Empresa i Treball

Lliurament de premis de l'SmartCatalonia Challenge amb ICGC

ÉireSpás, Agropixel i Hemav guanyen la 12a edició de l''SmartCatalonia Challenge'

query_builder   13 desembre 2022 16:08

event_note Nota de premsa

ÉireSpás, Agropixel i Hemav guanyen la 12a edició de l''SmartCatalonia Challenge'

  1. Les tres solucions premiades, basades en tecnologia d’observació de la Terra, donen resposta als reptes de millorar l’estudi de la línia del litoral català; l’avaluació i control de l’impacte en catàstrofes en produccions agrícoles; i el monitoratge i control de sequera en pastures
  2. La dotzena edició del concurs d’innovació s’ha centrat a obtenir solucions alineades amb l’Estratègia NewSpace de Catalunya
  3. Per primera vegada, s’ha premiat la millor solució de cada repte amb 15.000 euros, destinats a testejar-la en una prova pilot amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Fotos de les empreses guanyadores i les entitats impulsores de l'SmartCatalonia Challenge amb l'ICGC{"name":"2022/12/13/14/02/46fb706e-84bf-4d8e-8252-2c32cf0fb990.jpg","author":"i2CAT","type":"0","location":"0","weight":2437802}


Les propostes de les empreses ÉireSpás, Agropixel i Hemav han estat les guanyadores de la dotzena edició del concurs d’innovació oberta SmartCatalonia Challenge, promoguda pel Departament d’Empresa i Treball en coordinació amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que avui ha celebrat la final al Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona. Es tracta de solucions innovadores basades en tecnologia New Space d’observació de la Terra. L’acte ha comptat amb la participació del director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria, Lluís Juncà Pujol, i de la directora de l’ICGC, Miriam Moysset i Gil.

La final ha comptat amb la participació en directe de les 9 empreses finalistes, seleccionades d’entre totes les propostes que s’han presentat en aquesta edició. L’objectiu era obtenir solucions innovadores basades en tecnologia d’observació de la Terra amb dades satel·litàries i alineades amb l’Estratègia NewSpace de Catalunya per millorar i transformar la gestió del territori.

El concurs ha plantejat tres reptes: 1) millorar l’estudi de la línia del litoral català, 2) avaluació i control de l’impacte en catàstrofes en produccions agrícoles, i 3) monitoratge i control de sequera en pastures. Una vegada les 9 empreses finalistes han presentat les solucions dissenyades per donar-hi resposta, el jurat, integrat per representants del Govern, ICGC, Fundació i2CAT i Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha premiat les següents propostes:

  1. Repte 1: ‘Solució d'ÉireSpás al Repte#1’. La solució desenvolupada per ÉireSpás destaca per l’ús d’algoritmes de la literatura científica recent per calcular la línia de la costa i altres característiques rellevants. Totes les dades analitzades i els productes generats estaran disponibles en una base de dades accessible per connectar amb altres programaris existents o manualment.
  2. Repte 2:Càlcul de la superfície afectada per una gelada’. La solució presentada per Agropixel permet fer el seguiment de danys causats per una gelada mitjançant imatges satel·litàries Sentinel en combinació amb sistemes de teledetecció a nivell de terra.
  3. Repte 3: ‘Presa de consciència de pastures per al pasturatge regeneratiu’. La solució proposada per Hemav, en col·laboració amb Ixorigué, permet disposar d’un quadre de comandament setmanal de l'estat de sequera de les pastures combinat amb mapes de calor de la posició dels animals del ramat, així com d’un model predictiu de l’estat de la pastura.

La definició dels reptes als quals havien de donar resposta les empreses participants al certamen ha comptat amb la coordinació de l’ICGC i el suport de la Fundació i2CAT i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), entitats impulsores de l’Estratègia NewSpace juntament amb el Govern.

Les tres propostes guanyadores han rebut un premi de 15.000 euros cadascuna destinat a impulsar una prova pilot amb l’ICGC de la solució que han desenvolupat. A més, tindran l’oportunitat de presentar públicament la seva solució innovadora en el marc de l’Smart City Expo World Congress 2023. Aquesta és la primera vegada que l’SmartCatalonia Challenge premia la millor solució en cadascun dels reptes plantejats.

Sobre l’SmartCatalonia Challenge amb l’ICGC

L’SmartCatalonia Challenge és el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament d’Empresa i Treball per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes que plantegen municipis i entitats del país.

En aquesta dotzena edició, dedicada a la transformació de la gestió territorial amb tecnologia New Sapce d’observació de la Terra, les empreses participants han hagut de donar resposta a un d’aquests 3 reptes:

  1. Millorar l’estudi de la línia del litoral català mitjançant tecnologia d’observació de la Terra. El repte busca solucions enfocades a augmentar el volum i la freqüència d’informació sobre l’estat de línia del litoral amb imatges satel·litàries, així com a millorar el tractament i l’automatització en l’extracció d’aquestes dades per facilitar-ne l’anàlisi i avaluació.
  2. Avaluació i control de l’impacte en catàstrofes en produccions agrícoles mitjançant tecnologia d’observació de la Terra.L’objectiu d’aquest repte és trobar solucions que permetin millorar la identificació de les superfícies dels conreus afectats per esdeveniments meteorològics adversos, com ara les glaçades, i aportar informació que permeti avaluar els seus efectes sobre la producció present i potencial.
  3. Monitoratge i control de sequera en pastures mitjançant tecnologia d’observació de la Terra. Amb aquest repte es vol trobar solucions tecnològiques que, mitjançant l’anàlisi d’imatges satel·litàries, facilitin el monitoratge de situacions de sequera en produccions agrícoles, així com la presa de decisions al voltant de potencials afectacions a les pastures.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia