Territori

TES

Territori recupera la gestió de l'Eix Transversal (C-25)

query_builder   1 gener 2023 10:20

event_note Nota de premsa

Territori recupera la gestió de l'Eix Transversal (C-25)

  1. El Govern destina una partida de 62 MEUR a la conservació i manteniment de l’autovia entre Cervera i Caldes de Malavella durant 4 anys
  2. Amb fins a 153 quilòmetres de longitud, és clau per a la mobilitat i el desenvolupament econòmic de Catalunya


TES{"name":"2022/12/31/19/25/0a4a3107-a071-488c-b2c7-c081809fd7bf.jpg","author":"TES","type":"0","location":"0","weight":500766}

El Departament de Territori ha assumit el manteniment de l’Eix Transversal (C-25), un cop el Govern n’ha recuperat la gestió directa, en una operació que suposarà un estalvi net per a les finances catalanes de 781,5 milions d’euros fins al 2040. L’Eix Transversal, que discorre des de Cervera a Caldes de Malavella, té una longitud de 153 quilòmetres i uneix fins a 35 municipis. Així, vertebra les comunicacions entre la plana de Lleida, les comarques centrals i la demarcació de Girona, sense passar per la corona metropolitana de Barcelona.

D’aquesta manera, és una infraestructura clau per a la mobilitat i el desenvolupament econòmic de Catalunya. Actualment, la C-25 registra un trànsit diari d’uns 16.000 vehicles de mitjana, amb un percentatge del 23% de vehicles pesants; en alguns trams, es registren fins a 22.000 vehicles diaris i un percentatge del 32% de pesants. El Govern ha previst una partida de 62 MEUR en quatre anys per a la gestió i manteniment de l’Eix Transversal.

El manteniment de l’Eix Transversal presenta certa complexitat; si se sumen les dues calçades de l’autovia, els ramals de connexió i enllaços i un tram de la C-25z, abasta prop de 430 quilòmetres. A més, al llarg del seu traçat, compta amb nombrosos viaductes i diversos túnels –amb 5,5 quilòmetres de túnels de més de 500 metres de longitud que es telecomanden des d’un centre de control ubicat a Gurb.

Les operacions que el Departament de Territori tornarà a assumir, un cop extingida la concessió, corresponen principalment a:

  1. Les tasques programades per a garantir a les persones usuàries unes correctes condicions d’utilització i de seguretat de la via: l’explotació i el manteniment dels túnels i de les seves instal·lacions associades, el manteniment dels paviments de les carreteres, els drenatges, els tractaments vegetals i les neteges; el manteniment dels talussos; l’abalisament i el manteniment de la senyalització i barreres de seguretat; la conservació dels ponts, viaductes i altres estructures.
  2. Les operacions al Centre de Control de Gurb.
  3. Els treballs de vigilància i ajuda a la vialitat: el seguiment de l’estat de la infraestructura; l’atenció a situacions d’urgències, accidents i incidències; o la vialitat hivernal (neteja de neu i gel).

La Generalitat va completar la posada en servei de l’Eix Transversal l’any 1997. L’any 2007 es va formalitzar el contracte de concessió d’obra pública que incloïa la construcció del desdoblament de la carretera i la seva explotació i gestió fins al 2040. Fa 10 anys, el gener de 2013, va finalitzar-ne el desdoblament.

Tanmateix, el contracte de concessió signat entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya i la societat concessionària Cedinsa Eix Transversal preveu un dret d’opció de resolució anticipada en determinats moments temporals (any 10, 15 i 20) i previ pagament d’un preu de reversió (segons la valoració econòmica ofertada per la pròpia concessionària). En aquest sentit, l’Administració ha pogut exercir aquest dret durant l’any 2022 (any natural en què es produeix el 15è de la concessió) donant compliment així al contracte signat entre les parts.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia