Territori

El conseller de Territori, Juli Fernàndez Olivares, amb el nou bus elèctric del Clic.cat de la Garrotxa

Territori posa en marxa el primer autobús elèctric de Catalunya per al transport a la demanda

query_builder   18 gener 2023 11:17

event_note Nota de premsa

Territori posa en marxa el primer autobús elèctric de Catalunya per al transport a la demanda

  1. És també el primer de l’Estat per aquest tipus de transport
  2. El vehicle donarà servei al Clic.cat de la Garrotxa
  3. Te una autonomia de 200 quilòmetres i disposa de 21 places


El Departament de Territori posa en funcionament un autobús 100 % elèctric per a prestar el servei Clic.cat de la Garrotxa, que connecta Olot, Riudaura, les Preses i la Vall d’en Bas. És el primer vehicle totalment elèctric de Catalunya i també de l’Estat que s’utilitza per al transport a la demanda, que és aquell que només es presta si hi ha reserves prèvies.

La posada en marxa d’aquest autobús és una iniciativa pionera que respon a la voluntat del Govern de fer arribar el transport públic arreu del territori, descarbonitzant de la mobilitat i donant resposta als reptes del canvi climàtic.

En la presentació de l’autobús, el conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, ha destacat que aquestes iniciatives suposen “espais de lideratge pel combat contra el canvi climàtic” i a la vegada “donen resposta a les necessitats dels veïns i veïnes”. El conseller ha recalcat “l’aposta per fer arribar el transport públic a tot arreu, que sigui el màxim de net i que s’adapti a les diferents realitats socials i territorials del país”. “El transport a la demanda redueix els quilòmetres i les emissions”, ha assenyalat.

Es tracta d’un autobús del fabricant Karsant, amb capacitat per a transportar 21 persones i totalment accessible, amb espai per a una cadira de rodes. Té un motor elèctric de 135 kW que permet superar pendents del 25%. L’autonomia és de 200 quilòmetres.

L’operador, TEISA, carregarà l’autobús durant la nit a les cotxeres de Les Mates d’Olot. El Departament de Territori, per la seva banda, té previst instal·lar un punt de càrrega a l’Estació d’autobusos d’Olot, finançat a través dels fons Next Generation.

Clic.cat de la Garrotxa

El Clic.cat de la Garrotxa va transportar l’any 2022 un total de 6.382 persones, amb una mitjana de 24 persones per dia. Durant l’any passat, el servei va reduir en un 69% les emissions que hauria generat en cas d’haver estat una línia regular: l’autobús circula, de mitjana, 18 dels 45 quilòmetres del total de la ruta, perquè només fa els desplaçaments necessaris per a transportar les persones que han fet la reserva prèvia. El 80% de les reserves de l’any 2022 es van fer a través de l’aplicació Nemi; la resta van ser via telefònica. El Clic.cat de la Garrotxa va començar a funcionar l’estiu de 2021. De juliol a desembre de 2021 va transportar 2.073 persones.

La Generalitat té 19 línies Clic.cat en funcionament. És el servei de transport a la demanda digitalitzat, en què les persones usuàries han de descarregar-se una aplicació mòbil des d’on poden fer la reserva, veure en temps real la ubicació del vehicle, l’itinerari, el temps de recorregut o l’hora prevista d’arribada. El Clic.cat també manté la possibilitat de fer la reserva via telefònica, com en la resta de transport a la demanda.

L’objectiu del Departament és anar digitalitzant i transformant en Clic.cat tota la xarxa de transport a la demanda de la Generalitat, que és de 240 línies que arriben a 751 municipis. El transport a la demanda té els recorreguts i els horaris establerts, però només es presta si hi ha reserves prèvies. D’aquesta manera, els vehicles i les rutes es poden ajustar a la demanda real, evitant recorreguts ineficients i emissions de CO2.


4  

Imatges

Imatges de la presentació del bus elèctric a la Vall d'en Bas

Imatges de la presentació del bus elèctric a la Vall d'en Bas 1867239

Imatges de la presentació del bus elèctric a la Vall d'en Bas

Imatges de la presentació del bus elèctric a la Vall d'en Bas 2980176

Imatges de la presentació del bus elèctric a la Vall d'en Bas

Imatges de la presentació del bus elèctric a la Vall d'en Bas 2223616

Imatges de la presentació del bus elèctric a la Vall d'en Bas

Imatges de la presentació del bus elèctric a la Vall d'en Bas 2806955

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en PDF 'Territori posa en marxa el primer autobús elèctric de Catalunya per al transport a la demanda'

Nota de premsa en PDF 'Territori posa en marxa el primer autobús elèctric de Catalunya per al transport a la demanda'
PDF | 274419

Acció climàtica
Mobilitat
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia