Aquestes instal·lacions donaran cobertura a tot els partits judicials de les Terres de l’Ebre: Tortosa, Amposta i Gandesa

Més de 2.800 actuacions a l’any de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya en aquesta demarcació

Visita a les obres{"name":"2022/12/13/13/31/88ecc562-bd5e-403b-ab50-2b9e36ee4db7.jpeg","author":"Departament de Justícia, Drets i Memòria","type":"0","location":"0","weight":160349}

Les Terres de l’Ebre -i Tortosa en particular- comptaran aviat amb unes noves dependències més modernes que allotjaran el Servei de Patologia de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC). Les instal·lacions disposaran de tecnologia puntera, d’acord amb l’especificitat de les autòpsies del segle XXI.

Segons el Protocol signat fa un any, l’Ajuntament es compromet a cedir el local durant 20 anys i a realitzar les obres d’adequació dels espais d’acord amb les especificitats de les obres, amb un import de 324.000 euros amb l’IVA inclòs.

Per part del Departament de Justícia, l'IMLCFC es fa càrrec de l'equipament tècnic de les dependències, entre d’altres: dues taules d'autòpsia, les cambres de refrigeració i les cambres de congelació -amb una capacitat per a 9 cossos- i tot el material tècnic necessari, com ara prestatgeries, vitrines, equipament auxiliar. Tot plegat, amb una inversió de 220.000 euros amb l’IVA inclòs. En aquest moment, Justícia, Drets i Memòria està licitant el concurs de l'equipament, que podria estar ja en funcionament durant el segon semestre de l'any 2023.  Mentre durin les obres, les autòpsies i tota l’activitat s’està duent a terme al tanatori REMSA de Tortosa.

El director de l’Institut, Eneko Barberia, ha agraït a l'Ajuntament de Tortosa que hagi cedit el local i l’estigui condicionant tenint en compte les característiques necessàries de sanejament per dur a terme les autòpsies: “Ens hem de felicitar perquè Tortosa disposarà d’unes instal·lacions modernes, adaptades a la realitat del s.XXI, que respondran a les necessitats tècniques, tan específiques, que requereix un servei com el de la patologia forense”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat el fet que “amb la inversió per part de l’Ajuntament, amb una clara vocació territorial, fem possible mantenir a Tortosa un servei que no és només per a la ciutat, sinó per a tot l’àmbit de les Terres de l’Ebre”. En aquest mateix sentit, el director de l’IMLCFC ha afegit que “és important no desplaçar les persones, els familiars, en el moment de dol en què es fa una autòpsia”.

Un equipament per a tot el partit judicial

La feina que farà l'IMLCFC a aquest centre donarà servei a tot el territori de les Terres de l'Ebre. A part de Tortosa, també es prestarà servei als partits judicials d'Amposta i Gandesa.

L'equip a les Terres de l’Ebre està format per sis metges forenses, dues tècniques d'autòpsia i un administratiu.

L'activitat de l'IMLCFC a les Terres de l'Ebre se situa al voltant de 110 - 130 autòpsies l'any. Les autòpsies no són les úniques activitats que fa l'IMLCFC. Entre els anys 2019-2021, el total d'actuacions a la divisió de les Terres de l’Ebre ha estat al voltant de 2.800 l'any. Destaquen, per exemple, els reconeixements de lesionats (35 %) i les actuacions relacionades amb la psiquiatria forense (fins a un 15 %), entre les quals hi ha la valoració de l'estat mental dels agressors.

3  

Imatges

Obres a les dependències de l'IMLCF a Tortosa

Obres a les dependències de l'IMLCF a Tortosa 127036

De dreta a esquerra: Eneko Barberia, director de l'IMLCF; Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa; Núria Soler, subdirectora de l'IMLCFC a les Terres de l'Ebre, i Joan Juan, director dels Serveis Territorials de Justícia a les Terres de l'Ebre

De dreta a esquerra: Eneko Barberia, director de l'IMLCF; Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa; Núria Soler, subdirectora de l'IMLCFC a les Terres de l'Ebre, i Joan Juan, director dels Serveis Territorials de Justícia a les Terres de l'Ebre 161433

Visita d'obres al Servei de Patologia de l'IMLCFC

Visita d'obres al Servei de Patologia de l'IMLCFC 117389