Drets Socials

Foto de família de les persones premiades amb les autoritats

Conseller Campuzano: "El que legitima el tercer sector com un actor rellevant és sobretot que darrere hi ha milers de persones voluntàries"

query_builder   12 desembre 2022 20:55

event_note Nota de premsa

Conseller Campuzano: "El que legitima el tercer sector com un actor rellevant és sobretot que darrere hi ha milers de persones voluntàries"

El Premi Voluntariat és un reconeixement de l’acció voluntària a Catalunya. Enguany s’han guardonat projectes que potencien el voluntariat de persones amb discapacitat per incloure-les a les entitats

Els premiats de la 29a edició són la federació ECOM, l’Associació de Familiars i Malalts Mentals de Catalunya i l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadès, ha presidit l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat, que es commemora el 5 de desembre, i ha lliurat el Premi Voluntariat 2022. L’acte ha suposat un reconeixement públic a totes aquelles persones que col·laboren des del teixit associatiu fent tasques en els diferents àmbits de voluntariat: social, comunitari, ambiental, cultural i internacional.

Campuzano es dirigeix als assistents a l'acte{"name":"2022/12/12/20/50/d18cd406-53dd-4189-99b1-1c5bfce65693.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":155141}


"El que legitima el tercer sector com un actor rellevant és sobretot que darrere hi ha milers de persones voluntàries", ha afirmat el conseller de Drets Socials en la seva intervenció. Campuzano ha defensat que, “en el camp de la discapacitat, els avenços socials dels últims 40 anys s’expliquen pel compromís de les persones voluntàries”. Ha assenyalat que, dels tres valors de la Revolució Francesa, en la nostra societat “hem avançat molt en la llibertat i la igualtat, però no en la fraternitat, que és la responsabilitat envers els altres”, i ha destacat que el voluntariat posa en pràctica aquest valor. “El Govern necessita la força del voluntariat. Ho necessita el país i les polítiques públiques”, ha defensat.

Durant la celebració s’han donat a conèixer els projectes guanyadors del 29è Premi Voluntariat, que promou la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària. Aquest guardó, creat l’any 1993, suposa un reconeixement social i institucional del voluntariat, així com de les entitats que contribueixen a fer una societat més justa i solidària. Enguany, el certamen ha guardonat projectes que potencien el voluntariat de persones amb discapacitat per incloure-les a la tasca que duen a terme les entitats.

Fotografia de les entitats premiades amb les autoritats{"name":"2022/12/12/20/52/dbd00857-3b16-47c3-979e-39f164d310ad.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":223560}

“Voluntariat sense barreres”, de la Federació ECOM, ha estat guardonat amb el 1r premi, dotat amb 10.000 euros. El projecte està dissenyat per contribuir a l’eliminació de barreres psicosocials amb una doble finalitat: fomentar la participació de persones amb discapacitat en accions de voluntariat i donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat mitjançant activitats de sensibilització.

El jurat ha concedit el 2n premi, amb un import de 6.000 euros, al programa “Voluntàriament”, de l’Associació de Familiars i Malalts Mentals de Catalunya (AFAMMCA). Aquesta iniciativa busca la millora i l’enfortiment associatiu, tenint en compte els diferents actors socials, per tal que tothom tingui l’oportunitat de participar en la construcció d’una organització més democràtica i vinculada al territori. Es promou el voluntariat entre les persones amb trastorn mental, al seu entorn, implicant-les en diferents recursos i entitats del territori.

Amb una dotació de 4.000 euros, el 3r premi ha estat per a l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà, pel projecte “Voluntariat sense límits”. L’objectiu d’aquest programa és que la persona amb discapacitat tingui les mateixes oportunitats que qualsevol altra per esdevenir voluntària, facilitant la inclusió en altres entitats de voluntariat. Es treballa a través d’una metodologia activa i participativa, partint dels interessos i necessitats de la persona, perquè sigui protagonista del procés.

Actuació de POT Teatre{"name":"2022/12/12/20/53/6e9ad183-1417-4a9f-883d-7224aba91581.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":176841}

En l’acte, que ha tingut lloc al Recinte de Sant Pau de Barcelona, també hi ha intervingut una representant d’AIS Ajuda a la Infància Sense Recursos, entitat guanyadora del Premi Voluntariat 2021. La companyia professional POT-Teatre de FEMAREC, formada íntegrament per persones amb discapacitat, ha estat l’encarregada de les actuacions musicals. Persones voluntàries han explicat com van començar a fer aquesta tasca i com els aporta “energia i alegria”.

A l’acte també hi ha assistit el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós i March; el secretari d’Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens i Mèlich; la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol; el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs i Pérez, i la directora general de Provisió de Serveis, Maria Rosa Pons i Vilarasau.

Godàs ha destacat el comprimís del voluntariat per fer una societat més justa i solidària: “Avui, 29 vegades després de la primera, els premis reconeixen la contribució decisiva i fonamental, d’ajudar a altres, que vosaltres protagonitzeu. Moltes gràcies”, ha dit.

1  

Imatges

Fotografia de família

Fotografia de família 223560

Inclusió social
Discapacitat
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia