Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues

Es constitueix la Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues

query_builder   22 desembre 2022 12:19

event_note Nota de premsa

Es constitueix la Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues

  1. Formen part de la Taula la Generalitat, els ajuntaments i el Consell Comarcal de les Garrigues, i també la Diputació de Lleida, entitats i sindicats agraris, entre d’altres
  2. En aquesta primera reunió s’han presentat dos informes tècnics elaborats pel Departament i el CSIC


Constitució de la Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues{"name":"2022/12/22/12/17/78db9774-6285-4e65-9e46-c58386491512.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":150181}

Aquest dijous s’ha constituït la Taula de la Qualitat de l’Aire de les Garrigues, un espai territorial amb funcions informatives, consultives i de col·laboració amb els departaments d’Acció Climàtica i de Salut en l’anàlisi de la qualitat de l’aire i els aspectes que se’n derivin.

La Taula, que en aquesta primera reunió ha estat presidida per la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, està constituïda per representats del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Departament de Salut, així com l’Agència de Residus de Catalunya, la Delegació del Govern de la Generalitat a Lleida i els ajuntaments de l’Albagés, l’Albi, Arbeca, Bellaguarda, les Borges Blanques, Bovera, Castelldans, Cervià de les Garrigues, el Cogul, l’Espluga Calva, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Juneda, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Puiggròs, el Soleràs, Tarrés, els Torms, el Vilosell, Vinaixa, Torregrossa i Miralcamp. També en formen part el Consell Comarcal de les Garrigues, la Diputació de Lleida, els sindicats agraris Unió de Pagesos i JARC, PIMEC, la Universitat de Lleida, IPCENA i les associacions La Banqueta i Fem Llavor.

En l’acte de constitució, la secretària d’Acció Climàtica ha destacat que amb la creació de la Taula es dona resposta a una demanda del territori i es fa un pas endavant en l’avaluació de la qualitat de l’aire mitjançant el diàleg i la transparència per tal de consensuar mesures per a la seva millora. “És molt important que tothom conegui l’aire que està respirant i, per tant, el que nosaltres volem fer és una gestió transparent; per això, totes les dades que treballem a través d’aquesta Taula de la Qualitat de l’Aire que avui constituïm les farem evidents a tota la població perquè en tinguin tota la informació”, ha declarat Barnadas.


Presentació d’estudis

En aquesta primera reunió de la Taula de la Qualitat de l’Aire s’han presentat dos informes tècnics d’avaluació de la situació. El primer ha estat elaborat per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament i fa una avaluació de la qualitat de l’aire a Juneda entre finals de l’any passat i principis d’aquest. El segon informe ha estat realitzat per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC i estudia la caracterització del material particulat atmosfèric a Juneda, per tal d’identificar la corresponent font d’emissió.

En el cas de l’estudi elaborat pel Departament, es basa en la campanya de mesurament específica que es va realitzar a la zona entre el 30 de novembre de 2021 i el 9 de febrer de 2022. Llavors es va emprar una unitat mòbil per avaluar els contaminants atmosfèrics següents: diòxid de sofre (SO2), sulfur d’hidrogen (H2S), diòxid de nitrogen (NO2), monòxid de carboni (CO), ozó (O3), benzè (C6H6), partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 μm (PM10), metalls pesants i hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP).

L’estudi de l’avaluació de la qualitat de l’aire conclou que els nivells d’aquests contaminants mesurats durant el període de la campanya no han superat els valors de referència legislats. Només en el cas de les partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) s’ha superat el valor límit diari, però la mitjana del període no ha superat el valor límit anual.

L’altre estudi que s’ha presentat durant la reunió de la Taula ha estat l’elaborat per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a petició del Departament. Es tracta d’un informe tècnic per a la caracterització del material particulat atmosfèric a Juneda. Per això, es van mostrejar els filtres de l’estació del Pla de Molí de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya.

L’estudi conclou que els components majoritaris de les partícules PM10 són la matèria orgànica i mineral. També s’hi detecten concentracions relativament elevades de sulfat i nitrat.

Així mateix, també es destaca les relativament elevades concentracions de fosfat mesurades, que es poden atribuir als fertilitzants habituals de les zones agrícoles i a emissions de la indústria on es processen vegetals que acumulen aquest compost quan s’utilitza com a fertilitzant.

En tot cas, són valors que entren dins la normalitat d’una zona agrícola de secà com és el territori de les Garrigues.

1  

Imatges

Una imatge de la constitució de la Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues

Una imatge de la constitució de la Taula de la Qualitat de l'Aire de les Garrigues 150181

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia