Palau Robert

Fosses

Oberta al públic des del 7 de desembre, a la Sala Cotxeres

El Palau Robert dedica una exposició als 85 anys d'exhumacions de fosses comunes

query_builder   2 desembre 2022 11:59

event_note Nota de premsa

Oberta al públic des del 7 de desembre, a la Sala Cotxeres

El Palau Robert dedica una exposició als 85 anys d'exhumacions de fosses comunes

  1. “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya” vol donar resposta a les persones que tenen familiars desapareguts durant la Guerra Civil.
  2. La mostra està organitzada per la Direcció General de Memòria Democràtica i la Direcció General de Difusió, es podrà visitar fins al 26 de febrer de 2023, a la Sala Cotxeres.


El president de la Generalitat, el M.Hble. Sr. Pere Aragonès, acompanyat de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, la Sra. Gemma Ubasart, assistirà a la inauguració de l’exposició “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya”, el proper dimarts, 6 de desembre, a les 15:30 hores.

La nova proposta expositiva està comissariada per la historiadora i professora Queralt Solé Barjau, i vol donar respostes a tantes i tantes qüestions plantejades per familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i el posterior franquisme.

A l’acte inaugural també hi assistirà el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, el Sr. Oriol Duran, la directora general de Difusió, la Sra. Eva Pomares, i el director general de Memòria Democràtica, el Sr. Alfons Aragoneses.

L’exposició “On són?”

“On són?” és la pregunta que milers de persones es fan respecte els seus familiars desapareguts durant la Guerra Civil: assassinats a la rereguarda, afusellats per la dictadura franquista o, la majoria d’ells, morts al front o en algun hospital de campanya. Consta de sis àmbits que tenen com a eix central les fosses comunes, i els desapareguts i les seves famílies.

L’exposició explica què s’està fent en l’actualitat, però també el que ja es va fer amb anterioritat, fins i tot durant la mateixa Guerra Civil per part de la Generalitat republicana. Aquestes actuacions van ser encapçalades per la conselleria de Justícia del 1937, liderada per Pere Bosch i Gimpera.

La Generalitat reprèn aquesta acció a partir de l’any 2003, amb la creació d’un Cens de persones desaparegudes. El Govern no ha deixat d’actuar, tot atenent un cens que augmenta any rere any i reglamentat amb la Llei aprovada el 2009 que articula el com s’havia d’actuar per exhumar una fossa comuna. L’any 2017 destaquen dues accions que incentiven les actuacions en fosses: el Pla de fosses i el Programa d’identificació genètica.

Una opció QR per a familiars

Aquesta exposició esdevé un reconeixement a les famílies que tenen desapareguts, i podran veure com es fa aquest tipus de recerca, com s’exhuma una fossa comuna i què succeeix amb les restes que s’identifiquen. Es podrà trobar un QR que permetrà als visitants inscriure mitjançant un formulari a familiars desapareguts durant la guerra o postguerra.

Les actuacions per recuperar i identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista tenen com a objectiu donar compliment als principis de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició establerts pel dret internacional.

Recordatori

Convocatòria de premsa de presentació de l'exposició "On són? 85 anys d'exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya"

Dia: Dimarts, 6 de desembre

Hora: 15:30 hores (es recomana venir 30 minuts abans en cas de voler agafar imatges de recurs de la sala).

Lloc: Sala Cotxeres del Palau Robert (entrada pel C. de Còrsega)

Per una millor atenció als mitjans, cal que confirmeu la vostra assistència a: sandra.iglesias@gencat.cat


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia