Justícia, Drets i Memòria

.

El Centre Penitenciari Dones de Barcelona obre la ronda de visites a les presons que inicia avui la consellera Ubasart

query_builder   2 desembre 2022 13:24

event_note Nota de premsa

El Centre Penitenciari Dones de Barcelona obre la ronda de visites a les presons que inicia avui la consellera Ubasart

Tancar Wad-Ras i disposar d’un nou equipament específicament per a internes és una prioritat per al Departament de Justícia, Drets i Memòria

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha visitat avui el Centre Penitenciari de Dones de Barcelona, el més antic de Catalunya. L’elecció de Wad-Ras com la primera de les visites a equipaments penitenciaris de la consellera té una doble motivació. D’una banda, el fet que la presó de dones visqui el seu compte enrere i que la seva substitució per un nou centre sigui una prioritat. I d’una altra banda, aconseguir que la perspectiva de gènere impregni totes les actuacions del Departament, especialment en l’àmbit de l’execució penal.

La presó de dones és un equipament centenari dissenyat inicialment com a escola reformatori que ha fet de centre de menors, presó de dones i centre obert. Actualment acull 105 dones internes en règim ordinari –prop de la meitat de les quals en situació de presó preventiva, és a dir, en espera de judici– i 209 persones en règim obert, a les seccions obertes d’homes i de dones, ubicades al pis superior.

Wad-Ras també és l’únic centre penitenciari de Catalunya on les dones internes poden conviure amb els seus fills menors de tres anys. Justament la visita de la consellera Ubasart ha començat per la unitat de mares. Després, ha continuat pels tallers i les aules, la bugaderia, els espais per a les comunicacions i ingressos, les diferents unitats de vida, la biblioteca, la infermeria i, finalment, les seccions per a interns i internes en règim obert. La consellera, que ha estat acompanyada pel secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, i per la directora general d’Afers Penitenciaris, Paula Montero, també ha pogut mantenir una reunió amb l’equip directiu del centre.


Un nou centre de dones per millorar la qualitat de vida de les internes

La construcció d’un nou centre penitenciari per a dones a la Zona Franca és una actuació prioritària per al Departament que permetrà augmentar la qualitat de vida de les internes que actualment estan distribuïdes entre Wad-Ras i Brians 1, així com aprofundir en un model d’execució penal amb perspectiva de gènere. Es preveu que el projecte funcional, que és el que condicionarà el projecte arquitectònic, estigui acabat l’any vinent. Donarà resposta als requeriments específics d’aquest col·lectiu. Les dones internes no arriben al 7 % de la població penitenciària i tenen unes característiques pròpies, com ara la necessitat d’espais de criança o la seva condició sovint de víctimes de violència masclista.

3  

Imatges

.

. 303878

.

. 218815

.

. 223406

Execució penal
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia