1. Govern, sindicats i patronals han signat aquest matí a Palau l’acord de mesures en el marc dels nous pressupostos per al 2023
  2. Entre les mesures acordades, Aragonès ha destacat l’augment d’un 8% de l’IRSC, índex que no es revisava des del 2010 i que “permetrà donar cobertura a més persones amb necessitat”
  3. El conseller Torrent ha destacat que, igual que s’ha fet amb el Pacte Nacional per la Indústria o amb l’Acord per la concertació territorial de les polítiques actives d’ocupació, “volem encarar aquest repte des del diàleg i la col·laboració amb els agents socials”
El president durant la seva intervenció.
El president durant la seva intervenció.
{"name":"2022/12/05/11/39/64deef8f-eff3-4dff-929f-19773d91f4ec.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":72643}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat aquest matí “d’històric i transcendent” l'Acord de mesures per pal·liar els efectes de l’actual conjuntura econòmica i per impulsar la transformació del model productiu en el marc dels nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023 que el Govern ha signat aquest matí amb el Consell del Diàleg Social, format per sindicats i organitzacions patronals.

“Es tracta d’un acord històric per l’enfortiment del diàleg social i la concertació perquè mai abans el Govern de la Generalitat havia implicat directament els sindicats i les patronals en l’elaboració del pressupost”, ha destacat el cap de l’Executiu. I que sindicats, patronal i Govern “siguem capaços d’alinear prioritats, objectius i sumar esforços per oferir la millor resposta a la ciutadania” és “un pas importantíssim”, ha remarcat el president.

El cap de l’Executiu també ha assenyalat com a històric el contingut de l’acord, perquè incorpora “mesures ambicioses, tal i com el moment requereix”, entre les quals ha destacat “l’augment d’un 8% de l’IRSC”, l’índex que determina l’accés de les persones més vulnerables a les ajudes socials i la seva quantia. Tenint en compte que era un índex que “no es revisava des del 2010”, ara permetrà “donar cobertura a més persones amb necessitat” i “actualitzar moltes ajudes que havien quedat desfasades”.

Aragonès ha explicat que també s’ha fet una “clara aposta per l’economia productiva”, dotant pressupostàriament el Pacte Nacional per a la Indústria que es va signar el setembre i també amb mesures encaminades a “reforçar les polítiques d’ocupació i sobretot el Servei d’Ocupació de Catalunya”. Finalment, s’ha “reafirmat i reforçat l’aposta per revaloritzar la Formació Professional”.

Durant la seva intervenció, el president també ha remarcat que amb aquesta implicació sense precedents del Consell del Diàleg Social en l’elaboració del pressupost “comencem una nova etapa que demostra la importància de treballar conjuntament i construir consensos” i que hauria de convertir-se, ha dit, “en una dinàmica habitual en el futur”.

Per això Aragonès ha volgut agrair a totes les parts implicades en l’acord la seva “empatia, generositat, vocació transformadora i responsabilitat de país” i els ha demanat que ajudin a aconseguir que aquest pressupost “sigui una realitat” .

Avui, la proposta de pressupost que està treballant el Govern és molt més de país, perquè recull un consens molt ampli, transversal i representatiu de les necessitats a nivell social i econòmic de Catalunya”, ha remarcat el cap de l’Executiu. I ha confiat que aquesta unió d’esforços en el pressupost “es tradueixi en elsuport polític i parlamentari necessari perquè sigui aprovat al Parlament”.

El Consell de Diàleg Social s’ha reunit aquest matí al Palau de la Generalitat i després s’ha formalitzat la signatura de l’acord en un acte institucional.

A més del president, han signat l’acord el secretari general de CCOO, Javier Pacheco; el secretari general d’UGT, Camil Ros; el president de Foment del Treball, Josep Sánchez i Llibre, i la vicepresidenta de PIMEC, Emma Gumbert.

Per la seva part, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha explicat que, “tal com hem fet amb el Pacte Nacional per la Indústria, o amb l’Acord per la concertació territorial de les polítiques actives ocupació, volem encarar aquest repte des del diàleg i la col·laboració amb els agents socials”.

Per aquest motiu, el conseller Torrent ha anunciat que, gràcies a l’Acord signat, s’iniciaran “mesures per pal·liar els efectes de l’actual conjuntura econòmica i per impulsar la transformació del model productiu en el marc dels nous Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023”.

En aquest sentit, el conseller d'Empresa i Treball ha detallat que les mesures se centraran en quatre eixos principals: “l’impuls a l’activitat productiva i la indústria, la promoció de les polítiques d’ocupació, la millora de la formació i qualificació de professionals, i el reforç de la protecció social”.

3  

Imatges

Els membres del Govern durant la seva arribada a l'acte.

Els membres del Govern durant la seva arribada a l'acte. 1525302

El president Aragonès durant la seva intervenció.

El president Aragonès durant la seva intervenció. 1588374

Foto de família al Pati de Tarongers després de l'acte.

Foto de família al Pati de Tarongers després de l'acte. 3531166

1  

Fitxers adjunts

Text de l'acord

Text de l'acord
PDF | 950617