La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha visitat avui, 3 de setembre, les noves instal·lacions del Servei de Mediació Ciutadana de Mataró, acompanyada de l’alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron, i el degà del Col·legi d’Advocats, Josep Masó. El passat mes de juny, el Departament de Justícia va signar un conveni amb l’Ajuntament i el Col·legi d’Advocats per impulsar la mediació en aquesta ciutat i posar en marxa el Servei d’Informació sobre Mediació (SIM) en el marc del Servei de Mediació Ciutadana de l’Ajuntament.
Des d’aquest nou Servei, s’informa els ciutadans de Mataró dels avantatges de la mediació com a eina de gestió i resolució de conflictes. Els casos que acompleixen els requisits es deriven al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya, que hi designa un expert mediador del seu partit judicial. El partit judicial de Mataró compta amb un  total de 55 persones mediadores, entre les quals hi ha professionals del mateix Servei de Mediació Ciutadana de l’Ajuntament i del Col·legi d’Advocats de Mataró.
 
El Departament de Justícia ja ha signat un total de 47 convenis amb diferents ajuntaments, consells comarcals i entitats d’arreu de Catalunya, amb l’objectiu d’impulsar la mediació i crear una xarxa que l’apropi al ciutadà.  
 
Llei de mediació en l’àmbit del dret privat

La Llei de mediació en l’àmbit del dret privat, aprovada pel Parlament de Catalunya el 22 de juliol de 2009, diversifica els àmbits d’aplicació d'aquesta metodologia per a la gestió i resolució de conflictes. La Llei, que amplia els supòsits de mediació familiar, introdueix la mediació civil per gestionar els conflictes sorgits de la convivència ciutadana i social i d’altres de caràcter privat en els quals les parts hagin de mantenir relacions en el futur, com ara:
 
 -Els conflictes relacionals sorgits dins l’àmbit de les associacions i fundacions.
- Els conflictes entre veïns d’una mateixa comunitat de propietaris o d’una urbanització.
- Les diferències greus en l’àmbit de la convivència ciutadana o social, per evitar litigis davant dels jutjats.
- Els conflictes derivats d’una diferent interpretació de la realitat deguda a la coexistència de les diverses cultures presents a Catalunya.
 
Pel que fa a la mediació familiar, s’incorporen nous camps d’actuació com ara:
 
- Els conflictes intergeneracionals relatius a la comunicació i a la relació entre progenitors i descendents, avis i néts i altres persones properes a l’àmbit familiar.
- Les situacions de conflicte que puguin sorgir entre la persona adoptada i la seva família biològica o entre els pares biològics i els adoptants, com a conseqüència d’haver-se exercitat el dret a conèixer les dades biològiques.
- Els conflictes familiars entre persones de diferent nacionalitat o de la mateixa, però diferents a l’espanyola, i residents a l’Estat espanyol.
- Les qüestions derivades de la successió d’una persona, incloent-hi els conflictes entre els possibles hereus o hereves.
- Els aspectes estrictament convivencials en els acolliments de les persones grans i les possibles controvèrsies que pugui generar l’elecció del seu tutor o el règim de visites de persones incapacitades i les qüestions econòmiques derivades de la tutela.
- Els conflictes en la relació entre persones en el si de l’empresa familiar.
 
Dades 2010 del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya
 
A dia d’avui, el Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya ha obert un total de 2.269 expedients de mediació, dels quals 883 hi han arribat per derivació judicial, i han donat lloc a 1.834 sol·licituds de mediació signades.
 
Les mediacions treballades aquest any són 986, de les quals 687 ja s'han finalitzat i 299  s’estan fent.