Mossos d'Esquadra

CME

Els Mossos detenen a Barcelona tres membres d'un grup criminal especialitzat en robatoris a escoles i establiments quan es disposaven a fugir de Catalunya en taxi

query_builder   11 desembre 2022 10:13

event_note Nota de premsa

Els Mossos detenen a Barcelona tres membres d'un grup criminal especialitzat en robatoris a escoles i establiments quan es disposaven a fugir de Catalunya en taxi

· Van ser interceptats, amb un botí de 19.000 euros, quan estaven a punt d’agafar un taxi amb destí a Perpinyà, des d’on havien d’agafar un autobús cap al centre d’Europa

· Els investigadors els relacionen amb 22 robatoris amb força a centres lúdics, centres educatius i esportius i empreses de tot Catalunya

· S'estima que el valor dels diners en metàl·lic i dels objectes sostrets ascendeix a més de 31.000 euros, mentre que la valoració econòmica dels danys produïts a tots els centres i empreses s'estimen elevats a causa del tipus de robatori

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Central, van detenir el 30 de novembre tres homes d’entre 31 i 44 anys, per pertinença a grup criminal i com a presumptes autors d’almenys 22 robatoris amb força a escoles, centres esportius i altres establiments comercials.

Els investigats s’havien especialitzat a cometre robatoris amb força mitjançant la tècnica del butró. La seva activitat delictiva es va desenvolupar, de manera molt intensa, en dues fases: una a la primavera i posteriorment una altra a la tardor.

Robatoris amb força a centres lúdics, escoles i centres esportius de tota Catalunya

Durant la primera fase, el grup criminal es va centrar en violentar centres lúdics d’una mateixa franquícia. Entre el 19 de maig i el 2 de juliol, els investigats van realitzar robatoris a quatre d’aquests centres ubicats a Sant Fruitós de Bages, Tarragona, Girona i Lleida. Durant aquest mateix període van realitzar quatre robatoris més a altres quatre empreses, pel mateix mètode.

Durant la segona fase, els investigats haurien comès 14 robatoris més, entre el 16 d’octubre i el 26 de novembre. En aquesta etapa, es van centrar principalment en centres escolars i de formació, dels quals haurien arribat a violentar un total de deu. En aquest període, també haurien participat en robatoris a tres centres esportius i un altre a una empresa.

Així com durant la primera fase van centrar la seva activitat en una franquícia concreta, durant la segona fase van seleccionar els seus objectius entre escoles i centres esportius a l’Àrea metropolitana de Barcelona, principalment al Vallès Occidental i Barcelona, i a Reus.

La DIC estima que el valor dels diners en metàl·lic i dels objectes sostrets ascendeix a més de 31.000 euros. D’altra banda, no es disposa encara d’una valoració econòmica en relació als danys produïts a tots els centres i empreses violentades, però els danys causats en els robatoris van ser importants, ja que els investigats realitzaven forats a parets o sostres, esbotzaven portes de despatxos, fracturaven vidres, etc.

Modus operandi

El grup criminal triava principalment escoles i centres esportius i lúdics, ja que usualment, i de manera estacional, disposen de diners en efectiu i d’aparells electrònics de fàcil venda i transport.

Per accedir als centres gairebé sempre ho feien mitjançant un butró en un lateral de l’immoble o al sostre. L’especialització del grup quedava palesa en el fet que a la primavera es van dedicar, principalment, a cometre robatoris amb força en empreses d’una mateixa tipologia.

Explotació de la investigació

La investigació no va resultar senzilla degut a la gran mobilitat del grup criminal, i a la gran multiplicitat de fets a diferents demarcacions catalanes. El grup criminal no dubtava en canviar les seves rutines, la seva residència o, fins i tot, a marxar de Catalunya de manera temporal per tal de dificultar l’acció investigadora de la policia.

En aquest sentit, les indagacions d’investigació van permetre determinar que el grup, integrat per cinc persones s’havia establert a la ciutat de Barcelona per tal de cometre el nombre més gran de robatoris possible.

El dia 30 de novembre els investigadors van haver d’establir un dispositiu de localització i detenció dels integrants del grup, quan van tenir coneixement que tres dels membres del grup tenien intenció de marxar del país en direcció a França. La ràpida gestió policial va permetre detenir els tres homes a Barcelona quan intentaven desplaçar-se en taxi fins a Perpinyà, des d’on havien de fugir cap al centre d’Europa, i amb un botí de 19.000 euros.

Els detinguts, que sumen 88 antecedents policials pels Mossos d’Esquadra, van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 4 de Manresa, que va decretar presó provisional per a tots tres.

La investigació continua oberta i no es descarta poder atribuir més fets delictius al grup criminal, així com, la realització de més detencions dels membres del grup.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 11 de desembre de 2022

6  

Imatges

CME 1

CME 1 518011

CME 2

CME 2 520939

CME 3

CME 3 530224

CME 4

CME 4 383145

CME 5

CME 5 519636

CME 6

CME 6 531409

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia