1. El Consorci ha recollit les aportacions de les entitats que representen els sectors productius de la Catalunya Central per dissenyar els nous programes que beneficiaran les persones treballadores i les empreses
  2. CONFORCAT A MIDA i PROJECTA’T són les dues novetats presentades, que se sumen a tots el programes de formació contínua que enguany hauran permès beneficiar-se’n unes 20.000 persones treballadores a la Catalunya Central
  3. El Consorci subvenciona programes de formació professional orientats a la millora de competències professionalsi a l’obtenció de certificats de professionalitat que responen a les necessitats de tots els sectors productius catalans


El Departament d’Empresa i Treball, a través del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC), ha presentat avui els programes per a treballadors i treballadores ocupades adaptats a les necessitats del teixit productiu de les comarques de la Catalunya Central.

El Secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, Enric Vinaixa i Bonet; la Directora del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, Ariadna Rectoret i Jordi, els han exposat en diverses reunions de treball amb representants econòmics i productius de la Catalunya Central.

En concret, els han explicat als gremis d’Hostaleria i Turisme, i Associacions de Turisme de la Catalunya Central (Anoia; Moianès i Osona; Berguedà; Solsonès, i Bages). També a representants de la Fundació Lacetània; de la patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central; i de les entitats DENSO i Inoxforma. Així mateix, a les associacions de Polígons Industrials de Manresa (Bufalvent; Els Trullols; El Pont Nou i Els Dolors).

Nous programes per a les persones treballadores en actiu i per les empreses

Amb les aportacions fetes per les entitats que representen sectors productius de la Catalunya Central, el CFCC ha dissenyat nous programes per cobrir les necessitats del teixit productiu en benefici de les persones treballadoresi de les empreses.

En aquest sentit, Enric Vinaixa i Ariadna Rectoret han destacat dos programes nous, CONFORCAT A MIDA i PROJECTA’T, que contribuiran a satisfer les necessitats formatives i d’assessorament i orientació de les persones treballadores i del teixit productiu de la Catalunya Central i de tot Catalunya.

D’una banda, CONFORCAT A MIDA és un programa de formació contínua adreçat principalment a les empreses del sector industrial, hostaleria, turisme i serveis a les persones i dissenyat per fer formació a mida de treballadors i treballadores per millorar la productivitat de les persones i la competitivitat de les empreses.

Amb aquest nou programa, el CFCC dona resposta les necessitats directes de les empreses i, alhora, permetrà treballar amb tota la programació existent de formació d’oferta que demanden les empreses.

A tot Catalunya, gairebé 11.300 persones treballadores es beneficiaran d’aquest programa en el qual el CCFC ha destinat enguany 3.636.000 euros, i a principis l’any vinent s’incrementarà a 21 milions.

En concret, a la Catalunya Central 624 persones treballadores es beneficiaran d’aquest programa atès que, en aquesta primera convocatòria, sis empreses i entitats de la Catalunya Central han sol·licitat les subvencions i rebran gairebé 188.000 euros per fer formació a mida de les seves necessitats.

La nova convocatòria i l’augment del pressupost donaran l’oportunitat a les empreses de disposar de subvencions per fer formació a mida de les seves necessitats, la qual cosa cosa permetrà millorar la productivitat de les persones i la competitivitat de les empreses catalanes.

En aquesta nova convocatòria es continuaran prioritzant els sectors identificats però s’obrirà a tota la resta de sectors productius, possibilitant la participació de noves empreses i entitats.

I d’una altra, PROJECTA’T és un programa per proporcionar assessorament i orientació professional a les persones treballadores ocupades. En concret, el CCFC hi ha destinat 10 milions d’euros perquè un mínim de 8.000 persones disposin de recursos, amb 100 unitats d’orientació distribuïdes per tot Catalunya que proporcionin una orientació experta i sectorialitzada, per al seu desenvolupament professional com, per exemple, els recursos d’aprenentatge, promoció laboral o canvi de sector.

Formació Contínua a la Catalunya Central 2022

Les novetats dels programes CONFORCAT A MIDA i PROJECTA’T se sumen a tota l’oferta de formació contínua subvencionada pel CFCC que, enguany, haurà permès beneficiar-se al voltant de 20.000 persones treballadores en actiu a la Catalunya Central, aproximadamentel doble que l’any passat, gràcies als programes de formació sectorial, transversal i de certificats de professionalitat.

Les dades provisionals de la formació contínua d’enguany a la Catalunya Central indiquen que les dones representen el 62,6% i els homes els 37,4% del total de participants en els programes de formació; i que el 79,2% són persones ocupades i el 20,8%, desocupades.

Per comarques, els percentatges de persones participants són el Bages (37,5%); Osona (29,2%); l’Anoia (22%); el Berguedà (7.4%); el Solsonès (1,9%) i el Moianès (1,9%).

Per nivell d’estudis, persones amb formació professional, graus mitjans i superiors (30,9%); amb títols universitaris (26,2%); ESO o graduat escolar (21%); Batxillerat (13,2%) i sense titulació (6,4%).

Per grups d’edat, entre 45 i 54 anys (30%); 35 i 44 anys (27,7%); 26 i 34 anys (18%); 16 i 25 anys (13%) i més de 55 anys (10,9%).

Per famílies professionals, destaquen els Serveis socioculturals i a la comunitat (18,9%); Administració i Gestió (17,2%); Comerç i màrqueting (12,2%), i Informàtica i comunicacions (10,9%).

Cal assenyalar que hi ha famílies professionals força feminitzades com, per exemple, els Serveis socioculturals ia la comunitat; Administració i gestió, i Sanitat on les dones representen, respectivament, el 79,9%, el 77,3% i el 79,3% del total de persones participants.

En canvi, n’hi ha de força masculinitzades en què la participació dels homes és majoritària. A tall d’exemple, la Instal·lació i manteniment (97,2%); Electricitat i electrònica (96,2%); Fabricació mecànica (92,4%); Transport i manteniment de vehicles (91,7%) i Edificació i obra civil (87,9%).

Formació Contínua a Catalunya 2022

Enguany, els 42 milions pressupostats inicialment pel CFCC per tot Catalunya han arribat als 65 milions per la suma d’una partida de 23 milions associada als programes per a la requalificació de persones treballadores en actiu finançats amb fons REACT-EU.

Aquesta ampliació pressupostària ha fet créixer fins a 250.000 el nombre de persones treballadores ocupades que enguany hauran pogut millorar la seva formació a tot Catalunya.

Les subvencions que el Departament, per mitjà del CCFC, atorga als centres de formació permeten a les persones treballadores en actiu formar-se sense que hagin de fer front acap cost econòmic.

L’àmplia oferta formativa s’ha vist enriquida enguany amb els programes REACT-UE que, per la formació contínua, es basen en tres pilars: digitalització, economia verda, atenció a les persones i resiliència de l’economia.