Protecció Civil

Alerta del Pla VENTCAT

Gairebé un miler de trucades al telèfon d'emergències 112 per l'episodi de fort vent

query_builder   17 gener 2023 20:10

event_note Nota de premsa

Gairebé un miler de trucades al telèfon d'emergències 112 per l'episodi de fort vent

  1. Proteccio civil manté en ALERTA el pla VENTCAT i el pla PROCICAT per fort onatge
  2. Fins a les 19 hores, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 923 trucades per 699 incidents pel fort vent i mala mar
  3. Els Bombers de la Generalitat han atès 487 serveis, i els Bombers de Barcelona 53 serveis

Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla VENTCAT i l’alerta del Pla PROCICAT pel fort onatge que afecta el litoral. El fenomen ha tingut el seu pic màxim d’incidències aquest migdia, i a partir d’ara ja ha d’anar millorant la situació.

Fins les 19.00 hores, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 923 trucades per 699 incidents derivats de les ventades i episodi de mala mar. De moment no consta cap incidència greu ni afectacions personals i la majoria son per branques caigudes, tendals, cablejat i altres elements de façanes afectats pel vent.

Les hores centrals del dia han estat quan hi ha hagut més trucades al 112, especialment a la franja de les 14 hores.

Les comarques amb més trucades han estat fins ara: el Barcelonès (422), Vallès Occidental (146), Baix Llobregat (137), Bages (47) i Vallès Oriental (32).

El Sistema d’Emergències Mediques (SEM) ha informat que han rebut al llarg del dia 14 trucades per incidències relacionades amb el vent.

Els Bombers de la Generalitat han atès, des que va començar l'episodi de ventades ahir al matí i fins a les 19.30 hores d'avui, 487 serveis per incidències. La major part d'aquestes actuacions s'han dut a terme al llarg de les hores centrals d'avui i a les comarques del Vallès, Baix Llobregat, Barcelonès. 

Els avisos han estat bàsicament per retirar branques d'arbre, per fer neteges de calçada o per retirar elements de façanes com cablejat elèctric, tendals, teules, planxes, cartells, etc. En cap d'ells es té constància d'afectacions personals. 

Per Regions d'Emergència durant tot l'episodi: 

  1. R.E Metropolitana Nord: 211
  2. R.E. Metropolitana Sud: 174
  3. R.E. Centre: 52
  4. R.E. de Girona: 23
  5. R.E. de Tarragona: 17
  6. R.E. de Lleida: 6
  7. R.E. de les Terres de l'Ebre: 4

Fins a les 17.00 hores el cos de Bombers de Barcelona ha fet 53 serveis relacionats amb les ventades, destacant el desallotjament parcial de les Piscines Picornell per la caiguda d'uns focus al recinte, i una actuació en una façana d'un centre comercial a la Gran Via.

El Servei Català de Trànsit ha informat que hores d'ara no hi ha cap via afectada pel vent, tot i que al migdia s’ha hagut de tallar al trànsit uns minuts la C-17 a la Llagosta per la caiguda d’arbres a la calçada.

D’altra banda, a la carretera TV7004 a Vilanova de Prades la neu ha deixat tres cotxes atrapats, que hores d’ara ja han estat retirats i la llevaneus està treballant.

Aquesta tarda, a les 16.30 hores, també s’ha hagut de tallar la circulació a la línia R16 entre l’Ametlla i Tortosa per una incidència en el subministrament elèctric. A les 17.44 hores s’ha restablert la circulació per una via. Proteccio civil ha posat en prealerta el pla FERROCAT.

Diversos municipis han informat al CECAT que han activat avui els seus plans municipals per ventades i onatge, i han pres mesures preventives com tancaments de parcs i jardins, i acordonaments a les zones marítimes.

Algunes de les ratxes de vent més destacades, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, han estat:

  1. Puig Sesolles 159.1
  2. Font-rubí 110.9
  3. Terrassa 100.1
  4. Montsec d’Ares 96.1
  5. Hostalets de Pierola 94
  6. Port de Barcelona 94

Previsions per a dimecres

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que l’episodi de fort vent vagi a menys les properes hores, tot i que pot seguir afectant sobretot les comarques centrals i del litoral i prelitoral central i de Tarragona. De cara a la matinada també pot bufar fort a les comarques de les terres de l’Ebre i al matí de dimecres el vent es concentrarà sobretot al Pirineu, Prepirineu i comarques de Tarragona i Ebre.

L’onatge fort es mantindrà també la propera nit i matinada, especialment a la costa central i la Costa Brava, amb onades que poden superar els 4 metres.

El SMC ha emès també un avís per fred la propera matinada al Pirineu i Prepirineu Occidental, on es podrà superar la temperatura mínima extrema. Al Pirineu Occidental també es preveu que es mantingui la nevada, amb gruixos de més de 5cm per sobre dels 600 metres.

De cara a demà cal tenir també en compte el perill d’allaus, que és MARCAT (3 en una escala de 5) a diferents sectors del Pirineu Occidental.

Protecció Civil recorda que durant la nit i primeres hores del matí poden haver glaçades a tot el territori i caldrà extremar les precaucions en els desplaçaments. Quan hi ha gel a la carretera la distància de frenada pot ser fins a deu vegades superior que amb el paviment sec. En aquest sentit, abans de sortir es recomana consultar l'estat de la xarxa viària al web del Servei Català de Trànsit

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia