El conseller de Drets Socials ha assistit al Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència, on Catalunya ha votat en contra les reformes plantejades pel govern estatal
El titular de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadès, ha participat aquest migdia al Ple del Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència. En el decurs de la trobada, que ha tingut lloc a la seu del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, s’han abordat, entre d’altres qüestions, la regulació de les prestacions i serveis del sistema de dependència.
A la reunió, el conseller ha lamentat que, en l’àmbit de l’atenció a la dependència, “l’Estat es dedica a regular obligacions, però no preveu els recursos necessaris per finançar-les”, una situació que ha titllat “d’insostenible”.Campuzano, que ha viatjat a Madrid acompanyat del secretari general, Oriol Amorós i March, ha explicat que Catalunya ha votat en contra dels canvis que planteja l’Estat en aquest àmbit, “malgrat puguem compartir el fons, les millores proposades perpetuen una situació financera insostenible i suposen una invasió competencial”.
Campuzano ha explicat que les reformes que l’Estat espanyol vol aplicar en l’atenció a la dependència suposaran un impacte greu en la viabilitat del sistema. En aquest sentit, ha denunciat que “Catalunya pateix un infrafinançament crònic i el creixement dels recursos que necessitarem els propers anys per atendre l’envelliment de la població no es poden sostenir amb el model actual”. El conseller ha recordat que dels 18.000 milions d’euros invertits en dependència a Catalunya, 3.000 milions són copagament dels ciutadans, 3.000 milions aportacions de l’Estat i 12.000 milions a càrrec de la Generalitat i ha explicat que Espanya destina només el 0,9% del PIB a la dependència, mentre que d’altres països europeus hi dediquen entre el 2 i el 4%.
Segons Campuzano, “s’està discutint un decret del Govern de l’Estat en l’àmbit de la dependència en què es plantegen millores, però que no dona resposta a un problema endèmic”. És per això que el titular de Drets Socials ha reclamat obrir un debat al conjunt de l’Estat per fer sostenible el sistema, “un debat que abordi qüestions tan necessàries com la reducció de les llistes d’espera, l’adequació dels serveis i els suports que reben les persones en situació de dependència, la millora de les condicions laborals de les treballadores o la reforma que el sistema necessita per orientar-lo més cap a la vida independent”. “Catalunya vol afrontar aquests reptes, però això no serà possible mentre l’Estat segueixi envaint competències i sense prendre compromís en el finançament”, ha reblat.