Cultura

foto

Finalitza la restauració del Mosaic dels Peixos, una peça clau del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

query_builder   27 desembre 2022 16:00

event_note Nota de premsa

Finalitza la restauració del Mosaic dels Peixos, una peça clau del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

  1. El procés de conservació-restauració s’ha realitzat in situ al museu per les grans dimensions d’aquesta peça, que data d’inicis del s. III dC  
  2. L’actuació ha comptat amb una inversió de 77.319 euros
Foto{"name":"2022/12/27/13/39/0c428bba-3c9c-4600-b016-f4377717ba3a.jpg","author":"DG Patrimoni","type":"0","location":"0","weight":1283154}

Aquest mes de desembre ha finalitzat el procés de conservació-restauració del Mosaic dels Peixos, una de les peces claus de la col·lecció del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), tant per les seves dimensions –té una superfície de 28 m2– com pels motius que representa, un catàleg de 47 espècies marines del mar Mediterrani.

El projecte es va iniciar l’any 2018, en el marc del nou projecte de renovació del museu, moment en el qual es va decidir endegar el procés de conservació-restauració del mosaic que formarà part de la nova museografia.

La primera fase d’estudi i anàlisi es va coordinar entre el MNAT i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), i va consistir en determinar les causes de degradació del mosaic, establir un diagnòstic i proposar les bases de les futures actuacions sobre aquest.

La segona fase de conservació–restauració es va iniciar el setembre d’enguany, i ha finalitzat aquest mes de desembre. 

El projecte, que ha comptat amb una inversió de 77.319 euros, ha anat a càrrec del CRBMC i ha estat executat per l’empresa ÀBAC, conservació i restauració SL. 

Les obres de restauració s’han realitzat in situ al Museu Arqueològic de Tarragona, a causa de les grans dimensions de la peça i dels riscos que implicaria el seu desplaçament.

La finalitat de la intervenció ha estat aturar els processos de degradació i assegurar la futura preservació del mosaic, així com millorar la seva presentació, d’acord amb els criteris de conservació-restauració més actuals.

Entre les tasques efectuades destaquen l’eliminació de les reintegracions de guix dutes a terme als anys 60, la neteja química per eliminar els dipòsits superficials --la capa de cola que li atorgava un to groguenc al conjunt--, així com reintegracions pictòriques, el tractament dels elements de suport metàl·lics, la consolidació de materials, el rejuntat de la catifa tessel·lar a través de l’abeurada i la reintegració de les llacunes mitjançant morters de colors neutres. 

Així mateix, s’ha realitzat una gran tasca en l’estudi material del mosaic. S’han fet proves analítiques dels materials lítics per conèixer l’origen dels materials, dels morters, dels pigments i d’aglutinants, així com de les diverses patologies que patia. 

Tot el procés s’ha documentat a través d’un reportatge fotogràfic i en vídeo, així com de la digitalització en 3D del mosaic, i en l’àmbit de la comunicació s’està enregistrant una sèrie de vídeos per al públic general amb l’objectiu de donar a conèixer com s’ha realitzat el procés de conservació-restauració. El Mosaic dels Peixos restarà protegit fins a la inauguració del nou Museu.

El Mosaic dels Peixos

El Mosaic dels Peixos fou descobert els anys 50 a la vil·la romana de Cal·lípolis (Vila-seca) i fou traslladat al Museu Arqueològic de Tarragona, que estava a punt d’inaugurar-se el 1960. Com que no es disposava d’un espai adequat a les seves dimensions (mesura 625 x 450 cm) es va ubicar a la caixa d’escales de la planta superior, com si es tractés d’un quadre, la qual cosa afavoreix poder gaudir-lo sense interferències de perspectiva.

El mosaic, realitzat en opus tessellatum, pertany al tipus de composició unitària pròpia del mosaic africà, en el qual l’escena ocupa tot el camp musiu, enfront de la tendència de tradició hel·lenística de realitzar petites composicions independents (emblemata), delimitades per una decoració geomètrica.

El camp del mosaic està decorat amb 47 representacions de fauna marina mediterrània, generalment peixos, però també crustacis, cefalòpodes i mamífers, que han pogut ser identificats.

4  

Imatges

Detall del mosaic abans de la intervenció

Detall del mosaic abans de la intervenció 496991

Detall del mosaic després de la intervenció

Detall del mosaic després de la intervenció 275047

Detall del mosaic finalitzat

Detall del mosaic finalitzat 592969

Procés de la restauració

Procés de la restauració 1732390

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia