Direcció General de Comunicació

Presidència

Consellera Vilagrà: "Des de Catalunya donem tot el suport a la Declaració i també al procés que encara li queda per assolir els seus objectius"

query_builder   19 desembre 2022 19:41

event_note Nota de premsa

Consellera Vilagrà: "Des de Catalunya donem tot el suport a la Declaració i també al procés que encara li queda per assolir els seus objectius"

El Govern ha acollit aquesta tarda la clausura dels actes de commemoració del 25è aniversari de la Declaració Universal de Drets Lingüístics (DUDL)

Consellera Garriga: “En aquesta legislatura hem entrat en una nova etapa pel que fa la política lingüística. Hem tornat a posar la llengua al centre”

Les conselleres Vilagrà i Garriga, acompanyades dels representants de CIEMEN, la Fundació pels Drets Col·lectius dels Pobles i el PEN Català, han clausurat aquest dilluns els actes de commemoració del 25è aniversari de la Declaració Universal de Drets Lingüístics (DUDL), un text que defineix drets lingüístics individuals i col·lectius.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha participat fent balanç de la lluita per la pervivència de les llengües amenaçades com el català: "La preservació dels llegats lingüístics d'arreu és un deure, una obligació per a tots els governs i és un dret de la ciutadania" i ha alertat de les possibles conseqüències en el cas de no prioritzar polítiques públiques de preservació de les llengües: "No oblidem que, cada cop que desapareix una llengua, el món s'empobreix una mica més perquè se'n va una manera d'entendre'l i d'interpretar-lo”. Alhora, ha reafirmat la complicitat del Govern de Catalunya amb les finalitats del text “des de Catalunya donem tot el suport a la Declaració i també al procés que encara li queda per assolir els seus objectius”.

La jornada s’ha organitzat en dues taules rodones que la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i Ibáñez, i el president del CIEMEN, David Minoves, han presentat en la sessió inicial de la trobada. La primera d’aquestes tractava al voltant de la pròpia DUDL: "La Declaració Universal de Drets Lingüístics. La comunitat lingüística com a subjecte de dret", amb la participació d'Aureli Argemí, president emèrit del CIEMEN; Carles Torner, secretari general del PEN Internacional, i María Pilar García Negro, professora de la Universitat de la Corunya.

Després, en la segona taula, "La Declaració Universal de Drets Lingüístics, 25 anys després", s’ha posat en valor l’experiència i la perspectiva de futur d’aquesta iniciativa. En aquesta part de la jornada ha intervingut Laura Huerga, presidenta del PEN Català; Carme Junyent, professora de Lingüística de la Universitat de Barcelona i membre redactora de la Declaració, i Isidor Marí, sociolingüista i membre redactor de la Declaració.

La consellera Garriga ha destacat el compromís del Govern de la Generalitat per assolir els objectius de la declaració i ha assegurat que en aquesta legislatura s’ha entrat en una nova etapa pel que fa la política lingüística del nostre país: “Hem tornat a posar la llengua al centre de les polítiques”. Alhora, la titular del departament de Cultura ha agraït la tasca de les diferents entitats que treballen dia a dia per aquesta iniciativa: “Si tenim una Declaració Universal de Drets Lingüístics va ser gràcies a organitzacions com el CIEMEN o el PEN. 25 anys després, a Catalunya seguim treballant per la llengua”.

4  

Imatges

Presidència

Presidència 137798

Presidència

Presidència 117497

Presidència

Presidència 175324

Presidència

Presidència 178642

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia