Esport

sge

El Govern aposta per un "esport per a tothom, sense limitacions" per motius d'orientació sexual o de gènere

query_builder   21 desembre 2022 19:50

event_note Nota de premsa

El Govern aposta per un "esport per a tothom, sense limitacions" per motius d'orientació sexual o de gènere

  1. En una jornada organitzada per l’executiu català, persones expertes i entitats exposen eines i experiències d’èxit per avançar en la plena inclusió del col·lectiu LGTBI en el món de l’esport

El director del Consell Català de l'Esport (CCE), Aleix Villatoro, i el director general de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa, han presidit avui la jornada formativa “La diversitat sexual i de gènere a l’esport: obrim la mirada”, organitzada pel Govern. Una activitat, en què persones expertes i entitats han reflexionat sobre la realitat de les persones LGBTI en l’esport i han presentat experiències d’èxit a Catalunya que ajuden a avançar en la plena inclusió del col·lectiu en aquest àmbit.

Esportcat i la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ han impulsat la jornada, que ha tingut lloc al Museu i Centre d'Estudis de l'Esport Doctor Melcior Colet de Barcelona, amb la voluntat de formar, sensibilitzar i obrir la mirada dels i les professionals del camp de l’activitat física i l’esport i persones vinculades en relació amb els drets i deures de les persones LGBTI, d’acord amb la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

La jornada ha començat amb la intervenció d’Aleix Villatoro, que ha apel·lat a “ampliar la mirada a tota la feina que ja està fent el sector esportiu, i amb èxit” per tal de garantir els drets del col·lectiu LGTBI+ en el món de l’esport. “Ens trobem en un moment de transformació, que avança ràpidament i cal que adaptem la mirada a aquesta realitat”, ha afegit, a la vegada que defensava “l’esport per a tothom, sense limitacions per a ningú” ni discriminacions. “Tenim un deure col·lectiu, però ens trobem en el bon camí i des del Govern acompanyem l’expertesa de clubs, federacions i el món acadèmic en una tasca que conjuntament estem assolint amb èxit”, ha conclòs.

A continuació, Xavier Florensa ha celebrat la feina conjunta entre el Departament d’Igualtat i Feminismes i Esportcat (del Departament de la Presidència) en aquest àmbit i ha recordat que “queda feina per fer en el món de l’esport, un espai on sovint es donen mostres de LGTBlfòbia”. Florensa ha explicat que l’executiu està desplegant la Llei 11/2014 per garantir “la lliure participació de persones LGTBI en les competicions i fer de les instal·lacions esportives un espai segur” i ha lamentat els estereotips presents actualment que dificulten la plenitud de drets en aquest àmbit. “Cal garantir la diversitat de gènere en l’esport, un àmbit que difon valors com el treball en equip i la companyonia”, ha afegit.

A l’activitat, hi han assistit representants de federacions, consells esportius, universitats, clubs, escoles, entitats del sector LGBTI+, ajuntaments i consells comarcals, entre d’altres.

La primera ponència ha anat a càrrec de Lluïsa Jiménez, responsable de l’Àrea de planificació i desplegament territorial de la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Govern, que ha posat en context els processos de construcció social del gènere i els estereotips que hi estan relacionats, i ha exposat protocols d´intervenció, eines i recomanacions pel bon tracte i no discriminació per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere en l’esport.

D’altra banda, i en la segona part de l’activitat, les persones assistents han conegut també bones pràctiques inclusives presentades per entitats i persones expertes. Per part de l’INEFC, i com a membre del seu grup de recerca GISEAFE, ha intervingut la doctora Anna Vilanova, que ha detallat les accions de recerca i formació que l’organisme porta a terme en aquest àmbit, que permeten “transferir els coneixements” a la societat. A continuació, Marta Puiggarí, cap del departament de competició de la Federació Catalana de Futbol, ha exposat les campanyes de l’entitat per sensibilitzar el món del futbol sobre el respecte, el joc net i contra l’homofòbia, mentre que Cristina Clota, vocal de la Federació Catalana de Patinatge, ha presentat els objectius i les actuacions desplegades per la Comissió d'Atenció a la Diversitat, Igualtat i Perspectiva de Gènere de la federació per garantir la diversitat de gènere en les disciplines de roda petita que regula.

Així mateix, el Consell de l’Esport Escolar de Barcelona, a través del seu director de projectes, Víctor Garcia, ha exposat exemples d’algunes problemàtiques sorgides en l’emissió de llicències d’infants en les competicions que organitzen; el Club Esportiu Panteres Grogues -el primer club LGTBIQ+ fundat a l’Estat-, mitjançant el seu president, Joan Miró, ha explicat l’aposta per oferir un espai segur per a la pràctica esportiva a persones amb independència de la orientació sexual, identitat o expressió de gènere. Finalment, el Club Natació Terrassa, amb la intervenció de la presidenta de la Comissió de Protecció als Infants de l’entitat, Nuria Gómez, ha parlat de les bones pràctiques dutes a terme per l’entitat, com la resolució del cas del waterpolista Victor Gutiérrez, els canvis en el règim d’ús dels vestidors per adaptar-lo a la diversitat sexual i de gènere o les recomanacions per al personal que treballa amb infants víctimes de qualsevol violència.

En la part final de la jornada, Blanca Nualart, responsable en matèria de gènere del Consell Català de l'Esport, ha repassat les actuacions impulsades per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física per afavorir i garantir la diversitat sexual i de gènere a l’esport (campanyes, ajuts econòmics, jornades de formació, projectes d’investigació, etc.), mentre que ha tancat la sessió Oriol Marcé, subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures del Consell Català de l’Esport.

La jornada ha comptat amb prop de 200 persones inscrites, sumant les que ho han fet de manera presencial i virtual, i s’ha pogut seguir pel canal de Youtube d’Esportcat, on quedarà penjada.

2  

Imatges

Fotografia de les autoritats i ponents de la jornada (Autor: Albert Canalejo)

Fotografia de les autoritats i ponents de la jornada (Autor: Albert Canalejo) 969993

Fotografia de la jornada (Autor: Albert Canalejo)

Fotografia de la jornada (Autor: Albert Canalejo) 951646

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia