Direcció General de Comunicació

Jordi Bedmar

El Govern tanca un acord amb En Comú Podem per uns "pressupostos de país"

query_builder   14 desembre 2022 20:20

event_note Nota de premsa

El Govern tanca un acord amb En Comú Podem per uns "pressupostos de país"

  1. S’acorda un Pla de Xoc Social de 555 milions d’euros per pal·liar els efectes de la crisi energètica i la inflació
  2. Vilagrà: “Són uns pressupostos de país perquè l’acord dona resposta als reptes socials que tenim per davant”
  3. Mas Guix: “Aquest acord ha de servir d’escut social per enfortir els serveis públics i combatre les desigualtats”


Jordi Bedmar
Les conselleres Vilagrà i Mas Guix compareixen per a explicar l'Acord amb En Comú Podem | Autor: Jordi Bedmar
{"name":"2022/12/14/20/44/b7bcb403-5e9a-4c33-aca7-d714e46b5839.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":"94980"}


El Govern ha arribat a un acord amb el grup parlamentari d’En Comú Podem per aprovar els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023. L’acord entre el Govern i Comuns incorpora millores en matèries com habitatge, mobilitat, energia, atenció primària i fiscalitat. Aquest pacte fixa avenços importants a nivell social i representa un ferm compromís contra el canvi climàtic.

Tant Govern com Comuns acorden un Pla de Xoc Social de 555 milions d’euros per pal·liar els efectes de la crisi energètica i la inflació. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha qualificat positivament l’acord amb En Comú Podem que propicia “uns pressupostos de país” perquè “dona resposta als reptes socials que tenim per davant”. Vilagrà ha destacat de l’acord l’enfortiment del sistema sanitari, l’acceleració de la transició energètica, la millora en l’accés a l’habitatge, la mobilitat segura i sostenible i el reforç dels serveis públics en general. La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha explicat en detall l’acord i ha destacat “la capacitat d’aquest govern per arribar a consensos amplis” i que aquest acord ha de servir com a “escut social” per pal·liar els efectes de la crisi energètica i l’augment de preus sobre les empreses i la ciutadania.

Energia

S’ha acordat la destinació, com a mínim, de 246 milions d’euros del pressupost de la Generalitat per transformar el model energètic català i fixar en més del 50% la producció elèctrica a Catalunya amb fonts d’energies renovables. Es destinaran 25 milions d’euros a l’arrencada de la companyia energètica pública perquè esdevingui un agent de producció, comercialització i emmagatzematge d’energia de fonts renovables a Catalunya. De cara al 2023, s’accelerarà l’arribada d’energia pública de fonts renovables al màxim nombre de llars possible, sobretot a les més vulnerables. Es bonificarà la instal·lació de renovables per a l’autoconsum i empreses i es dinamitzaran les oficines de transició energètica per a la implantació de les instal·lacions d’energies renovables a Catalunya. La correcta aclimatació en les aules de les escoles del país i la completa erradicació de l’amiant de Catalunya per al 2030 estan també entre d’altres mesures que marquen un clar compromís per fer front el canvi climàtic.

Salut

Es reforçarà el sistema de salut i especialment l’atenció primària. L’acord fixa com a objectiu que el 25% del pressupost de l’àmbit sanitari es destini a l’atenció primària, incrementant un mínim de 279 milions d’euros la dotació a aquest àmbit assistencial. També es dotarà amb 100 milions d’euros un pla de millora de l’accessibilitat als equips d’atenció primària (EAP). En l’acord agafa pes la salut mental i es destinaran 20 milions d’euros a consolidar les mesures de suport per a joves i adolescents per atendre de forma preventiva el patiment psicològic. En aquest sentit, es garantirà mitjançant la destinació d’1,8 milions d’euros l’execució del Pla de prevenció del suïcidi 2021-2025, així com garantir la coordinació amb el telèfon de prevenció i atenció al suïcidi 061.

Habitatge

La Generalitat actualitzarà l’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) en un 8%, i es destinaran 87,6 milions d’euros a ajudes al pagament del lloguer. Augmentarà el número d’habitatges socials adquirint els 1.500 habitatges buits en mans de la SAREB. S’incrementarà en 5 milions d’euros la dotació per a la promoció directa d’habitatges i s’iniciaran les actuacions per facilitar la construcció de 200 habitatges sota fórmules de co-habitatge.

Mobilitat

S’acorda que Catalunya esdevingui un país de trens i, per tant, es pacta la negociació del restabliment del servei de tren AVANT Tortosa-Barcelona amb l’Estat, l’allargament de serveis i el desplegament de noves línies arreu del territori i incrementar la inversió ferroviària en les infraestructures de competència de la Generalitat. La tarifa jove bonificada (T-Jove) s’estendrà fins als 30 anys. Es continuarà amb el desplegament dels trens trams arreu del territori i es destinaran recursos per garantir una mobilitat segura i sostenible a Catalunya.

Fiscalitat

L’Acord incorpora la creació d’un impost sobre les emissions portuàries dels grans vaixells. Es modificarà l’impost sobre habitatges buits, s’incrementarà un 33%. Es crea un nou impost a les grans fortunes perquè la Generalitat no perdi recaptació. Aquest ajust s’iguala amb el tipus de l’estat espanyol que afectarà a les rendes més altes. D’aquesta manera es pretén aconseguir una fiscalitat solidària i transformadora.

La consellera Vilagrà ha destacat positivament l’acord i recorda que la negociació continua i emplaça als partits negociadors, PSC i Junts per Catalunya, a que estiguin a la altura per arribar a un acord i aprovar els pressupostos ben aviat. “Estem convençudes que tothom estarà a l’altura de les circumstàncies i no hi ha cap raó perquè no es puguin produir aquests pressupostos”, ha conclòs.

1  

Fitxers adjunts

Acord Govern-ECP Pressupostos 2023

Acord Govern-ECP Pressupostos 2023
PDF | 229059

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia