El Parlament aprova la Llei de millora urbana, ambiental i social dels barris i viles, que substitueix i actualitza l’antiga Llei de barris del 2004 per lluitar contra la desigualtat social i fer front a la crisi ambiental

  1. L’objectiu del text és la creació d’un Fons econòmic que permeti obrir convocatòries anuals d’ajuts als projectes que presentin els ajuntaments per impulsar transformacions físiques, de transició ecològica i accions sociocomunitàries als barris
  2. El Govern crearà l’Oficina tècnica de barris i viles per donar suport als municipis en la redacció dels projectes, executables a partir de l’any 2024, i les bases de la primera convocatòria es publicaran durant 2023
foto{"name":"2022/12/22/15/42/9c157065-a11c-46f1-b845-479a3aa30cd3.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":51720}


El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la Llei de millora urbana, ambiental i social dels barris i viles, que substitueix i actualitza l’antiga Llei de barris del 2004, amb l’objectiu de millorar les condicions de vida de la població de les àrees amb alta vulnerabilitat social, dèficits urbanístics, manca d’equipaments i serveis, dificultats d’accessibilitat, riscos ambientals i greus exposicions als efectes de l’emergència climàtica. Tot, amb la voluntat d’evitar el risc de fractura social i també de fer front a la crisi ambiental.

El conseller de Territori, juli Fernàndez i Olivares, ha assegurat que “treballem per la cohesió i l’equilibri territorial, volem actuar als barris més desfavorits d’arreu del país” i ha posat en valor que la Llei “és una eina valuosa per la transformació social i verda”.

Així, la Llei crearà un Fons econòmic que es dotarà amb els pressupostos de la Generalitat i amb finançament procedent de l’Estat o de la Unió Europea. El Fons permetrà obrir convocatòries anuals de subvencions dirigides als ajuntaments que presentin projectes d’intervenció.

L’objectiu és aprovar les bases de la primera convocatòria durant l’any 2023 i destinar 2 milions d’euros a crear l’Oficina Tècnica de Barris i Viles per, entre d’altres, donar suport als municipis en la redacció dels projectes, executables a partir de l’any 2024.

Així, els ajuntaments hauran de presentar projectes que incorporin actuacions en cadascun d’aquests àmbits:

  1. Transformacions físiques. Actuacions en l’àmbit de l’urbanisme, espai públic, equipaments, intervencions a l’interior dels habitatges i en les zones comunes, accessibilitat, eficiència energètica o millora de l’habitabilitat.
  2. Transició ecològica. Ampliació del verd urbà, adaptació de l’espai urbà al canvi climàtic, mobilitat sostenible, sobirania alimentària, economia circular, cicle de l’aigua i dels residus.
  3. Acció sociocomunitària. Promoció de l’equitat de gènere, millora de la salut individual i comunitària, atenció a la infància, joventut i gent gran, polítiques de no-discriminació o accions per incrementar l’ocupació de qualitat i diversificar el teixit productiu local.

Els projectes escollits en cada convocatòria seran subvencionats com a mínim en un 50% del seu pressupost a càrrec del Fons i com a màxim en un 75%, tot i que excepcionalment es podrà arribar al 90%. S’hauran d’executar en un màxim de 5 anys, ampliable a 8 anys amb condicions.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 240192