Empresa i Treball

El sector de l¿economia `silver¿ a Catalunya creix un 30% des d¿abans de la pandèmia

El sector de l'economia 'silver' a Catalunya creix un 30% des d'abans de la pandèmia

query_builder   11 gener 2023 10:30

event_note Nota de premsa

El sector de l'economia 'silver' a Catalunya creix un 30% des d'abans de la pandèmia

  1. Un estudi d’ACCIÓ identifica 700 empreses especialitzades en productes i serveis dirigits a les persones majors de 55 anys, que facturen prop del 4% del PIB català i ocupen més de 51.000 treballadors directament vinculats a aquesta àrea
  2. Més de la meitat d’aquestes companyies estan especialitzades en l’àmbit ‘silver’ específicament i es dediquen principalment als serveis assistencials (35%) i a la salut (28%)
  3. L’estudi també ha identificat 37 oportunitats concretes de negoci per a les empreses catalanes dedicades a l’economia ‘silver’ en 33 països d’arreu del món vinculades a tecnologies com la digital health, la bioenginyeria i la medicina regenerativa, i el big data i la intel·ligència artificial

Catalunya compta amb 700 empreses dedicades a l’economia silver, un sector que ha crescut un 29% des d’abans de la pandèmia (en comparació amb les xifres recollides l’any 2018, les darreres disponibles). És una de les principals conclusions d’un estudi d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- que radiografia aquest sector. L’economia silver engloba aquelles activitats empresarials que s’especialitzen en productes i serveis adreçats a les persones majors de 55 anys, així com les oportunitats d’innovació per donar resposta a les necessitats d’aquest segment de la població.

D’acord amb l’informe d’ACCIÓ, les empreses catalanes que treballen en l’àmbit de l’economia silver facturen 9.700 milions d’euros directament vinculats a aquest sector (un 27% del total del volum de negoci d’aquestes companyies), una xifra equivalent al voltant del 4% del PIB de Catalunya. D’aquesta manera, la facturació d’aquestes empreses vinculada a l’àmbit silver creix un 8,4% respecte a la registrada el 2017, un augment per sobre del de l’economia catalana en aquest període, malgrat la pandèmia. El document també conclou que aquestes empreses donen feina a més de 51.000 persones en l’àmbit silver, que representen el 45% del total de les plantilles globals d’aquestes empreses. Més del 12% de les empreses ocupen més de 250 persones en total.

Més de la meitat d’aquestes empreses (el 56%) estan especialitzades en l’àmbit silver específicament, és a dir, aquesta activitat suposa més del 50% de les seves vendes totals. Per segments d’activitat, els més rellevants són els serveis assistencials (residències i centres de dia; serveis de càtering, assistència domiciliària, etc) i la salut (serveis especialitzats, productes farmacèutics, tecnologies mèdiques, etc), ja que s’hi dediquen el 35% i el 28% de les empreses respectivament. Altres segments del negoci silver a Catalunya inclouen els productes i serveis centrats en l’envelliment actiu, i l’autonomia i la qualitat de vida.

El document també ha identificat 41 startups catalanes que elaboren productes o serveis dirigits a la gent gran. Les startups en gran manera s’especialitzen en l’aplicació de les noves tecnologies a l’àmbit silver, com és el cas de la digitalització (big data, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, etc), la nova economia digital (fintech o fotònica), la indústria avançada (robòtica i fabricació additiva) o les tecnologies mèdiques, per exemple. A banda d’empreses, l’ecosistema silver català també està format per centres tecnològics, universitats, associacions, clústers i entitats públiques.

Tendències demogràfiques que impacten el sector

El creixement de l’economia silver està estretament vinculat a l’envelliment de la població. En aquest sentit, actualment més de 1.000 milions de persones al món tenen més de 60 anys i es preveu que aquesta xifra creixi fins a més de 1.770 milions l’any 2040. És a dir, la gent gran passarà de representar el 13% del total de la població al 19%. A Catalunya, prop d’un terç de la població té més de 55 anys, i un 6% supera els 80, mentre que la taxa de dependència és del 29%, xifres que s’alineen amb les mitjanes europees i espanyoles.

A escala mundial, s’estima que l’Àsia concentrarà el gruix de l’envelliment de la població. Més de 900 milions de persones tindran més de 60 anys l’any 2030 al continent asiàtic i alhora, la seva capacitat de despesa es duplicarà, sobretot a la Xina (on creixerà un 35%) i a l’Índia (+16%). A Europa, en canvi, tot i el grau d’envelliment de la població, el creixement de la capacitat de despesa serà menor que a l’Àsia, però, tot i això, arribarà als 5,18 bilions de dòlars el 2030.

Oportunitats globals per a les empreses catalanes

L’estudi d’ACCIÓ també ha identificat 37 oportunitats concretes de negoci per a les empreses catalanes dedicades a l’economia silver en 33 països d’arreu del món. Més de la meitat d’aquestes oportunitats estan vinculades a tecnologies com la digital health, la bioenginyeria i la medicina regenerativa, i el big data i la intel·ligència artificial. Per sectors, es concentren en l’alimentació, la salut, els serveis assistencials, la cosmètica i la cura personal, les finances, el transport o els esports, entre d’altres.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat

Facebook @acciocat

Linkedin ACCIÓ

Youtube ACCIÓ


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia