· La nova unitat, formada per una quinzena de mossos i en funcionament des de l’11 de juliol, investiga la venda i distribució a petita escala de substàncies estupefaents

· Des de principis del 2021, la Regió Policial Metropolitana Barcelona ha instaurat un nou model d’investigació que treballa les noves realitats delinqüencials trencant els límits territorials dels districtes i actuant sobre tot el territori per augmentar la resolució i l’efectivitat policial

· En cinc mesos, s’han desmantellat 34 punts de venda de drogues, s’han detingut 57 persones, 19 més han quedat investigades, s’han

La Regió Policial Metropolitana Barcelona (RPMB) ha posat en marxa una nova unitat regional especialitzada en les investigacions relacionades amb el tràfic de drogues que es desenvolupa des de locals i pisos de la ciutat. La Unitat d’Investigació Regional Salut Pública de Barcelona es va activar el passat 11 de juliol amb l’objectiu d’actuar sobre la distribució i venda de substàncies estupefaents per tal de desmantellar els punts de venda i detenir els seus responsables. La nova unitat treballa amb una visió de ciutat per tal de fer front a aquesta problemàtica des d’un punt de vista global, prioritzant les investigacions i analitzant el grau d’afectació veïnal per tal d’actuar amb una major efectivitat policial i atenent en tot moment les queixes de la ciutadania en aquest àmbit.

Des de principis del 2021, la Regió Policial Metropolitana Barcelona ha instaurat un nou model d’investigació que treballa les noves realitats delinqüencials trencant els límits territorials dels districtes i actuant sobre tot el territori per augmentar la resolució i l’efectivitat policial . La suma d’efectius policials incrementa la resposta policial en aquest àmbit.

Sota la dependència de la RPMB i amb la direcció de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Barcelona, es potencia l’homogeneïtzació del treball policial i es treballa per establir si els diferents punts de venda establerts a la ciutat poden tenir relacions entre ells i si al darrera hi ha grups organitzats. La nova unitat també ha permès incrementar la coordinació d’aquest tipus d’investigacions amb altres cossos policials que operen a la ciutat, en especial amb la Guàrdia Urbana.

Així doncs, els investigadors no només estan treballant al districte de Ciutat Vella, tot i que és on més desmantellaments de punts de venda s’estan duent a terme, sinó que actuen sobre tota la ciutat. La Guàrdia Urbana dona suport a aquesta Unitat per tal de sumar esforços en la lluita contra el tràfic de droga centrat sobretot en la venda a petita escala. Per sobre aquesta Unitat, els Mossos d’Esquadra continuen mantenint les unitats especialitzades de salut pública de la Divisió d’Investigació Criminal que assumeixen casos de més complexitat i al darrera dels quals es comprova que hi ha organitzacions criminals que actuen a Barcelona i també en d’altres punts de la geografia catalana.


34 punts desmantellats, una mitjana de 7 al mes

La Unitat d’Investigació Regional Salut Pública de Barcelona , liderada per un sotsinspector, ha començat a treballar amb una quinzena de mossos tot i que la previsió es que el nombre d’efectius policials es doblaran durant els propers mesos fins a arribar a una trentena de membres.

Des de l’11 de juliol, quan va començar a fer les primeres investigacions fins a dia d’avui, s’han dut a terme 39 investigacions vinculades amb aquest àmbit i s’han desmantellat 34 punts de venda, és a dir una mitjana de 7 al mes. Al voltant d’un 50% es troben al districte de Ciutat Vella i la resta estan distribuïts per altres zones de la ciutat. En total, s’han detingut 57 persones, un 20% de les quals han ingressat a presó

En les diferents intervencions policials, en que han participat els investigadors i efectius de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) en col·laboració amb la Guàrdia Urbana, s’han intervingut més de 128.000 € i substàncies estupefaents de tot tipus, entre les quals destaquen cocaïna, haixix, amfetamines, èxtasi i marihuana.

La col·laboració ciutadana en la resolució d’aquests casos s’ha convertit en un element clau per activar algunes de les investigacions. A partir d’aquestes informacions, els mossos d’esquadra acrediten l’activitat delictiva i obren una investigació judicial que finalitza amb el desmantellament del punt de venda.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 5 de desembre de 2022