Els municipis de Benissanet, Miravet i Móra d’Ebre han creat la 64a Agrupació de Secretaries de Jutjats de Pau
La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha visitat avui els jutjats de pau dels municipis de Ginestar, Flix i Móra d’Ebre per conèixer el funcionament d’aquests òrgans judicials i com s’hi ha desplegat el procés d'informatització de tots els jutjats de pau que ha dut a terme els darrers anys el Departament de Justícia.
Montserrat Tura ha destacat la importància de la feina que duen a terme els jutjats de pau, que són els primers esglaons de la justícia, i ha remarcat l’esforç efectuat pel Departament de Justícia per informatitzar els 890 jutjats de pau que funcionen a tot Catalunya.
Nova Agrupació de Secretaries de Jutjats de Pau amb seu a Móra d’Ebre
La visita al Jutjat de Pau de Móra d’Ebre, l’ha efectuada amb motiu de la recent creació de la 64a Agrupació de Secretaries de Jutjats de Pau, que han format els municipis de Benissanet, Miravet i Móra d’Ebre ja que tots tres pertanyen al partit judicial de Gandesa.
Els jutjats de pau de les Terres de l’Ebre, amb els partits judicials d’Amposta, Tortosa i Gandesa, van efectuar l’any passat un total de 31.563 actuacions: 7.607 de l’àmbit civil, 6.673 de l’àmbit penal i 17.283 inscripcions i accions relacionades amb el registre civil.
El partit judicial de Gandesa disposa de 17 jutjats de pau, que l’any passat van fer un total de 2.636 actuacions: 460 de l’àmbit civil, 569 de l’àmbit penal i 1.607 inscripcions al registre civil.
El pla d’informatització
Un total de 890 jutjats de pau d’arreu de Catalunya han estat informatitzats en els darrers tres anys en el marc d’un pla per impulsar la modernització dels tràmits judicials en aquest àmbit de l’Administració de justícia. Aquests òrgans judicials donen servei a prop del 40 per cent de la població (2.881.719 habitants).
El punt de partida del Pla era una majoria de jutjats de pau que no tenien ni tan sols ordinador. Actualment, els jutjats de pau de Catalunya constitueixen una xarxa pionera en les seves dimensions, i l’Administració de justícia és l’única de tot l’Estat que permet que tots els seus òrgans estiguin connectats.
La informatització ha suposat la seva connexió a línies de banda ampla (ADSL en la seva majoria, tot i que també s’han instal·lat línies Wimax, fibra òptica o equips de recepció via satèl·lit on la primera opció no ha estat possible). L’empresa Telefònica, com a propietària de les línies, n’ha coordinat la instal·lació i la connexió. Cal destacar que aquesta connexió per donar servei als jutjats de pau ha permès fer arribar Internet a moltes poblacions de Catalunya que encara no en disposaven.
Equips informàtics arreu de Catalunya
La dotació mínima prevista per a cada òrgan ha estat d’un equip informàtic per a cadascun dels treballadors dels jutjats de pau i l’esmentada línia de dades d’alta velocitat. A més, s’ha assignat una adreça genèrica a cada jutjat de pau i un correu electrònic personalitzat per a cadascun dels jutges de pau i treballadors, que ja tenen el mateix accés als mitjans corporatius que la Generalitat posa a disposició de la resta de funcionaris.
En total, la inversió en el Programa per a la modernització dels jutjats de pau de Catalunya ha estat de 4,5 milions d’euros, que inclouen els programes de formació necessaris impartits a jutges de pau i treballadors.