Igualtat i Feminismes

Prop de 2000 targetes sanitàries amb el nom sentit tramitades per a persones trans*

Igualtat i Feminismes ha tramitat prop de 2.000 targetes sanitàries amb el nom sentit de persones trans* a Catalunya

query_builder   16 gener 2023 10:33

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes ha tramitat prop de 2.000 targetes sanitàries amb el nom sentit de persones trans* a Catalunya

  1. L’any 2022 la xarxa de Serveis d’Atenció Integral (SAI) LGBTI de Catalunya va gestionar 451 targetes sanitàries per a persones trans* amb el nom sentit.
  2. Els darrers anys hi ha hagut un increment en el nombre de targetes tramitades, facilitat per l'acompanyament que realitza la xarxa SAI a les persones que volen fer el canvi.
  3. Mentre la futura llei trans* continua avançant en la seva elaboració, la tramitació de targetes sanitàries amb el nom sentit és un exemple d’acció per a la garantia dels drets de les persones trans*.
Prop de 2000 targetes sanitàries amb el nom sentit tramitades per a persones trans*{"name":"2023/01/16/10/28/e4642853-89ef-48ba-bc0a-3d181d6f93a6.png","author":"Conselleria d'Igualtat i Feminismes.","type":"0","location":"0","weight":499249}

Des de l'any 2015, la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes ha tramitat prop de 2.000 targetes sanitàries amb el nom sentit de persones trans*, exactament 1.853. D’aquestes, 1.163 han estat per a persones majors d’edat i 690 per infants i adolescents de menys de 18 anys, que les han tramitat conjuntament amb els i les seves responsables legals.

Pel que fa a l’any 2022, es van tramitar 451 targetes sanitàries, de les quals 285 per a persones majors d’edat i 166 per infants i adolescents. En relació amb l’any 2021 es detecta un lleu increment en el nombre total de targetes tramitades, quan es van tramitar 445 targetes. L’augment és més notable si es compara amb les dades de l’any 2020, en què es van gestionar 229 targetes, i amb l’any 2019, amb 187 targetes tramitades.

“Aquest increment ha estat possible gràcies a l’acompanyament que oferim des de la xarxa SAI, que facilita que les persones que vulguin puguin fer aquest tràmit de manera molt senzilla”, ha destacat el director general de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa Cantons, que ha volgut ressaltar la importància que té aquest canvi per a les persones trans*: “Veure el nom sentit per primera vegada en un document oficial com la targeta sanitària és un pas molt important per a les persones trans*”. “És una gestió que té un gran valor per a elles i que els permet després canviar el nom en altres documents, com en la T-16, el carnet universitari o el de biblioteques", ha continuat Florensa.

Des dels Serveis d’Atenció Integral (SAI) LGTBI, les persones trans* també poden tramitar el certificat en forma de carnet ‘Faig constar”, que serveix per demostrar que el nom sentit està vinculat a aquella persona quan cal comprovar-ho amb un document identificatiu, tràmit necessari per exemple en el cas de tramitar la t-16.

La tramitació de targetes sanitàries per a persones trans* amb el nom sentit és possible gràcies al desplegament de la llei 11/2014, del 10 d’octubre per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Aquesta norma ja té un clar enfocament transinclusiu i posa les bases de moltes de les polítiques adreçades a les persones trans*, destinades a garantir els seus drets.

Amb la futura llei trans* catalana, actualment en elaboració, es continuarà aprofundint en accions com aquesta de garantia dels drets de les persones trans*. En aquest sentit, la futura llei integral de reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere busca garantir la igualtat plena de les persones trans* en tots els àmbits de la societat públics i privats, així com erradicar qualsevol forma de discriminació per raó d’identitat o expressió de gènere.

Com es tramita la targeta sanitària amb el nom sentit?

Les persones trans* que sol·liciten aquest tràmit encara no han fet el canvi de nom registral (a través del Registre Civil), però amb aquesta gestió poden canviar el nom de la seva targeta sanitària pel seu nom sentit, gràcies a un acord amb el Departament de Salut. El canvi només demana de la voluntat de la persona, garantint el dret de les persones trans* a poder-lo realitzar sense la necessitat d'un diagnòstic mèdic.

La sol·licitud del nom sentit es pot realitzar des de qualsevol punt de la Xarxa SAI, repartits per tot Catalunya i consultables en aquest mapa. Un cop tramitades les targetes sanitàries, les persones sol·licitants les poden recollir en el mateix SAI, on els són entregades personalment. Alhora, aquesta tramitació potencia el vincle creat entre les persones trans* i els punts SAI, convertint-los en un espai de referència per a la defensa i coneixement dels seus drets.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia