Salut

El conseller de Salut, durant la reunió amb representants de les patronals i dels sindicats CCOO, la UGT i SATSE

Acord històric per millorar les condicions laborals dels treballadors adscrits al conveni SISCAT

query_builder   23 desembre 2022 16:00

event_note Nota de premsa

Acord històric per millorar les condicions laborals dels treballadors adscrits al conveni SISCAT

  1. Les patronals i els sindicats CCOO, la UGT i SATSE han firmat el III Conveni laboral del SISCAT que restitueix i millora les condicions laborals dels professionals
  2. El conseller Balcells destaca que “Salut ha fet possible l’acord amb la injecció de 460 MEUR el 2023 per millorar les condicions laborals dels treballadors”
El conseller de Salut, durant la reunió amb representants de les patronals i dels sindicats CCOO, la UGT i SATSE{"name":"2022/12/23/17/21/a889a2ae-f025-45c6-8f13-fa61de5d6790.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":161000}

Les associacions empresarials Unió Catalana d’Hospitals (La Unió); el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS), i l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), i 13 dels 15 delegats sindicals de Comissions Obreres (CCOO), Unió General de Treballadors (UGT) i el Sindicat d'infermeria (SATSE) han signat aquest matí un preacord històric per restituir i millorar les condicions laborals dels treballadors del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). Es tracta del III Conveni laboral del SISCAT pels pròxims dos anys. L’acord beneficiarà uns 70.000 professionals del sistema.

En una atenció als mitjans de comunicació, el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, s’ha mostrat satisfet per la rúbrica d’aquest preacord, que ha qualificat d’”històric”, i ha avançat que “el Departament de Salut l’ha fet possible amb una injecció de 460 M€ suplementaris durant el 2023 per millorar les condicions laborals dels treballadors”.

Entre les mesures principals, Balcells ha destacat que l’increment retributiu dels treballadors públics s’aplicarà als treballadors públics de la sanitat concertada. Serà un augment del 3,5% aquest 2022 i del 2,5%, -que pot arribar a ser del 3,5%, el 2023. “Els treballadors públics han de tenir la mateixa consideració siguin funcionaris o personal contractat”, ha afirmat el conseller.

Un altre element que inclou el preacord és que es reverteixen les retallades del 2010. A més, en la seva intervenció, també ha ressaltat la millora de la retribució de la direcció per objectius (DPO). El conseller ha explicat que s’equiparen a les de l’Institut Català de la Salut (ICS): “És una aclucada d’ulls a l’harmonització dels convenis per a totes les categories”. La millora de les DPO es desvincula de l’equilibri econòmic de l’entitat i queda lligat a l’assoliment dels objectius dels professionals.

Pel que fa a infermeria, Manel Balcells ha explicat que el preacord incorpora un canvi de la categoria professional del grup 2 al 4 de tot el col·lectiu. Es considera Grau Superior i, per tant, se’ls equipa a la carrera d’Infermeria que és de 4 anys. “Som el primer territori de tot l’Estat en fer això. És de justícia històrica, calia fer-ho” ha afirmat el conseller que ha assenyalat que aquest reconeixement, que serà estructural i quedarà incorporat al sou base, suposarà un increment total de 2.400 euros: 1.200€ més per persona l’any 2023 i 1.200€ més l’any 2024.

El preacord també inclou una millora de les DPO d’un 25% pel 2023 en les categories professionals dels grups 3, 6 i 7 que corresponen a administratius, zeladors i tècnics en cures d’auxiliar d’infermeria (TCAIs), entre d’altres. A més, s’incorpora la carrera professional del quart nivell.

Un altre punt important és que s’incrementa el plus de festius i de cap de setmana. L’augment és d’entre un 5% i un 25% en funció dels dies. I pel que fa a les guàrdies, el preu actual de l’hora de guàrdia s’incrementa un 25% per conveni a tot el sistema.

Després d’aquesta aprovació, el pas següent és la celebració d’un Consell de Direcció Extraordinari del Servei Català de la Salut (CatSalut), que es farà el 28 de desembre, per aprovar aquest nou conveni.

Mesures destacades

En detall, les mesures principals que s’han acordat són les següents:

  1. Equiparació salarial amb l’Estat:
  2. L’increment retributiu dels treballadors públics s’aplicarà als treballadors públics de la sanitat concertada.
  3. Serà un augment del 2,5% que pot arribar a ser del 3,5% el 2023.
  4. Direcció Per Objectius (DPO):
  5. La retribució per DPO es desvincula de l’equilibri econòmic de l’entitat i queda lligat a l’assoliment dels objectius dels professionals.
  6. Les DPO s’equiparen a les de l’Institut Català de la Salut (ICS).
  7. Suposarà pels metges i metgesses un increment net anual de 2.400 euros.
  8. Es reverteixen les retallades del 2010:
  9. Es retorna les retallades del 5%.
  10. La mesura afecta 18 empreses públiques i consorcis (EPIC).
  11. Milloren les condicions laborals. Les mesures més destacades són les següents:
  12. S’incrementa el preu de la guàrdia dels metges i metgesses i d’altres facultatius. El preu actual de l’hora de guàrdia augmenta un 25% per conveni a tot el sistema.
  13. S’incrementa el plus de festius i de cap de setmana. L’augment és d’entre un 5% i un 25% en funció dels dies.
  14. Augmenta també el salari anual dels infermers i infermeres:
  15. El preacord incorpora un canvi de la categoria professional del grup 2 al 4 de tot el col·lectiu: es considera Grau Superior. Catalunya és el primer territori de tot l’Estat en fer-ho. Aquest reconeixement serà estructural i quedarà incorporat al sou base. Suposarà un increment total de 2.400 euros: 1.200€ més per persona l’any 2023 i 1.200€ més l’any 2024.
  16. El preacord també inclou una millora de les DPO d’un 25% pel 2023 en les categories professionals dels grups 3, 6 i 7 que corresponen a administratius, zeladors i tècnics en cures d’auxiliar d’infermeria (TCAIs), entre d’altres. A més, s’incorpora la carrera professional del quart nivell.

Podeu recuperar l'atenció als mitjans de comunicació a través del següent enllaç de YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=CWbM4cmbzy8

2  

Imatges

El conseller durant l'atenció als mitjans de comunicació a la seu del Departament de Salut.

El conseller durant l'atenció als mitjans de comunicació a la seu del Departament de Salut. 158320

El conseller de Salut, durant la reunió amb representants de les patronals i dels sindicats CCOO, la UGT i SATSE

El conseller de Salut, durant la reunió amb representants de les patronals i dels sindicats CCOO, la UGT i SATSE 161000

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia