Igualtat i Feminismes

Cloenda Temps per Cures Ucraïna

Famílies ucraïneses de tot Catalunya es troben a Vilanova de Sau aquest cap de setmana per cloure el programa TempsxCures Ucraïna que ha atès 1500 infants i joves

query_builder   17 desembre 2022 14:43

event_note Nota de premsa

Famílies ucraïneses de tot Catalunya es troben a Vilanova de Sau aquest cap de setmana per cloure el programa TempsxCures Ucraïna que ha atès 1500 infants i joves

  1. Des del mes de juny, s’han dut a terme 4.392 activitats i s’han dinamitzat i engegat 69 equipaments i serveis per tot Catalunya.
  2. 58 dones desplaçades per la guerra d’Ucraïna s’han format com a monitores de lleure, 32 dones han estat contractades en menjadors escolars, i 20 estan en procés d’inserció laboral.
  3. La trobada ha comptat amb 160 participants entre infants, adolescents i les seves famílies, principalment mares.
El programa TempsxCures Ucraïna ha atès 1500 infants i joves.{"name":"2022/12/19/12/31/ae67a7d8-0f36-447c-af33-40c65f04c399.png","author":"Consellera d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":993300}


Aquest cap de setmana famílies desplaçades per la guerra d’Ucraïna d’arreu de Catalunya s’han retrobat a Vilanova de Sau per cloure el programa TempsxCures Ucraïna. Destinat a oferir serveis de cures a infants i adolescents de 0 a 16 anys de famílies ucraïneses, el programa n’ha atès a 1.496 des del mes de juny en 40 municipis d'arreu de Catalunya. S’hi han dut a terme 4.392 activitats i s’han dinamitzat i engegat 69 equipaments i serveis per tot el país, que han suposat 6.847 hores d’atenció. La satisfacció dels infants i joves i de les famílies és de 9,3 sobre 10 com a valoració mitjana.

Amb aquestes accions, s’ha garantit el dret a les cures dels infants i adolescents, alhora que s’ha alliberat temps per a les famílies, especialment per a les dones, que majoritàriament s’ocupen del treball de cures. A més, s’ha acompanyat a infants i joves d’Ucraïna en 36 centres educatius d’arreu de Catalunya, en conveni amb les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA). En total, s’han inscrit 938 famílies diferents al programa, que ha comptat amb un pressupost de gairebé 1,5 milions d’euros (1.482.232,40 euros).

Les colònies que han tancat el programa han comptat amb 160 participants entre infants, joves i les seves famílies, principalment mares. L’objectiu de la trobada ha estat oferir un espai cohesionador i integrador que faciliti la interacció social de totes les persones que han participat en els darrers mesos en el programa. A més, han pogut gaudir d’un entorn i context diferents al que tenen en el seu dia a dia, com és la natura.

La benvinguda institucional a la trobada l’ha liderat la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Núria Vergés Bosch, que ha recordat que “les cures, especialment dels infants i els adolescents, són responsabilitat de tothom, no només de les dones”. “Tenim una responsabilitat com a societat i des de les administracions públiques també en som corresponsables”, ha continuat Vergés, que ha afegit que “per això és imprescindible que hi hagi polítiques que les reconeguin i les recolzin, com les que impulsem des del Departament d’Igualtat i Feminismes amb programes com el TempsxCures Ucraïna".

En el marc del programa, 58 dones desplaçades d’Ucraïna s’han format com a monitores de lleure, amb l’objectiu de professionalitzar les cures, promoure la inserció laboral de les persones participants i generar ocupació de qualitat. Així, 32 dones han estat contractades i treballen en menjadors escolars, i 20 estan en procés d’inserció laboral. Durant l’acte de benvinguda, Svetlana Korolenko, una mare ucraïnesa que s’ha format en l’àmbit del lleure i que actualment està treballant com a monitora de menjador, ha compartit que "ha estat molt important per a mi. La formació i després el treball de monitora m'ha permès relacionar-me, conèixer persones i millorar la meva situació".

Durant l’acte també hi han intervingut Kira Bohodukhovq de 12 anys i actualment allotjada a Blanes: “Estic molt agraïda a aquest programa per com ens ha acollit i perquè ara que som aquí podem caminar sense por de res”, ha assegurat. Per la seva banda, Josep Gassó, president de Fundesplai, entitat col·laboradora en el programa TempsxCures Ucraïna, ha destacat que poder participar en aquest programa “és magnífic perquè forma part de la missió de Fundesplai cuidar les persones”. “Per a nosaltres ha estat una satisfacció col·laborar amb el departament d'Igualtat i Feminismes en un programa que té per objectiu canviar la mentalitat, perquè tenim l’esperança que aquest món pot ser millor”, ha afegit en la benvinguda institucional. Durant tot l’acte s’ha garantit la traducció simultània a l’ucraïnès per part de persones intèrprets.

“Amb el programa TempsxCures Ucraïna garantim el dret al temps de les dones que han arribat desplaçades per la guerra d’Ucraïna, que són la gran part de les persones cuidadores”, ha compartit la directora general, que ha ressaltat que “mentre els infants tenen garantit el seu dret a la cura, les dones veuen alliberat part del seu temps per fer gestions, formar-se o cuidar-se; en definitiva, fer allò que necessitin”.

Vergés ha reivindicat que “aquest és el model d’acollida que volem com a país, que voldríem que fos universal i no distingís entre orígens i guerres”. “Però per poder aplicar aquest model necessitem tenir les competències senceres en matèria de migració i refugi i que l’Estat ens transfereixi tots els recursos per fer-hi front”, ha reclamat la directora general. Actualment, hi ha 21.786 persones ucraïneses acollides a Catalunya. D’aquestes, però, només 3.575 estan ateses pel programa estatal de refugi, que representen només un 16,4% del total.

“És imprescindible que l’Estat Espanyol faci el que li pertoca per garantir els drets de tothom i no provocar situacions de discriminació”, ha reclamat Vergès, que ha conclòs: “Tothom qui pateix una situació de conflicte i es veu obligat a desplaçar-se hauria de rebre el mateix tracte”.


Colònies a la natura com a cloenda del TempsxCures Ucraïna

Les colònies tenen lloc a Vilanova de Sau, concretament a la finca de Can Mateu que inclou les cases de colònies de Can Mateu, Els Porxos i La Cinglera, durant aquest cap de setmana del 17 i 18 de desembre. L’equip tècnic està format per una vintena de professionals del programa TempsxCures Ucraïna, i 6 educadors /es de lleure i ambientals de Fundesplai.

Durant les colònies es duen a terme activitats de lleure educatiu, jocs, tallers i dinàmiques en què es treballa la cooperació, les relacions interpersonals, el foment de la creativitat, la imaginació i la sensibilitat. També es realitzen activitats de descoberta de la natura i aventura i, per a les persones adultes familiars, s’organitzen activitats relacionals, formatives i de cura.

“Avui aquí també estem fent una altra cosa important, crear xarxa i compartir experiències en un entorn natural i un context diferent del vostre dia a dia”, ha compartit Vergés amb les persones participants del programa, que ha continuat afirmant “que aquest és un espai reparador on trobar complicitats per continuar desenvolupant les vostres noves vides a Catalunya”.


Serveis de cures i inserció laboral per a les famílies d’Ucraïna

Arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna, que va provocar l’arribada de persones desplaçades d’aquest país per tota Europa —sobretot dones i menors a càrrec seu—, la Generalitat va decidir destinar una partida específica del programa TempsxCures, gairebé 1,5 milions d’euros, per atendre-les. Només a Catalunya, es calcula que actualment hi ha més de 21.500 persones ucraïneses acollides.

En aquest context, s’ha articulat el programa TempsxCures Ucraïna, amb una diagnosi prèvia per part de Fundesplai. En ella s'ha recollit la situació de les famílies ucraïneses, amb un conjunt d’indicadors que ha permès planificar les accions segons les necessitats reals, i s'ha definit un mapa dels recursos ja existents al territori.

El programa ofereix serveis de cures en equipaments d’acollida, que també acompanyen a serveis ja existents en el municipi (biblioteques, esplais, etc.), i un suport de cangur puntual en el mateix lloc on es presten els serveis per a persones adultes (per exemple a les comissaries, als equipaments d’atenció a les persones d’Ucraïna, etc.), per facilitar-los realitzar les gestions que necessitin.

També s’acompanya a les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna a participar en els serveis existents a cada territori (casals, colònies, serveis de TempsxCures, etc.). Alhora, s’ha valorat per a cada territori la incorporació de personal ucraïnès en els serveis dels municipis en què hi hagi un volum important d’infants i adolescents procedents d’Ucraïna per a facilitar l’atenció específica.

Des del mes de juny, les activitats del programa TempsxCures han tingut lloc en els territoris en què s’estructura el projecte (Tarragonès, Tarragona i Terres de l'Ebre, Catalunya Central – Penedès, Barcelonès - Baix Llobregat, Barcelona Nord-Maresme, Lleida, Girona 1 i Girona 2).

El programa inclou cursos de formació de monitoratge de lleure homologats que faciliten la inserció laboral de les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna, que s’han ofert a tot Catalunya. La contractació es promou tant en serveis de lleure dels municipis, inclosos aquells en què hi hagi un volum important d’infants i adolescents procedents d’Ucraïna, com en les activitats del programa TempsxCures.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia