V d’O 2 del Celler Vinyes d’Olivardots, 100% varietat carinyena, suposa l’entrada de la DO Empordà en aquesta llista de vins insígnia del territori

Avi Ton, un 100% xarel·lo del celler Eudald Massana Noya, és el cinquè Vi de Finca Qualificada de la DO Penedès

En total, 14 vins de 6 Denominacions d’Origen compten amb aquest reconeixement, la màxima distinció que pot aconseguir un vi català, que premia el compromís sostingut dels cellers amb la seva terra

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i l’INCAVI, ha concedit als vins V d’O 2, del celler Vinyes d’Olivardots (DO Empordà), i Avi Ton, del celler Eduald Massana Noya (DO Penedès), la distinció de Vins de Finca Qualificada, el màxim reconeixement que pot aconseguir un vi català, una garantia del treball continuat a la vinya i de l’esforç, la constància i l’exigència dels cellers que l’assoleixen.

La consellera Teresa Jordà amb els elaboradors guardonats amb la distinció{"name":"2022/12/12/19/05/153e27f4-c925-47cb-85a9-c2ee492429c7.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":1528125}


La distinció de V D’O 2 suposa que, per primera vegada, la DO Empordà comptarà amb un representant en aquest grup de vins insígnia. Per la seva banda, Avi Ton se suma als 4 vins del celler Jean Leon (La Scala, Le Havre, Vinya Gigi i Vinya Palau) que ja disposen de la distinció com a representants de la DO Penedès.

Els responsables d’aquests dos cellers han rebut el diploma de mans de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, Teresa Jordà, i de la directora de l’INCAVI, Alba Balcells, en un acte que ha tingut lloc aquesta tarda al Palau de Pedralbes de Barcelona, i en el qual també s’ha fet entrega dels diplomes als altres 12 vins que ja comptaven amb aquesta distinció.

En el seu parlament, la consellera Teresa Jordà ha apuntat que “els Vins de Finca Qualificada són un element essencial per a l’augment de la notorietat, prestigi, i estructuració dels segments més consolidats del conjunt del vi català. També són una aposta decidida per tal de reforçar la nostra estratègia per millorar el posicionament de tots els vins catalans”.

Per la seva banda, Alba Balcells ha volgut destacar que “actualment Catalunya produeix els millors vins de la seva història. El projecte de Vins de Finca Qualificada vol ser un motor per augmentar el prestigi i la visibilitat del sector en el seu conjunt, per això, el nostre objectiu de cara al 2025 és que tot el territori hi estigui representat”. Per altra banda, Balcells ha anunciat que de cara al 2023 el projecte d’impuls dels Vins de Finca Qualificada preveu quatre grans tastos internacionals amb prescriptors, concretament a Bordeus, Madrid i dos a Barcelona, un dels quals en el marc de la Barcelona Wine Week.

D’aquesta manera, Catalunya compta amb 14 Vins de Finca Qualificada de 6 DO diferents. Concretament, 4 vins de la DOQ Priorat (Clos Mogador; Mas de la Rosa; Clos Fontà i Coma Blanca); 5 vins de la DO Penedès (La Scala; Le Havre; Vinya Gigi; Vinya Palau i Avi Ton); 2 vins de Pla de Bages (3.9 i Arnau Oller); 1 vi de la DO Montsant (Teixar); 1 vi de la DO Terra Alta (Mas Edetària Selecció); i 1 vi de la DO Empordà (V d’O2).

L’impuls del projecte de Vi de Finca Qualificada és un dels objectius emmarcats en el Pla Estratègic Horitzó 2025 de l’INCAVI, per posar en valor el territori i les persones que el treballen.

Un cop finalitzat l’acte institucional, s’ha fet un Tast de 6 Vins de Finca Qualificada, conduït pel Master of Wine Álvaro Ribalta.

Quins són els requisits per ser Vins de Finca Qualificada?

Els Vins de Finca Qualificada compleixen, entre d’altres, amb aquests 5 requisits destacats d’excel·lència i d’arrelament i compromís amb el territori:

#1 Antiguitat mínima de 5 anys en el registre de la Denominació d’Origen, un rendiment de producció en vinya un 15% inferior a l’establert per la DO i una nota superior del comitè de tast.

#2 El propietari de les vinyes ha de coincidir amb el del celler, i l'elaboració del vi s’ha de fer en un celler situat a la mateixa finca o propera.​

#3 El vi es produeix en un entorn específic, amb les seves pròpies característiques edàfiques i microclimàtiques.

#4 El celler compta amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període de 10 anys o més.​

#5 S’estableix una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització.

14 vins amb distinció Vins de Finca Qualificada (VFQ)


DOQ Priorat

Clos Mogador, del celler Clos Mogador (VFQ des de 2006)

Dades vinícoles

Varietats: garnatxa negra, carinyena, cabernet sauvignon i syrah.

Terrer: En costers i petits bancals, licorella i en secà.

Edat de la vinya: Vinyes velles, algunes més de 80 anys.

Vinificació: 18 mesos en botes de 300 litres i fudre de 2.000 litres.


Mas de la Rosa, del celler Vall Llach (VFQ des de 2013)​

Dades vinícoles

Varietats: carinyena​​.

Terrer: En costers i petits bancals, en vas i en secà. ​​

Edat de la vinya: vinyes centenàries.​​

Vinificació: Criança de 14 mesos en botes de 300 litres de fusta nova de roure francès, amb un torrat lleuger i mitjà de gra fi. ​


Clos Fontà, del celler Mas d’en Gil (VFQ des de 2018)

Dades vinícoles

Varietats: garnatxa negre i carinyena.​​

Terrer: en costers i petits bancals, llicorella i en secà.​​

Edat de la vinya: ceps plantats des del 1931 fins al 1970.

Vinificació: 14 mesos en botes de 1.500 i 225 litres. Criança en ampolla durant 36 mesos, aproximadament.​


Coma Blanca del celler Mas d’en Gil (VFQ des de 2018)

Dades vinícoles

Varietats: garnatxa blanca, macabeu.

Terrer: en costers i petits bancals, llicorella i en secà.

Edat dels ceps: 75-80 anys.

Vinificació: Sis mesos en botes de 500 litres. Criança en botella durant 18 mesos, aproximadament.



DO Penedès

Vinya La Scala, del celler Jean Leon (VFQ des de 2013)

Dades vinícoles

Varietats: cabernet sauvignon.

Terrer: sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà.

Edat de la vinya: 59 anys.

Vinificació: Criança de 24 mesos en botes de roure francès i mínim 3 anys en botella.


Le Havre, del celler Jean Leon (VFQ des de 2013)

Dades vinícoles

Varietats: cabernet sauvignon i cabernet Franc​.

Terrer: en superfície plana, sòls francs (carbonat càlcic alt i lleugerament alcalí) i argilosos, emparrat i en secà.​

Edat de la vinya: 54 anys.​

Vinificació: criança de 24 mesos en botes de roure francès i americà i mínim 2 anys en botella al celler.


Vinya Gigi, del celler Jean Leon (VFQ des de 2013)

Dades vinícoles

Varietats: chardonnay.

Terrer: argilós-calcari molt compacte.

Edat de la vinya: 55 anys.

Vinificació: criança de 6 mesos en botes de roure francès i mínim 6 mesos en botella al celler


Vinya Palau, del celler Jean Leon (VFQ des de 2013)

Dades vinícoles

Varietats: Merlot.

Terrer: Es conrea en dos tipus de sòls diferents: una part és argilós-calcari i un altre sorrenc amb presència de graves.

Edat de la vinya: 32 anys.

Vinificació: criança de 12 mesos en botes de roure francès i mínim 6 mesos en botella.


Avi Ton, del celler Eudald Massana Noya (VFQ des de 2022)

Dades vinícoles

Varietats: xarel·lo.

​Terrer: Vinyes pròpies d’agricultura ecològica situades a Subirats. El raïm prové de ceps de molt poca producció de vinyes plantades el 1945.

​Edat de la vinya: 1945

​Vinificació: La fermentació acaba en botes noves de castanyer, criança durant 3 mesos en contacte amb les seves pròpies mares.



DO Pla de Bages

Arnau Oller, del celler Heretat Oller del Mas (VFQ des de 2015)

Dades vinícoles

Varietats: merlot, picapoll negre.

Terrer: en pendents suaus, terrenys franc-argilosos i secà.

Edat de la vinya: mitjana de 27 anys.

Vinificació: botes noves de roure francès d’Allier de 500 litres de 12 mesos. Criança en ampolla de 12 mesos.



3.9, del celler Abadal (VFQ des de 2016)

Dades vinícoles

Varietats: cabernet sauvignon i syrah.

Terrer: terrer francoargilós amb presència de pedra calcària.

Edat de la vinya: més de 30 anys.

Vinificació: 14 mesos de criança en botes de roure.



DO Monsant

Teixar, del celler Vinyes Domènech (VFQ des de 2015)

Dades vinícoles

Varietats: garnatxa peluda.

Terrer: sòls pedregosos argilós-calcaris, costers de pendent 10-35%.

Edat de la vinya: 70 anys.

Vinificació: llevats espontanis i vinificació en botes de 500 i 300 litres. 14 mesos de criança en botes velles de roure francès.


DO Terra Alta

Mas Edetària Selecció, del celler Edetària (VFQ des de 2020)

Dades vinícoles

Varietats: garnatxa peluda, garnatxa fina i carinyena​

​Terrer: vinyes en un entorn amb boscos en terra de “còdols”, “tapàs” i “tapàs blanc” segons varietat.​

​Edat de la vinya: més de 40 anys

​Vinificació: Criança de 12 mesos en botes de roure francès de 300 i 500 litres.​


DO Empordà

V d’O 2, del celler Vinyes d’Olivardots (VFQ des de 2022)

Dades vinícoles

Varietats: carinyena

​Terrer: un terrer de sorra al municipi de Capmany, a l’Alt Empordà, a 90 metres d’altitud.​

Edat de la vinya: 1909

​Vinificació: criança de 16 mesos en botes de roure francès i embotellat sense filtrar ni clarificar.


4  

Imatges

La consellera Teresa Jordà amb els elaboradors guardonats amb la distinció

La consellera Teresa Jordà amb els elaboradors guardonats amb la distinció 1528125

Foto dls propietaris del celler Olivardots i el celler Eudald Massana, elaboradors dels 2 nous vins de finca.

Foto dls propietaris del celler Olivardots i el celler Eudald Massana, elaboradors dels 2 nous vins de finca. 2216631

La consellera Teresa Jordà en un moment de l'acte

La consellera Teresa Jordà en un moment de l'acte 1314846

Un moment de la celebració amb els guardonats amb la distinció de Vins de Finca Qualificada

Un moment de la celebració amb els guardonats amb la distinció de Vins de Finca Qualificada 1414972