Mossos d'Esquadra

CME

Desarticulat un grup criminal amb epicentre a les comarques de Lleida que disposava de naus industrials optimitzades per obtenir entre quatre i cinc plantacions de marihuana l'any

query_builder   21 desembre 2022 08:43

event_note Nota de premsa

Desarticulat un grup criminal amb epicentre a les comarques de Lleida que disposava de naus industrials optimitzades per obtenir entre quatre i cinc plantacions de marihuana l'any

. Es tracta d’un grup sòlidament estructurat que dissenyava l’estructura de les plantacions interiors amb l’objectiu d’extreure’n el màxim rendiment possibles, fins a cinc floracions per any

. L’organització estava formada per una quinzena de persones, de les quals fins al moment se n’han pogut detenir set, cinc de les quals ja són a presó

. Els integrants del grup seguien estrictes mesures de seguretat i autoprotecció amb la finalitat d’intentar evitar l’acció investigadora de la policia

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Lleida han desarticulat un grup criminal molt actiu que traficava amb marihuana i haixix i que abastia comarques de la demarcació de Lleida. Fins al moment hi ha set homes arrestats, d’edats compreses entre els 31 i 49 anys, dels quals cinc han ingressat a presó tot i que no es descarten més detencions. Estan investigats com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública, defraudació de fluid elèctric i blanqueig de capitals.

La investigació arranca quan des dels Mossos es té constància de l’assentament d’un grup de persones dedicades al tràfic de marihuana. Les primeres indagacions policials evidencien que el grup disposa, d’almenys, dues naus industrials destinades al cultiu interior de marihuana.

A mesura que avancen les gestions policials d’investigació els agents comproven que es tracta d’un grup sòlidament estructurat format per prop d’una quinzena de persones i que gestionen tres naus industrials a les poblacions de Bellvís, Benavent de Segrià i Sidamon i que també fan part de l’activitat des de dos domicilis de Lleida ciutat.

Al capdamunt del grup hi trobem el líder del grup, que principalment gestionava les naus i coordinava el grup, a banda d’abastir d’aliments els cuidadors o jardiners de les plantacions i procurar-los infraestructura i material per a garantir que fossin el màxim de rendibles econòmicament. Just a sota hi trobem la persona que feia tasques d’encarregat i que bàsicament també assortia de material i queviures les persones que estaven permanentment dins les plantacions i també els proporcionava material quan els en calia.

L’equip de jardiners i cuidadors l’integren una desena de persones, que tenien l’encàrrec d’aconseguir que les plantacions funcionessin a ple rendiment i de la seva permanentment vigilància. Per últim, dos dels integrants del grup feien funcions d’aconseguidors i facilitadors. Gestionaven els contractes de lloguer de les naus i la constitució d’empreses legals tapadora per aparentar activitats lícites i d’aquesta manera intentar situar-se fora de qualsevol focus investigador.

Els integrants del grup tenien consignes clares pel que fa a la seguretat i a la presa de mesures d’autoprotecció per evitar l’acció policial: canviaven permanentment de vehicle, aparcaven lluny de les naus o feien conducció de control per detectar eventual presència policial.

El grup tenia capacitat de generar entre quatre i cinc floracions l’any. Les plantacions estaven muntades sota unes mateixes condicions, tant pel que fa a la cura de la temperatura ambient necessària, com per l’estructura física i el tipus d’instal·lació elèctrica. Tota la part d’infraestructura i logística estava dissenyada amb la finalitat d’obtenir la màxima eficàcia i rendiment de cada plantació de manera que els beneficis fossin generosos.

A partir de tota la informació recopilada pels investigadors el 13 de desembre es va dur a terme l’operatiu policial d’explotació amb sis entrades i escorcoll. Durant el dispositiu els agents van detenir set persones, entre les quals l’encarregat i un dels aconseguidors. Els altres arrestats són cuidadors o jardiners. En el decurs de les entrades es va trobar material habitual en plantacions interiors com ventiladors, làmpades, transformadors o extractors; set quilos de marihuana ja extreta i enllestida per a la seva distribució; documentació diversa que acreditaria el lloguer de les naus o l’adquisició de material i productes destinats al tràfic.

Els detinguts van passar a disposició i el jutge va decretar ingrés a presó per a cinc d’ells.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 21 de desembre del 2022

5  

Imatges

FOTO1

FOTO1 898320

FOTO2

FOTO2 864835

FOTO3

FOTO3 825926

FOTO4

FOTO4 576175

FOTO5

FOTO5 1152490

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia