La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, encapçalarà a partir de divendres una delegació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Conferència de les Nacions Unides sobre Diversitat Biològica (COP15), que se celebra des d’avui, dia 7, fins al 19 de desembre a Montreal (Canadà). El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur i Chiaraviglio, i el delegat del Govern als Estats Units i al Canadà, Isidre Sala, completaran la delegació oficial.

Els governs de tot el món es reuniran amb l’objectiu d’adoptar un nou conjunt de fites i compromisos en matèria de biodiversitat que orientaran les mesures i iniciatives mundials posteriors al 2020, amb un horitzó clar en el 2030 i el 2050, centrades a protegir i restaurar la natura per revertir la crisi mundial de biodiversitat i que serà el nou marc global de biodiversitat post-2020.

Dissabte, 10 de desembre, la secretària d’Acció Climàtica obrirà la seva participació a la COP15 intervenint en un taula rodona organitzada per la Unió Internacional de Conservació de la Natura, en què explicarà quines son les palanques de canvi per revertir la pèrdua de biodiversitat a Catalunya.

Per la seva banda, el mateix dissabte, el director general, Marc Vilahur, també participarà en un esdeveniment, en què explicarà una bona pràctica sobre aprenentatge i intercanvi de coneixement, la Plataforma de Coneixement per a la Gestió del Patrimoni Natural i la Biodiversitat Prismàtic, que en l’actualitat col·labora amb 22 centres de recerca, té publicades més de 386 entrades publicades i rep 8.500 visites anuals. El projecte Prismàtic forma part de la base de dades de casos d’estudi de la iniciativa RegionsWithNature,que ha finançat el Govern i que es presentarà en el marc de la COP.

La secretària també participarà en la 7a Cimera de Ciutats i Governs Subestatals, que se celebrarà els dies 11 i 12 de desembre i que se centrarà en tres elements: compromís, influència i acció. Aquesta Cimera constitueix una fita mundial sense precedents per recollir les contribucions significativament reforçades dels governs subestatals i de les ciutats en el nou marc global de biodiversitat post-2020. S’espera que els resultats de la Cimera puguin reforçar l’adopció d’un nou pla d’acció renovat i decisiu dels governs subestatals que establirà el seu paper i la seva implicació en la propera dècada.

També participarà en la reunió que té l’objectiu d’incrementar l’interès i l’ambició de la iniciativa global 30x30, que vol aconseguir la protecció i conservació d’almenys el 30% del planeta l’any 2030. Per aconseguir-ho, caldrà més nivell d’innovació, col·laboració i compromís sense precedents a tots els nivells. Catalunya té més del 30% del seu territori terrestre protegit i treballa per aconseguir la protecció d’algunes àrees marines i una gestió més efectiva de les seves àrees protegides.

Dimarts, 13 de desembre, la delegació catalana es trobarà amb Biodiversa+ per avançar en les converses amb l’objectiu que Catalunya s’adhereixi a aquest partenariat europeu, que té els objectius d’aconseguir que no hi hagi pèrdues netes d’ecosistemes el 2030; implementar solucions basades en la natura, i garantir que un bon estat de la biodiversitat sigui plenament reconegut com a base per al desenvolupament sostenible i una economia verda.

També es preveuen dur a terme nombroses trobades amb experts i organismes internacionals, estatals i nacionals de diferents països per intercanviar informació i teixir aliances per ajudar a enfocar i millorar l’estratègia de futur de Catalunya per garantir la seva biodiversitat en el model de transició verda i justa. En aquest sentit, s’han organitzat reunions amb la regió de la Llombardia, amb Gal·les, amb l’organització Europarc, amb The International Land Conservation Network o amb el Departament de Recursos Naturals de Califòrnia, entre d’altres.