1. El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol i Bresolí, i el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia i Tresánchez, han presentat al sector agroalimentari les 9 línies d’ajuts de l’Estratègia Agroalimentària de Catalunya, que estan dotades amb 10 milions d’euros, en una trobada informativa que s’ha celebrat a la Sala Immaculada de la Seu d’Urgell.
Presentació dels ajuts de la PEAC a la Seu d'Urgell.{"name":"2023/01/17/11/36/5f25623c-caa8-420d-a5a6-9194a1751b0f.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":181174}


El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol i Bresolí, i el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia i Tresánchez, han presentat al sector agroalimentari dels Pirineus les 9 línies d’ajuts de l’Estratègia Agroalimentària de Catalunya, que estan dotades amb 10 milions d’euros, en una trobada informativa que s’ha celebrat a la Sala Immaculada de la Seu d’Urgell.

Mòdol ha manifestat durant la presentació que s’ha fet al sector que aquest són unes “ajudes transformadores” que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb “la voluntat d’avançar cap un sistema agroalimentari sostenible ambientalment, però també econòmica i socialment i que doni resposta a grans reptes com l’emergència climàtica”.

El secretari d’Alimentació ha explicat que un primer bloc d’aquests ajuts està destinat a fomentar la producció i la seva transformació calculant la petjada ambiental del producte de les explotacions agràries, la creació i millora d’obradors compartit i de petits escorxadors. Un segon bloc vol impulsar l’emprenedoria en el sector fomentant el relleu generacional, els projectes liderats per dones i els projectes d’arrelament territorial del sector.

Un tercer bloc té per objectiu reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari i incrementar la seguretat i la qualitat amb el foment de la normativa d’higiene en petits elaboradors. Finalment, l’última línia és l’ajut Innotrack, destinat a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa.

“Aquestes ajudes són una caixa d’eines per a la transformació agroalimentària del país. Per fomentar també l’emprenedoria. Unes ajudes que, en definitiva, revertiran sobre el nostre territori per enfortir aquests projectes que el vertebren i el cohesionen, que aporten un alt valor afegit i que consoliden a Catalunya com a potència agroalimentària del sud d’Europa”, ha afegit el secretari Carmel Mòdol.

En concret, la primera de les línies d’ajut facilita als agricultors i ramaders el càlcul de la petjada ambientals dels productes agraris per tal d’obtenir la certificació Producció Agrària Sostenible (PAS). El Departament s’ha fixat l’objectiu que més del 50% de les explotacions agràries siguin sostenible l'any 2030. Aquesta ajuda permetrà acompanyar als productors i a les productores en aquesta transformació, i posarà en valor i farà visible l’esforç que molts ja estan fent per assolir aquests nous reptes.

Les ajudes, que estan alineades amb el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) i amb l’Estratègia Marítima Catalana (EMC), han estat creades i consensuades d’una forma participativa, mitjançant la col·laboració i aportacions dels 34 grups de treball que formen part del projecte. D’aquí han sorgit uns ajuts transversals amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats i demandes reals de tota la cadena alimentària.

Els ajuts, que compten amb una dotació de 10 milions d’euros, estan dividits en les 9 línies següents:

  1. Línia 1: Ajuts per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries de Catalunya, que inclou el càlcul de la petjada ambiental de producte, línia d’ajut 1.
  2. Línia 2: Ajuts per la creació i millora dels obradors agroalimentaris compartits
  3. Línia 3: Ajuts per a la creació i millora dels processos productius, l’eficiència de petits escorxadors fixes i/o mòbils i activitats annexes d’obtenció i preparació de carn i productes carnis i d'establiments de manipulació de carn de caça.
  4. Línia 4: Ajuts per al foment de projectes transformadors i per l’arrelament territorial dins del sector agroalimentari.
  5. Línia 5: Ajuts per al foment de la flexibilització de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors. 
  6. Línia 6: Ajuts per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari.
  7. Línia 7: Ajuts per al foment pel relleu generacional de negocis d’artesania alimentària.
  8. Línia 8: Ajuts per al foment de projectes liderats per dones, relacionats amb la transformació d’aliments.
  9. Línia 9: Ajut INNOTRACK per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa. 

Amb aquetes ajuts, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol dotar de l'instrument necessari per a articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles i de qualitat, reconeguts per les persones consumidores.

Les 9 línies d’ajuts de l’Estratègia Alimentària de Catalunya són una palanca de canvi de la transformació del sector agoralimentari del país. Acompanyem a tots aquells projectes, petits i grans, que formen part del nostre sistema agroalimentari”, ha conclòs el secretari d’Alimentació.

2  

Imatges

Presentació dels ajuts de la PEAC a la Seu d'Urgell.

Presentació dels ajuts de la PEAC a la Seu d'Urgell. 183859

Presentació dels ajuts de la PEAC a la Seu d'Urgell.

Presentació dels ajuts de la PEAC a la Seu d'Urgell. 181174