1. El conseller de Recerca i Universitats ha inaugurat l’Institut de Recerca en salut i social Glòria Compte, a l’hospital de Figueres
  2. L’Institut neix amb la voluntat de generar coneixement, investigació i formació i d’esdevenir un espai de referència
  3. Porta el nom de Glòria Compte en homenatge a la trajectòria vital i professional d’aquesta pediatra empordanesa compromesa amb els més febles
Conseller Nadal a la inauguració de l'Institut de Recerca en salut i social Glòria Compte{"name":"2022/12/02/12/33/37cbf759-5fb7-4e64-a81d-b3297ef5e81a.jpeg","author":"REU","type":"0","location":"0","weight":465046}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha destacat la importància del territori en l’obtenció de resultats capdavanter per part del sistema català de Catalunya. “El fet que Catalunya se situï en posicions capdavanteres en recerca s’alimenta i es nodreix de tot el territori”, ha assegurat el conseller durant la inauguració, aquest matí, del nou Institut de Recerca en salut i social Glòria Compte impulsat per la Fundació Salut Empordà a Figueres (Alt Empordà).

A l’acte també hi ha participat l’alcaldessa de Figueres i presidenta del Patronat de la Fundació Salut Empordà, Agnès Lladó i Saus, i la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de la Dipsalut, Maria Puig i Ferrer.

Aquest centre, ubicat a la planta baixa de l’hospital de Figueres, neix amb la voluntat de generar coneixement, investigació i formació i d’esdevenir un espai de referència en salut i social per a professionals, administracions i organitzacions del territori. Els objectius de l’Institut són els de facilitar l’activitat investigadora dels professionals i dels residents aportant serveis i recursos; generar un espai de coneixement i formatiu obert, dinàmic i permeable a Figueres i al territori, i impulsar projectes que afavoreixin la salut i la qualitat de vida de la ciutadania.

El conseller Nadal ha qualificat “d’estratègica” l’aposta de Figueres i de l’Hospital de Figures per “crear aquest institut i donar-li l’aixopluc en un espai compartit que aglutinarà totes les energies i les capacitats de la comunitat mèdica i assistencial de l’hospital de Figures i de tot l’àmbit de l’Empordà”. El conseller també ha encoratjat al nou institut de recerca a aspirar a ser un centre de la xarxa CERCA “sumant energia i recursos per situar-vos en els esglaons que situen la recerca de Catalunya en el primer nivell mundial”.

El conseller Nadal també ha tingut paraules de record per a la metgessa empordanesa Glòria Compte i Massachs a qui ha recordat com “una dona lliure, que s’anticipava al seu temps, una pionera que va apostar pels més desvalguts, per les persones vulnerables”.

L’Institut porta el nom de la pediatra empordanesa Glòria Compte Massachs (Girona, 1953 – Rabós d’Empordà, 2007) per a la seva trajectòria vital i professional, sempre compromesa amb els més febles. Compte va ser cofundadora de la Casa Materna de Matagalpa (Nicaragua) per lluitar contra l’alt índex de mortalitat materno-infantil derivada de la pobresa. A més, va treballar amb la població indígena perseguida a Guatemala i a les faveles de Salvador de Bahía, al Brasil, on va realitzar la tesi doctoral. Quan va retornar a l’Empordà, va seguir fent de pediatra i va deixar empremta al CAP de Figueres.

El conseller Nadal també ha participat en la jornada “Salut, territori i benestar: recerca amb Indicadors Clau a l’Alt Empordà”, on s’ha parlat de l’àmbit de la salut, de la recerca, de l’economia i de l’educació i del desenvolupament, i s’ha presentat el Pacte dels Municipis per la Salut 2030.