Empresa i Treball

El conseller Torrent anuncia una línia d¿ajuts de 26,3 MEUR per millorar l¿eficiència energètica dels allotjaments turístics

El conseller Torrent anuncia una línia d'ajuts de 26,3 MEUR per millorar l'eficiència energètica dels allotjaments turístics

query_builder   12 gener 2023 12:20

event_note Nota de premsa

El conseller Torrent anuncia una línia d'ajuts de 26,3 MEUR per millorar l'eficiència energètica dels allotjaments turístics

  1. Aquests ajuts serviran per afavorir l’estalvi energètic, l’aprofitament de les energies renovables i la reducció de les emissions de diòxid de carboni
  2. Les actuacions subvencionades hauran d’aconseguir una reducció en el consum d’energia del 30% respecte a la situació inicial


El sector turístic català podrà millorar l’eficiència energètica dels seus allotjaments mitjançant una nova línia d’ajuts de 26.320.460 euros. Ho ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquest matí a l’hotel Barcelona Catedral.

Els ajuts serviran per rehabilitar edificis destinats a allotjament turístic com ara establiments hotelers i de turisme rural, càmpings i apartaments turístics construïts abans de l’1 de gener de 2007. L’import de la subvenció es complementarà amb la inversió privada corresponent a cada projecte, de manera que es calcula que la inversió total estimada superarà els 50 milions d’euros.

L’objectiu és afavorir l’estalvi energètic, l’aprofitament de les energies renovables i la reducció de les emissions de diòxid de carboni. Les sol·licituds per optar a aquests ajuts es podran demanar al Canal Empresa a partir del 17 de gener i seran ateses per ordre de presentació fins que s’esgoti el pressupost.

Segons el conseller, “amb aquestes inversions es pretén incrementar la competitivitat dels establiments, ja que són millores que ajuden a posicionar l’oferta”. “De fet, les dades ens diuen que 6 de cada 10 possibles visitants valoren que un establiment sigui ecofriendlyi, més del 30% pagaria més per allotjar-se en un espai d’aquestes característiques”, ha reblat Torrent.

En aquest sentit, el responsable d’Empresa i Treball ha afirmat que aquestes inversions “ajudaran a fer la transició cap a un model més responsable i sostenible i és imprescindible que ho fem de la mà amb el sector privat. Som una administració proactiva i volem ajudar a fer aquest pas que és necessari des d’un punt de vista de bé col·lectiu perquè totes aquestes mesures ajuden davant una situació d’emergència climàtica”.

Els beneficiaris podran ser persones físiques o jurídiques de naturalesa privada que siguin propietàries d’edificis destinats a allotjament turístic i que constin inscrits com a tal al Registre de Turisme de Catalunya; i empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis destinats a aquest tipus d’allotjament.

Les actuacions subvencionables poden ser de tres tipologies:

  1. Tipologia 1: millora de l’eficiència energètica de l’envolupant tèrmica
  2. Tipologia 2: millora de l’eficiència energètica i ús d’energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta (geotèrmica, biomassa i solar principalment)
  3. Tipologia 3: millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions d’il·luminació

Torrent ha anunciat aquesta nova línia d’ajuts a l’hotel Barcelona Catedral, que disposa del Distintiu de garantia de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya i de l’acreditació Biosphere, que certifiquen bones pràctiques en sostenibilitat. A més, forma part del Programa d’acords voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) impulsat per la Generalitat de Catalunya.

Les iniciatives per a les quals es sol·licitin aquests ajuts hauran d’aconseguir i justificar una reducció en el consum d’energia primària no renovable del 30% respecte a la situació inicial. Només s’admetran com a subvencionables les actuacions iniciades amb posterioritat a la data de registre de la sol·licitud de l’ajut. També cal tenir present que des de la data de notificació de la resolució es comptarà amb dotze mesos per a finalitzar les obres.

Els projectes hauran de tenir un mínim de 20.000 euros de despesa subvencionable. La intensitat de l’ajut serà del 50% en el cas de les actuacions de tipologia 1, del 40% per a les de tipologia 2, i del 20% en el cas del tercer tipus d’actuació. Aquesta xifra s’incrementarà si s’assoleix canvi de lletra en la qualificació energètica i si es realitzen actuacions integrades.

Aquesta línia d'ajuts es finançarà mitjançant els Fons Next Generation i permetrà contribuir en l’assoliment dels objectius mediambientals i energètics establerts a la normativa de la Unió Europea.



2  

Imatges

El conseller Torrent anuncia una línia d ajuts de 26,3 MEUR per millorar l eficiència energètica dels allotjaments turístics

El conseller Torrent anuncia una línia d ajuts de 26,3 MEUR per millorar l eficiència energètica dels allotjaments turístics 2218890

Taula de tipologies d actuació

Taula de tipologies d actuació 44597

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia