisi de les diferents realitats arquitectòniques. La gran varietat de tipologies d’edificis comporta la necessitat de diferents solucions constructives per assolir aquestes millores. S’està duent a terme un estudi on es proposaran actuacions per assolir l’objectiu del confort tèrmic, en base a les tipologies habituals i a les diferents zones climàtiques. Per exemple, pel que fa als espais exteriors dels centres, s’analitzen aspectes com la vegetació existent, els espais d’ombres, les proteccions solars existents o l’exposició als vents, entre d’altres.
1 de desembre de 2022


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia