Empresa i Treball

Imatge de la roda de premsa

A Catalunya hi ha 291 startups deeptech, segons el primer estudi de la Generalitat que radiografia aquest àmbit

query_builder   21 desembre 2022 14:07

event_note Nota de premsa

A Catalunya hi ha 291 startups deeptech, segons el primer estudi de la Generalitat que radiografia aquest àmbit

  1. Les ‘deep tech’, altament estratègiques per a l’economia i societat, són startups amb arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria, que requereixen talent de l’àmbit STEM i que desenvolupen coneixement i tecnologia pioners
  2. Segons un estudi elaborat per ACCIÓ i presentat en roda de premsa aquest dimecres, les deeptech catalanes generen més de 1.700 llocs de treball a Catalunya altament qualificats i es dediquen sobretot a la biotecnologia (40% del total), la intel·ligència artificial (23%), els materials de frontera (11%), la robòtica (8,6%) i la fotònica (5,9%)
  3. L’informe avança que tot i que encara no s’ha acabat l’any, aquest 2022 Catalunya ha registrat la xifra d’inversió en startups deeptech més elevada de la sèrie històrica
  4. El conseller Torrent ha anunciat la creació d’un nou fons de coinversió amb un pressupost de 2,5 milions d’euros específic per a empreses deeptech


El conseller durant la seva intervenció
El conseller durant la seva intervenció
{"name":"2022/12/21/14/03/b4ae154b-2f99-4023-9af2-d3e0132e02c6.jpeg","author":"DEMT","type":"0","location":"0","weight":420279}

Catalunya compta amb 291 startups deeptech segons el primer estudi de la Generalitat elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- que radiografia aquest àmbit, altament estratègic per a l’economia i la societat catalanes. L’informe, que es pot consultar en aquest enllaç, ha estat presentat en roda de premsa aquest dimecres pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell.

Les deeptech són startups amb arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria, que requereixen talent amb coneixements STEM i que desenvolupen coneixement i tecnologia pioners per donar resposta a reptes mundials. Entre els factors que impulsen la seva irrupció destaquen les noves necessitats que generen aspectes com el canvi climàtic, la manca de recursos naturals, la competència tecnològica entre països, la millora de les condicions de vida i salut, la indústria 4.0 i, fins i tot, la cerca d’alternatives habitables a l’espai.

Així, les empreses deeptech sovint compten amb fundadors sorgits del sistema universitari i de recerca, ofereixen solucions transformadores davant dels desafiaments globals, acostumen a desenvolupar productes físics i no serveis digitals i presenten una escalabilitat i un time to market més elevats que les startups.

L’ecosistema deeptech català

L’estudi elaborat per ACCIÓ revela que a Catalunya hi ha actualment 291 startups deeptech (el 15,3% del total de l’ecosistema de startups) que generen més de 1.700 llocs de treball altament qualificats i facturen 124 milions d’euros. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que "Barcelona i Catalunya ja s’han consolidat com el primer hub de startups del sud d’Europa, i en referència imprescindible del mapa d’empreses emergents del continent". Per Torrent, el pes de les deeptech en tot l’ecosistema de startups té "una dimensió molt qualitativa perquè es tracta d'empreses clau per garantir una bona transferència tecnològica i la transformació del model productiu". D'acord amb el titular d'Empresa i Treball, “és necessari alimentar aquest ecosistema local que ens fa ser capaços de captar més inversió de multinacionals estrangeres i talent internacional".

Les deeptech catalanes treballen sobretot en el desenvolupament de tecnologia dels àmbits de la biotecnologia (39,7% del total), la intel·ligència artificial (23,4%), els materials de frontera (11%) -és a dir, aquells materials dissenyats o sintetitzats que ofereixen millores en la funcionalitat o noves propietats davant d’altres matèries convencionals-, la robòtica (8,6%) i la fotònica (5,9%). Pel secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, es tracta de “sectors on Catalunya té una forta tradició industrial i en l’àmbit de la recerca i que, al mateix temps, ens mostren les fortaleses que tenim com a país per fer front a reptes tant rellevants com la digitalització de la indústria o la sostenibilitat”.

Segons l’informe d’ACCIÓ, la majoria (54%) d’aquestes empreses s’ha creat en els darrers cinc anys, fet que “demostra el dinamisme i les projeccions de creixement d’aquest ecosistema a Catalunya”, segons Castellanos. Destaca el fet que un 18% dels fundadors i un 17% dels treballadors de les empreses emergents deeptech a Catalunya són estrangers, i que el 36% de les fundadores i directives són dones, un percentatge superior al de les startups (20%).

D’altra banda, el 42,6% d’aquestes startups deeptech són spin-offs, és a dir, han sorgit de l’àmbit universitari o de la recerca, i la meitat de les empreses tenen alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. En aquest sentit, el conseller Torrent ha subratllat que l'administració pública ha d'oferir “palanques que fomentin un ecosistema punter d'universitats i centres de recerca, que generi més startups deeptech perquè tot aquest talent no es quedi només a l'àmbit acadèmic i les seves investigacions es converteixin en oportunitats de negoci que arribin al mercat". L’ecosistema deeptech català el conformen altres agents a banda de startups, com ara 42 centres generadors de spin-offs (universitats, grups de recerca, hospitals...), 9 incubadores i acceleradores; i 31 fons de capital risc, entre d’altres.

Rècord d’inversió el 2022

L’anàlisi posa de manifest que Barcelona se situa com el primer hub del sud d’Europa en finançament captat per startups deeptech, amb 457 milions d’euros en el període 2017-2021, “una indicador clar del potencial i l'interès que generen aquestes empreses catalanes”, ha apuntat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ. . En el conjunt d’Europa, la capital catalana se situa per davant de Copenhaguen, Madrid o Viena. En aquest sentit, el 80% de les startups catalanes deeptech ha aconseguit finançament. D’aquestes, un terç (33%) han captat rondes d’inversió superiors al milió d’euros.

De fet, tot i que encara no s’ha acabat l’any, aquest 2022 Catalunya ha assolit 159 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica en volum de finançament captat per les startups deeptech. Castellanos ha destacat que “aquesta és una de les mostres més rellevants de la maduresa de l’ecosistema deep tech a Catalunya: els inversors privats comencen a conèixer aquestes tecnologies i el seu rendiment esperat per al futur”.

Més suport al sector

D’altra banda, aquest dimecres també s’ha anunciat la creació del Fons de coinversió deeptech d’ACCIÓ, un nou instrument d’ajut i acompanyament per a aquestes startups altament tecnològiques que tindrà un pressupost total de 2,5 milions d’euros i es desplegarà durant el 2023. Per la seva naturalesa, basada en tecnologia i coneixement científic punters, les deeptech acostumen a treballar en projectes d’elevat risc tecnològic i de mercat, fet que implica unes necessitats financeres en etapes inicials més complexes que les d’altres empreses convencionals.

Així, el nou Fons de conversió deeptech es dirigeix a startups de fins a 3 anys de vida i consisteix en un préstec a 10 anys (amb 4 de carència) amb un import màxim de 250.000 euros per empresa. S’impulsarà de la mà de fons de capital risc i business angels especialitzats en el sector deeptech, que a banda de finançament, també aportaran a les startups coneixement dels mercats, dels models de negoci, de gestió empresarial i, en definitiva, de com fer créixer les empreses. D’aquesta manera, per cada euro privat d’inversió que capti l’empresa, ACCIÓ destinarà 1 euro en aquest préstec. El 20% de l’import concedit serà un ajut a fons perdut, és a dir, l’empresa només haurà de retornar el 80% del total.

Aquest nou instrument se suma a altres mecanismes de suport financer que ja estan consolidats. És el cas del programa Startup Capital d’ACCIÓ, que ha donat suport a 104 deeptech catalanes per impulsar el seu creixement. Aquest programa es va crear l’any 2017 i des de llavors ha destinat 8,3 milions d’euros en ajuts per impulsar el creixement de startups deeptech. Precisament, aquest darrer any els ajuts Startup Capital d’ACCIÓ han evolucionat per centrar-se particularment en les empreses emergents deeptech i s’ha augmentat la seva dotació passant d’ajuts de 75.000 a 100.000 euros per empresa.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat
  2. Facebook @acciocat
  3. Linkedin ACCIÓ



2  

Imatges

Imatge de la intervenció del conseller

Imatge de la intervenció del conseller 4339664

Conseller i secretari durant la roda de premsa

Conseller i secretari durant la roda de premsa 1982308

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia