1. El Departament de Cultura dona prioritat a aquest tipus d’iniciatives, que tenen vocació de transformació social i reforcen l’estratègia del Govern de garantir els drets socials per a tothom


La consellera Garriga es reuneix amb diferents entitats de cultura comunitària de Barcelona {"name":"2023/01/13/14/31/139a7d08-1ef3-4fbf-8f21-5fda26c89c39.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":170342}

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, visita avui diferents entitats de Barcelona per conèixer de primera mà alguns delsseus projectes culturals de caràcter participatiu, destinats a la ciutadania en general o bé a col·lectius específics.

Amb aquestes visites, la consellera referma el compromís del Departament de Cultura de donar suport i seguir posant en valor aquest tipus d’iniciatives que tenen una clara vocació de transformació social i que contribueixen a garantir l’accés de la cultura a tothom.

Segons afirma la consellera, “es tracta de posar el focus també en aquestes entitats que fan cultura des de la proximitatamb la participació de la ciutadania i que fins ara no eren tan visibles de cara a les administracions. Cal que es reconegui la importància que tenen a l’hora de construir valors comunitaris a través de les diferents expressions artístiques”.

Garriga visitarà els diferents espais de la Fundació Tot Raval, l’Ateneu Popular 9 Barris, el Centre de les Arts del Circ RogelioRivel, la Fundació Vozzesi la NauIvanow, on es reunirà amb els responsables de cada entitat. Totes elles desenvolupen projectes de cultura i creació artística amb una forta implicació amb la comunitat i el territori:

·La Fundació Tot Raval treballa en xarxa amb entitats socials, centres educatius, institucions culturals, associacions comercials i persones vinculades al barri amb l’objectiu de millorar la cohesió social, la convivència i la qualitat de vida de les persones. Un dels projectes socioculturals que realitza és el Festival de Cultura Raval(s), que promou la participació del veïnat i d'organitzacions diverses. L’entitat també organitza, entre altres activitats, el programa Apadrina el teu equipament, que vincula les escoles amb els centres culturals del barri.

·L’Ateneu Popular 9 Barris és un equipament de gestió comunitària on es realitzen diverses activitats centrades en el món del circ. Cada any ofereix a les escoles del barri i de tot Catalunya l’espectacle Circ d’Hivern, que després s’obra a tota la ciutadania. A més, l’Ateneu ofereix formació als instituts del districte que inclouen una assignatura optativa de circ. L’entitat també fa tallers de circ per a gent gran i per a persones amb diversitat funcional.

·El Centre de les Arts del Circ RogelioRivel és un espai dedicat a la Formació Professional en Arts del Circ que ofereix un cicle de grau mitjà i un cicle de grau superior. Cada any passen per aquest centre uns 60 alumnes. L’escola, centre de referència en aquesta disciplina, també programa tallers i activitats de circ infantil i familiar per a totes les edats.

·La Fundació Vozzes ofereix accés gratuït a estudis musicals d'alta qualitat a nens i nenes amb dificultats econòmiques. L’entitat treballa a l’àmbit territorial de Nou Barris, Sant Andreu i l’àrea del Besòs (Barcelona) i té com a principal objectiu cercar la cohesió social entre infants i famílies, així com la millora de les competències personals i el rendiment escolar a través de la pràctica musical. Bona part dels professors i professores que hi col·laboren són voluntaris.

·La Nau Ivanow, ubicada al barri de la Sagrera, és un centre de creació de les arts escèniques que té com a missió facilitar també la mobilitat i la internacionalització dels projectes, així com la capacitació dels professionals de la cultura. El centre també té com a propòsit que el territori pugui viure els processos creatius i col·labora, per exemple, amb les escoles per ensenyar a l’alumnat tota la cadena de valor que hi ha al darrere d’una producció teatral, així com la vida d’un centre de creació. 

Suport del Departament de Cultura als projectes de cultura comunitària

El passat mes de novembre, el Departament de Cultura va obrir una nova línia de subvencions adreçada a projectes de cultura comunitària i transformació social amb una dotació global de 800.000 euros. Es tracta d’una línia transversal que inclou els àmbits d'arts visuals, audiovisuals, arts escèniques, música, lletres, cultura popular i altres expressions culturals en què es potenciï la creació col·lectiva i les relacions amb la comunitat.

En paral·lel, el Departament treballa en l’elaboració de la futura llei de Drets Culturals, que té com a objectiu garantir la lliure participació, la creació i l’accés de tota la ciutadania a la vida cultural, reforçant també la protecció dels drets de les persones que treballen en el sector. El text de la llei tindrà en compte les aportacions d’empreses i entitats de l’àmbit, així com les opinions de la ciutadania, que s’estan recollint mitjançat un procés participatiu.

La futura llei de Drets Culturals establirà el marc que garanteixi a la ciutadania intervenir en la vida cultural, gaudint dels béns, els productes i les pràctiques culturals, amb especial atenció a aquelles persones i col·lectius que actualment no poden accedir-hi en igualtat de condicions. També articularà la manera de defensar el dret a tothom de participar en la governança de la cultura.

1  

Imatges

La consellera Garriga es reuneix amb diferents entitats de cultura comunitària de Barcelona

La consellera Garriga es reuneix amb diferents entitats de cultura comunitària de Barcelona 170342