Cultura

Imatge "Fem un gir de guió"

El Departament de Cultura subvenciona cinc pel·lícules en versió original catalana amb 6,2 milions d'euros

query_builder   19 desembre 2022 14:37

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura subvenciona cinc pel·lícules en versió original catalana amb 6,2 milions d'euros

  1. Les cinc produccions que han rebut aquest import tenen un pressupost que supera els 2,7 milions d’euros
  2. En total, s’han subvencionat 34 projectesper un import de 14,2 milions d’euros, xifra que supera els ajuts del 2021

El Departament de Cultura, en el marc del seu gir de guió per a potenciar l’audiovisual català, ha publicat avui la resolució de concessió de la línia de subvencions a la producció cinematogràfica, que inclou llargmetratges de ficció i documenta).Aquest 2022, la línia ha tingut una dotació final de 14,2M€,superant així la xifra del 2021 que va ser de10,5M€.

Pel que fa a la producció de llargmetratges de ficció, el Departament atorgarà 1,5 milions d’euros a dues pel·lícules, 1,2 milions a dues més i 800.000 euros a una cinquena. Aquetes cinc produccions rebran aquests imports pel fet de ser en versió original en català i tenir un pressupost de producció de com a mínim de 2,7 milions, tal com s’establia en les bases de la línia. En total, enguany se subvencionaran, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals, 34 pel·lícules cinematogràfiques, de les quals 25 són en versió original catalana –un 73,6% del total. El 2021 eren en VOCat un 63,3% dels projectes i el 2020 un 39,1%.

Les cinc pel·lícules en VOCat que han rebut la dotació màxima establerta en les bases són:

  1. El 47 (Mediaproducción, dirigida per Marcel Barrena)

1978. Manolo Vital, un conductor d'autobús de la línia 47 entre Plaça Catalunya i La Guineueta, va ser un dels molts immigrants extremenys que van arribar a Barcelona que van construir, amb les seves pròpies mans, el barri de Torre Baró. Era una Barcelona encara lluny del què és avui, una Barcelona que no es volia veure, i que no estava comunicada amb la resta de la ciutat. Ni tan sols tenia autobús.

El Manolo, cansat de que les reclamacions dels habitants del barri de poder tenir una línia d'autobús decideix segrestar el seu propi autobús i fer-lo arribar a Torre Baró, demostrant així a l'ajuntament que el barri mereixia, podia i necessitava estar comunicat. 

  1. Wolfgang (Wolfgang AIE, dirigida per Javier Ruis Caldera)

La mare de Wolfgang, un nen de nou anys amb altes capacitats i trastorn de l’espectre autista, acaba de morir i ha deixat com a última voluntat que el seu fill vagi a viure amb el seu pare, Carles, a qui el nen no coneix. Tot i l’oposició inicial de l’àvia, Matilde, el nen acaba mudant-se amb el seu pare, un jove de 35 anys que treballa en el món de la construcció, que l’últim que necessita ara mateix és un fill... 

  1. Caballé (Setmàgic Audiovisual, dirigida per Carlos Saura)

Montserrat Caballé va ser una de les millors sopranos de la història. Una artista il·lustre envoltada d'èxit, fama i glamur... però, com es va convertir en l'última gran diva de l'òpera?

  1. Saben aquell que diu (Ikiru films, dirigida per David Trueba) 

Barcelona, finals dels anys 60. L’Eugeni Jofra és un jove joier a punt de casar-se. Però un dia, en un autobús de línia, veu la Conchita. La fiblada inesperada fa que l’acompanyi a un bar on l’escolta cantar per primer cop. Ja no hi haurà tornada enrere, els dos començaran l’amor de la seva vida.

 “Saben aquel que diu...” és un biòpic sobre el còmic amb un estil únic que va marcar una època: la de les sales fumejant, les nits eternes i el deambular taciturn d’un país que tot just despertava. La història d’un català, incòmode fent humor, que va acabar fent riure a tothom.

  1. La Paca (Inicia Films, dirigida per David Ilundain)

Mallorca, any 2000. Mentre la bombolla immobiliària està en ple creixement, el poblat de barraques de Son Banya s'ha convertit en el centre de tràfic de drogues de l'illa. Qui mana, la matriarca, és la Paca, molt intel·ligent, astuta, sempre tranquil·la, la narcotraficant més poderosa de l'illa. Els seus contactes i influències entre policies, polítics i funcionaris són incomptables...

Cal destacar que en aquesta línia s'han redefinit les modalitats i topalls pressupostaris; hi ha un augment del pes específic dels criteris vinculats a la catalanitat –amb l’objectiu de subvencionar més projectes i més ambiciosos pressupostàriament- i el foment de la igualtat de gènere, dos del objectius estratègics del Departament de Cultura. A més, en aquesta línia d’ajut es valora positivament que les empreses presentin una estratègia de sostenibilitat –un dels objectius estratègics de l'ICEC–- en el rodatge del llargmetratge, a partir de les mesures i criteris de sostenibilitat de la guia elaborada per la Catalunya Film Commission.

Imatge "Fem un gir de guió"{"name":"2022/12/19/14/34/c676923b-425e-4813-8ec5-27e7b0cc440e.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":89475}

Els títols dels projectes i les productores que opten a la subvenció son: 

Llargmetratges Cinematogràfics de Ficció - Modalitat A (Projectes d’alt interès cultural òperes primes o segons llargmetratges d'un nou realitzador). Amb una dotació total de 2.600.000€ que comprèn els períodes de 2022 a 2025. 

  1. La dona invisible (Distinto Films SLU, Edna Cinema SLU)
  2. Forastera (Lastor Media SL, La PeriféricaProd. SL, Vilaut Films, SL)
  3. Desmontando un elefante (ArcadiaMotionPictures, Pegaso Pictures, AIE)
  4. Un altre home (Un altre home AIE)
  5. Un sol radiant (Atiende Films, SL)
  6. EmergencyExit (Luis MiñarroAlbero)
  7. Si les parets parlessin (Neo Art Producciones, SL)
  8. La nit no fa vigília (Ringo Media, SL)
  9. Dietari final (AntivahoCinematográfico, SL)

Llargmetratges Cinematogràfics de Ficció - Modalitat B (Projectes d’interès cultural amb vocació de mercat). Amb una dotació total de 6.000.000€ que comprèn els períodes de 2022 a 2025.

  1. El 47 (Mediaproducción, SLU) 
  2. Wolfang (Wolfang pel·lícula, AIE) 
  3. Caballé (Set Màgic Audiovisual, SL) 
  4. La quinta de los Almendros blancos (Almendros Blancos, AIE) 
  5. Salen las lobas (Alba Sotorra, SL) 
  6. Molt lluny (Zabriskie AIE, Zabriskie Films, SL) 
  7. Imma (Massa d’Or Produccions Cinematogràfiques i Audiovisuals, SL) 
  8. Los Tortuga (Los Tortuga la pel·lícula, AIE) 
  9. Un corazóndemasiadogrande (Inicia Films, SL)  

Llargmetratges Cinematogràfics de Ficció - Modalitat C (Projectes amb vocació de mercat). Amb una dotació de total de 4.400.000€ que comprèn els períodes de 2022 a 2025

  1. “Saben aquel que diu...” (Ikiru Films, SL)
  2. La Paca (Inicia Films, SL)
  3. Marisol (Ejercicios de Equilibrio, AIE)
  4. Los Aitas (Despadres AIE)
  5. Totes i cadascuna (AlhenaProduction, SL)
  6. La Abadesa (Icono 2020, AIE)

Llargmetratges Cinematogràfics Documentals

  1. Ara la llum cau vertical (Gris Medio SC, Kaboga art & films creacions audiovisuals SL)
  2. Desconstruint a André Malby (Nanouk Films, SL)
  3. Dues Mares (Polar Star Films, Maria Nova López Martín)
  4. Elena dió a luz a un hermosoniño (LacimaProducciones, SL)
  5. La banda que no hauria d’existir (La Lupa Produccions, SL)
  6. La cara i la creu (Lukimedia, SL)
  7. Ole mi coño: Diari de la meva Sextorsió (GadeaProductions SLU, Ringo Media SL)
  8. On eres quan hi eres? (La Selva Ecosistema Creatiu, SCCL)
  9. Syntony (Araki Films, Eva Vila Purti)
  10. Terenci: la fabulación infinita (El díadespués de hoy, SL)
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia