Protecció Civil

#cavalcadasegura

Consells de Protecció Civil de la Generalitat per a una cavalcada de Reis segura

query_builder   3 gener 2023 10:48

event_note Nota de premsa

Consells de Protecció Civil de la Generalitat per a una cavalcada de Reis segura

  1. Des del twitter @emergenciescat amb l’etiqueta #cavalcadasegura, Protecció Civil de la Generalitat informa dels principals consells i possibles incidències
  2. El principal risc és en el pas de les carrosses: cal mantenir-se a distància, no baixar a la via a collir caramels i no creuar el carrer.
  3. També cal evitar enfilar-se a reixes, contenidors o altres punts elevats pel risc de caiguda.
  4. Vigileu els infants en tot moment i feu que portin anotades les dades de contacte per si es perden.
  5. En cas d’incidència, actueu amb calma i seguiu les indicacions del personal de seguretat

Per gaudir d’una cavalcada de Reis segura, Protecció Civil de la Generalitat recorda a la ciutadania i també als ajuntaments que cal prendre certes mesures bàsiques d’autoprotecció per minimitzar-ne els riscos.

Cal insistir en les recomanacions per al públic, especialment els adults que vagin amb infants. El principal risc de la cavalcada és durant el pas de les carrosses i també els accidents per enfilar-vos sobre algun objecte com ara contenidors, semàfors,... Cal actuar sempre amb sentit comú, seguint les instruccions de l’organització, i no posar-vos en risc ni exposar els menors a un possible accident. En cas d’incident o emergència, cal actuar amb calma i no crida, córrer o empènyer per evitar agreujar la situació.

A més, Protecció Civil de la Generalitat ha proporcionat els darrers 9 anys 470.000 polseres identificatives (entre les 320.000 polseres de vinil des del 2014 i les 150.000 polseres de paper des del 2017) als ajuntaments i les Associacions de Voluntariat de Protecció Civil amb l’objectiu que la mainada la porti durant la cavalcada, o en els actes amb gran concentració de persones, i així evitar que es perdi. La polsera de Protecció Civil permet anotar el nom de l’infant i un telèfon de contacte de la persona responsable en cas que es perdi. Gràcies a aquesta polsera, si el menor o la menor es perd i no sap o no recorda el telèfon de la persona responsable que l’acompanya, el personal de seguretat o qualsevol persona que trobi pot trucar al telèfon que hi ha anotat a la polsera i així facilitar/agilitzar el retrobament de l’infant i l’adult.


Consells per al públic:

Abans de la cavalcada

Presta atenció a les informacions oficials sobre l’esdeveniment, el recorregut i les condicions meteorològiques

Porta calçat que et protegeixi bé els peus per evitar lesions. Si el fred és intens recorda portar barret i utilitzar bufanda o mocador. Porta roba còmoda i adequada a la meteorologia per evitar problemes amb el pas de les hores.

Si vas en grup, acordeu un punt de trobada fora de la zona on s’acumuli el públic per reunir-vos-hi si us separeu o us perdeu.

Anota al braç dels infants un nom i un telèfon de contacte per si es perden o posa’ls una polsera o targeta visible amb aquesta informació.


Durant la cavalcada

No pugis a baranes, reixes, contenidors o altres llocs elevats.

Queda’t sempre darrera les tanques o senyalització de seguretat del pas de carrosses.

No t’acostis mai a les carrosses ni intentis pujar-hi.

No travessis el carrer mentre passa la cavalcada.

Si llancen caramels, no baixis a recollir-los a la calçada mentre passen carruatges.

No creuis pel mig de les carrosses ni t’acostis quan estiguin aturades o fent càrrega de combustible.

No llencis caramels contra ningú, ni al personal de seguretat, a les persones de les carrosses ni a la gent que està mirant la cavalcada.

Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat.


Compte amb la mainada

Si aneu amb infants, porta’ls de la mà. Explica’ls-hi quins són els riscos, què no poden fer i com han d’actuar si es perden.

No deixis que els menors pugin a cap objecte per veure millor la cavalcada: és preferible que els pugeu a coll si cal.

Si trobes un menor perdut acompanya’l immediatament a la policia o als equips de seguretat.

Porta la documentació a sobre. En el cas dels infants, gent gran i persones amb discapacitat psíquica prepara una fitxa o polsera amb les seves dades i un telèfon de contacte, i fes que la portin en un lloc visible per si es perden.


Els accessos al lloc de la celebració

No empenyis mai per accedir a una zona perquè pots provocar una caiguda o allau: si la zona on vols situar-te està saturada o molt plena busca un altre punt on quedar-te.

No t’aturis en els carrers d’accés al recorregut. Són vies de pas dels serveis d’emergència i d’evacuació.

Si tens la sensació d'estar atrapat o sense sortida possible, busca una ubicació alternativa on puguis localitzar una via d'evacuació. Mantingues la calma en tot moment.


En cas d’emergència

Mantingues la calma i presta atenció a les indicacions dels serveis d’emergència. Tingues molta cura dels infants i les persones amb discapacitat.

Dirigeix-te fora de l’acte pels llocs indicats o carrers més propers sense aturar-te. No tornis enrere en cap cas.

Evita cridar, córrer o empènyer les persones, perquè podries provocar situacions molt perilloses per la gran quantitat de persones concentrades.

En cas d’emergència, si truques al telèfon 112 des d'un telèfon mòbil i no et dóna senyal, pot ser que les línies estiguin saturades: busqueu un telèfon fix per fer la trucada.


Consells per a l’organització de rues i cavalcades:

En l'organització prèvia:

Retireu els obstacles de la via i preveieu els que puguin caure durant l’acte i bloquejar-la. Retireu també els contenidors de brossa que puguin representar un obstacle, un risc si s’encenen o si algú s’hi enfila.

Assegureu-vos que els assistents no puguin envair l’espai de pas de les carrosses (amb tanques, amb senyalització i amb informació).

Senyalitzeu els punts i vies d’evacuació perquè els assistents puguin identificar-los amb facilitat en cas d’emergència.

Preveieu les accions en el cas de menors perduts.

Disposeu de personal de seguretat al costat de cada carrossa per informar el conductor de qualsevol incidència i evitar que el públic s’apropia la carrossa.

Feu una revisió prèvia de tot el recorregut i assegureu-vos que l’ample i l’alçada de pas són suficients per a totes les carrosses que hi participen.


Trànsit i accessos:

Durant el recorregut cal assegurar que no hi hagi trànsit de vehicles i preveure la possible sortida des d’aparcaments privats.

Cal garantir que els carrers i les vies d’accés i d’evacuació a la zona de l’acte permeten l’accés dels serveis d’emergència i l’evacuació si fos necessària.


Possibles afectacions:

Tingueu en compte les previsions meteorològiques i adeqüeu l’acte.


Durant l’acte:

Si es llancen caramels des de les carrosses, eviteu que això provoqui riscos:

S’han de llançar el més lluny possible de la carrossa per evitar atropellaments en cas que caiguin al pas d’aquesta i algú pugui baixar a la via a recollir-los.

No s’han de llançar directament cap al públic per evitar impactes al cap o a la cara.

Cal evitar llançar caramels als trams de recorregut on l’espai sigui molt reduït i l’alta concentració de persones pugui generar riscos.


En cas d’emergència:

Aviseuimmediatamentelcapd’emergènciaoel112,siésnecessari.

Assegureu-vos d’aturar el pas de carrosses fins que es restableixi la normalitat.

Si disposeu de megafonia, doneu les indicacions i els consells d’autoprotecció a la població.

Trobareu tots els consells per a l’organització de cavalcades i com prevenir accidents en la preparació de les carrosses en aquest enllaç.

Durant els dies previs a les cavalcades dels Reis Mags, des de les xarxes socials de Protecció Civil de la Generalitat (Facebook, Twitter i Instagram @emergenciescat) es fa difusió dels principals consells amb l’etiqueta #cavalcadasegura, així com s’informarà de les possibles incidències de les cavalcades el mateix dia 5 de gener.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia